Ulf Olsson och Sten Nordin
  • nyhet
  • Hälsa, vård och omsorg
  • Avtal 2024
  • Varsel och konflikt
28 maj 2024

Utökat strejkvarsel slår mot vården

Vårdförbundet utökade strejkvarsel kommer att slå direkt och snabbt mot stora grupper av patienter. Förhandlingarna om ett nytt avtal måste framåt för att få stopp på konflikten.

Vårdförbundet utökar sitt strejkvarsel. Ytterligare 1 900 anställda i Region Värmland och Region Västmanland samt fler medarbetare på Danderyds sjukhus och Södersjukhuset tas ut i strejk den 11 juni, om parterna inte nått fram till ett nytt avtal. Om Vårdförbundets båda strejkvarsel träder i kraft kommer konflikten omfatta 72 000 medarbetare i samtliga 21 regioner, fyra stora vårdbolag i Stockholm och 29 av landets större kommuner.

− Vi och Vårdförbundet behöver snabbt hitta en väg framåt i förhandlingarna. Ingen vinner på en strejk i vården, allra minst svårt sjuka patienter och äldre. Det är allvarligt att Vårdförbundet väljer att utöka strejkvarslet och konflikten, säger Ulf Olsson, ordförande i Sobonas föreningsstyrelse och förhandlingsdelegationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

− Det nya strejkvarslet får stora negativa konsekvenser för svensk hälso- och sjukvård. Redan det första strejkvarslet bedöms innebära fara för liv och hälsa, eftersom det kommer att slå direkt mot stora grupper av patienter, exempelvis cancerpatienter och personer med akuta tillstånd, säger Sten Nordin, vice ordförande i Sobonas föreningsstyrelse och förhandlingsdelegationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Regionerna tvingas nu att kraftigt dra ned på verksamheten under sommaren. Det innebär bland annat att medarbetares semestrar kommer att behöva dras in. Det är olyckligt, men samtidigt nödvändigt för att undvika längre vårdköer, längre vårdtider och risk för vårdskador, liv och hälsa.

Läs vidare

Kontakta oss

Ring vår servicetelefon helgfria vardagar 09.00-12.00 på 08-452 75 20 eller mejla kontakt@sobona.se

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 28 maj, 2024 | Senast uppdaterad: 28 maj, 2024

Relaterat innehåll