John Nilsson
  • nyhet
  • Avtal 2024
  • Förhandling
05 april 2024

Kommentar kring avtalsrörelsen med Kommunal

Kommunal har idag meddelat att de lämnar förhandlingarna om nytt kollektivavtal.

SKR och Sobona har erbjudit flera förändringar i reglerna om dygnsvila. Det är ett sätt att möta de önskemål som kommit från räddningstjänstens arbetsgivare om behov framåt.

- Vi föreslår inte några försämringar av reglerna om dygnsvila. Det vi föreslår är att exempelvis räddningstjänsten ska kunna göra undantag från reglerna om dygnsvila för att genomföra vissa övningar och utbildningar utan att behöva söka dispens för det. Vi föreslår även en generell översyn av arbetstidsreglerna som helhet samt en utvärdering av dispensförfarandet, säger John Nilsson, Sobonas förhandlingschef.

SKR:s och Sobonas förslag innebär att arbetstidsförläggningen förenklas i olika situationer, exempelvis vid samövningar mellan polis, räddningstjänst och sjukvård eller när nationella beredskapsfunktioner utför insatser.

SKR, Sobona och Kommunal förlängde det nuvarande avtalet när det löpte ut den 31 mars och fortsatte förhandlingarna.

- Vi är alltid redo att hitta lösningar vid förhandlingsbordet. Nu ligger bollen hos Kommunal och vi får invänta dem, säger John Nilsson.

 

För dig som är medlem i de branscher som berörs (Hälsa, vård och omsorg, Region- och samhällsutveckling, Utbildning och Räddningstjänst): Vi återkommer med mer information så fort vi vet hur Kommunal avser att gå vidare.

Kontakta oss

Ring vår servicetelefon helgfria vardagar 09.00-12.00 på 08-452 75 20 eller mejla kontakt@sobona.se

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 05 april, 2024 | Senast uppdaterad: 08 april, 2024

Relaterat innehåll