Branschperspektiv från Svenska Stadsnätsföreningen

19 september 2023
Lästid: 2 min
Mikael Ek och Jimmy Persson från Svenska Stadsnätsföreningen tillsammans med moderator samtalar med moderator Willy Silberstein.

Mikael Ek, vd och Jimmy Persson, utveckling- och säkerhetschef på Svenska Stadsnätsföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillsammans med moderator Willy Silberstein.

Föreläsare
Mikael Ek Jimmy Persson
Föreläsare
Mikael Ek
&
Jimmy Persson

En robust infrastruktur är en kritisk och samhällsviktig funktion. För att skapa en ny beredskapsroll har Svenska Stadsnätsföreningen använt Sobonas yrkesprofil fibertekniker och plockat ut moduler som skapat en ny mikromerit kring att akut kunna felsöka, laga och mäta fibernät.

Tillsammans är vi starka

Stadsnätsföreningen är viktig för telekom-Sverige då den har mer än 50 procent av optonätet/fiberinfrastrukturen som finns i landet.

Branschen är ung. Många medlemsföretag är knappt 20 år gamla och stadsnätsföreningen är 25 år i år.

Under åren har ett stort fokus varit på utbyggnad av fibernätet; numera är fokus på förvaltning, drift och utveckling av befintlig infrastruktur.

Under åren har ett stort fokus varit på utbyggnad av fibernätet; numera är fokus på förvaltning, drift och utveckling av befintlig infrastruktur.

– Allt större krav ställs för att klara av driftsäkerheten och robustheten. Under pandemin och efter Rysslands invasion av Ukraina ökade den ännu mer, förklarar Mikael.

Beredskap i samhällets tjänst

Sverige har ett nytt säkerhetspolitiskt läge, en förhöjd hotbild och en ny vardag.

– Våra medlemmars arbete handlar om att se till så samhället fungerar även om det värsta skulle hända, förklarar Jimmy.

Att upprätthålla digitala funktioner för samhället i Sverige är A och O. Därför måste stadsnäten ha beredskapspersonal och samarbete är avgörande.

– Människor, utbildning och material är nyckeln, säger Jimmy.

Mikromerit och yrkesprofil

Hur sätter man en ny beredskapsroll som inte finns? Stadsnätsföreningen har använt Sobonas yrkesprofil fibertekniker och plockat ut moduler som de har arbetat vidare med för att individen akut ska kunna felsöka, laga och mäta fibernät.

– Felsöka, laga och mäta skapar en ny mikromerit, förklarar Jimmy.

galve-energi-2

Standardisering ger effekt

Yrkesprofilen kopplas till SeQF för att skapa trovärdighet. Den är gratis att använda och kan enkelt laddas ner från en webbplats.

Vidare görs allt arbete kring yrkesprofilen och mikromeriten partsgemensamt.

Moderator Willy Silberstein frågar om inte nuvarande krav på cybersäkerhet räcker?

– Nej, absolut inte. Cyberhotet är dynamiskt och det är annorlunda från dag till dag, säger Jimmy.

Sveriges infrastruktur består av den passiva delen också. Nuförtiden undersöker allt fler var förbindelser är, för att kunna skapa avbrott och kaos.

– En stor fördel i Sverige är att vi har så många stora regionala och lokala infrastrukturer i form av stadsnäten, jämfört med att ha en enda nationell aktör som sköter nätet, säger Mikael.

En stor fördel i Sverige är att vi har så många stora regionala och lokala infrastrukturer i form av stadsnäten, jämfört med att ha en enda nationell aktör som sköter nätet.

Mikael Ek

vd på Svenska Stadsnätsföreningen

Har ägandet av fiberinfrastrukturen någon betydelse?

– Ja, vi är bekymrade över att det tillåts utländskt ägandeskap utan en tillräcklig kontroll i dagsläget, avslutar Mikael.

Regeringen arbetar med en lagstiftning för att kunna reglera utländskt ägandeskap av fiberinfrastruktur.

Se presentationen
Filmbild

Video

Se föreläsningen

Nedladdningsbara dokument

Dela sidan