null
  • pressmeddelande
  • Kommunala företag
  • Validering
  • Inkludering och mångfald
15 juni 2022

Satsning på kompetensförsörjning i badbranschen

Behovet av personal är stort i bad- och idrottsanläggningar. Samtidigt står många helt utanför arbetsmarknaden. Det här vill aktörerna i badbranschen ändra på. Arbetsförmedlingen beviljar stöd till Sobona, Svenska Badbranschen och Kommunal för arbete med yrkesprofilering, validering och språkutveckling.

-  Vi ser att arbetet med yrkesprofilering, validering och språkutveckling gör verklig skillnad både för arbetsgivare och arbetstagare. Jag är riktigt stolt över att vi kan erbjuda detta stöd till våra medlemmar, säger Sobonas vd, Per Nordenstam.

Nu startar arbetet med att ta fram grundläggande yrkesprofiler inom badbranschen då behovet av rätt kompetens är stort och det saknas formella utbildningsvägar till de olika yrkesrollerna.

- Det här är en fantastisk möjlighet för oss som bransch att underlätta både för medarbetare och arbetsgivare att hitta rätt kompetens och fortbilda, säger Torbjörn Bergvall, ordförande i Svenska badbranschen.

Arbetet med att ta fram yrkesprofiler för ”introduktion badpersonal” och ”badvärd” är en viktig del i att stärka arbetsgivarna med verktyg i deras kompetensförsörjning. Yrkesprofilerna kommer att tydliggöra kraven på medarbetare, underlätta rekrytering och introduktion av nya medarbetare samt underlätta samverkan med olika arbetsmarknads- och utbildningsaktörer. Förutom de två yrkesprofilerna tar Svenska Badbranschen även fram kartläggning och en plan för lärande på arbetsplatsen. Dessutom utbildas yrkesbedömare som kan genomföra kvalitetssäkrad validering.

Sobonas språkparlör med nio olika språk kommer att utökas för att passa badbranschen och därmed underlätta lärandet av yrkesspråket och fungera som ett språkstöd vid praktik och introduktion.

Populärt just nu

Utbildningar

Sobona verkar för utveckling, utbildning och nätverkande bland våra medlemmar. Som en del i vårt medlemserbjudande anordnar vi därför aktuella kurser, utbildningar och webbinarier. Vi erbjuder alltifrån livesända kurser och utbildningar till webbutbildningar som du kan genomföra när det passar dig.

Se vårt utbildningsutbud

Våra utskick

Missa inte nyheter, inspiration och information från oss! Läs mer om våra utskick och hur du kan prenumerera på dem här.

Prenumerera på våra utskick
Publicerad: 15 juni, 2022 | Senast uppdaterad: 15 juni, 2022

Relaterade nyheter