Samira Lundqvist
  • blogginlägg
  • Framtid
  • Hållbarhet
  • Inkludering och mångfald
  • Innovation
27 december 2023

AI inte bara framtiden – vår nuvarande superkraft

I tider av snabb teknisk utveckling står vi inför ett val: att antingen leda förändringen eller lämnas bakom.

Som strategisk utvecklingschef här på Sobona, arbetsgivarorganisationen för kommunala företag, är jag stolt över att representera en organisation som inte bara välkomnar framtiden utan också formar den. Vårt nyligen etablerade samarbete med Stellar Capacity i att skräddarsy och genomföra en AI-utbildning är ett lysande exempel på detta.

Skräddarsydd utbildningslösning
När vi på Sobona beslutade att investera i en AI-utbildning var valet av partner avgörande. Stellar Capacity rykte som en ledare inom teknik och utbildning talade för sig självt, och vi visste att de skulle kunna leverera en utbildning som inte bara mötte våra höga krav utan också överträffade dem. Deras expertteam arbetade nära oss för att förstå vår unika position som arbetsgivarorganisationen för de kommunala företagen, och skräddarsydde en utbildningslösning som passade perfekt för våra behov.

Vi tar AI till hjälp för att förbättra oss
Genom Stellar Capacitys engagerande och djupgående utbildning har våra medarbetare fått värdefulla insikter i AI-teknikens kraftfulla potential. Vi har höjt vår gemensamma kunskapsnivå. Detta strategiska steg säkerställer att vi håller jämna steg med utvecklingen och kan ta oss an att implementera AI-baserade lösningar för att förbättra effektiviteten och servicen till våra medlemmar och därigenom medborgarna.

AI som drivkraft för hållbart samhälle
AI-utbildningen är en investering då vi tror på att förståelse och användning av AI inte bara kommer att föra våra tjänster framåt utan tror också att det kan bidra till en mer hållbar och inkluderande framtid för de samhällen vi tjänar. Vår resa med Stellar Capacity är bara början. Vi på Sobona fortsätter att utforska ny teknik Vi är redo för morgondagens utmaningar och ser fram emot att vara en del av den nya renässansen. Tillsammans med Stellar fick vi testa olika verktyg, bland annat ChatGPT som de flesta känner till, Bing AI Chat, Claude, ChatPDF, DALLE, Midjourney, Stable Audio, HeyGen, FLixier, Gamma.app och Poe. Det var oerhört lekfullt, roligt och framförallt nyttigt. Det blev tydligt att med rätt verktyg kan vi skapa lättare, snabbare och enklare.

Vi behöver anpassa oss
Vi behöver bara utveckla vår expertis i dessa verktyg och anpassa oss för nya arbetssätt. Lite som när datorn eller skrivmaskinen kom och människor var tvungna att lära sig skriva på ett annat sätt än med papper och penna. Eller när Google gjorde det möjligt för oss att på ett mer effektivt sätt leta efter information istället för att slå upp i encyklopedier och gå till bibliotek eller referensbokhyllor och leta. För 15 år sen tyckte vi att det var Science Fiction att tänka att vi kunde stå och vänta på bussen och handla mat eller kläder samtidigt.

Öppenhet gör det hela roligare
Idag gör vi det i telefonen medan vi väntar på bussen och det känns som det alltid har varit så. Vi har lärt oss nya beteenden, verktyg och arbetssätt tidigare och det kommer vi fortsätta att kunna göra. Vi behöver bara vara öppna och nyfikna. Förr eller senare måste vi alla ändå lära oss och då är det roligare med förr än senare.

AI som hjälpmedel
Det jag tar med mig är att generativa AI verktyg har enorm kunskap och minne, kan inspirera, skapa oväntade idéer och automatisera repetitiva kognitiva uppgifter samtidigt som dessa verktyg kan jobba dygnet runt. Vi människor kan få människor att känna och få de att känna sig sedda, vi kan motivera team, ångra misstag, hantera oväntade kriser och ifrågasätta oss själva och våra motiv. Låt oss då använda verktygen! För om AI kan göra det vi gör bättre och snabbare så kan vi lägga den tiden på att bli bättre medmänniskor, ledare och den bästa versionen av oss själva. ”Ask not what AI can do for you, Ask what you can do with AI.”

Samira Lundqvist

Chef för Strategisk utveckling

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 27 december, 2023 | Senast uppdaterad: 08 januari, 2024

Relaterat innehåll