• nyhet
  • Ägarstyrning
  • Opinion
  • Styrelse
20 juni 2024

Debatt: Så undviker kommuner osund konkurrens

I en debattartikel i Dagens Samhälle skriver Sobonas vd Per Nordenstam att det finns ett behov av att nyansera debatten om kommunala bolag och deras påverkan på det lokala näringslivet.

Är det rimligt att kommuner driver caféer och gym eller sätter upp laddstolpar? Ofta är svaret nej, när det finns privata alternativ. Trots det finns det kommunala bolag som verkar i gråzonen av vad en kommun ska erbjuda. Det finns dock skäl till att kommuner, ofta genom ett kommunalt bolag, har verksamhet som kan tyckas snedvrida konkurrensen. Bland kritiker till kommunala bolag är tonläget ofta högt. Som företrädare för de kommunala företagen vill vi nyansera debatten och har tre rekommendationer för att undvika osund konkurrens.

Även om åtta av tio kommunpolitiker är positivt inställda till kommunala bolag enligt Demoskop 2023 finns kritik kopplad till en konkurrensproblematik. Ebba Busch (KD), Elisabeth Svantesson (M) och Erik Slottner (KD) har gett en utredning i uppdrag att granska frågan om snedvriden konkurrens. Det är bra, men ideologiska skygglappar kan påverka samtalet negativt.

När kommunala bolag bedriver verksamhet som vid första anblick går utanför den så kallade kommunala kompetensen handlar det ofta om att det privata näringslivet inte kan erbjuda det som efterfrågas på grund av låg lönsamhet, eller en samhällsnytta som går utanför vad företaget kan leverera.

Tre exempel:

- Ett kommunalt bolag driver ett café kopplat till en besöksverksamhet. På grund av för låg lönsamhet finns det inget intresse hos det lokala näringslivet att driva det.

- Ett kommunalt energibolag erbjuder laddstolpar, men i praktiken är det bara energibolagets logga på laddstolpen eftersom allt upphandlas av leverantörer.

- Ett kommunalt bolag startar ett gym i ett utsatt område där privata aktörer inte vill etablera sig. Gymmet anställer dessutom boende i området som står långt från arbetsmarknaden.

På grund av den pågående utredningen och kritikers tonläge kan man tro att detta är en stor hämsko för det lokala näringslivet. Men få kommunala bolag uppger att de fått kritik och de flesta som fått kritik har åtgärdat det. Det finns snarare en stor vilja att stötta det lokala näringslivet. Vi rekommenderar därför kommuner och kommunala bolag att:

Fundera på driftsform. Förutsättningarna varierar, och det krävs kontinuerlig utvärdering av om driftsformen är bäst lämpad för verksamhetens ändamål. Kortsiktiga beslut utan bred politisk majoritet är kostsamma och skapar otydlighet.

Identifiera risker för osund konkurrens. Verksamheter nära det privata näringslivet kan innebära ökad risk, och dialog med det privata näringslivet är då extra viktig.

Håll koll på bolagsordningen och ägardirektiven. Dessa dokument tydliggör syftet med verksamheten men hanteras ofta slentrianmässigt. Använd dem i stället som verktyg för att gynna det lokala näringslivet.

Kommunala bolag kan ofta kombinera affärsmässighet och samhällsnytta på ett sätt som privata företag har svårt att göra på grund av kortsiktiga vinstkrav. Vi ser fram emot en nyanserad och verklighetsförankrad diskussion från både regeringsföreträdare och kritiker. Låt inte ideologi stå i vägen för ett effektivt sätt att bedriva kommunal verksamhet.

Per Nordenstam
Vd, Sobona – kommunala företagens arbetsgivarorganisation

Louise Pons Dreifeldt

Opinionsstrateg

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 20 juni, 2024 | Senast uppdaterad: 20 juni, 2024

Relaterat innehåll