Per Nordenstam
  • nyhet
  • Opinion
  • Kommunala företag
  • Sobona
26 februari 2024

Krönika: Bolag som skapar samhällsnytta

Sobonas vd Per Nordenstam skrev månadens krönika i Tidningen Kommunal Ekonomi, nr 1 2024.

Kommunala bolag är en organisationsform med gamla anor. Det är ett sätt att organisera samhällsviktig verksamhet på ett affärsmässigt sätt som går tillbaka till mitten av 1800-talet. Genom åren, i takt med att antalet kommunala bolag har ökat, har även verksamhetsområdena utökats. Från gasverk, vattenledningsverk och elektricitetsverk till exempelvis omsorgsbolag, museer och stadsnät.

Vi ser att antalet kommunala bolag fortsätter att öka och idag finns det cirka 2 000 kommunalt eller regionalt ägda bolag. Jag tror att en viktig förklaring till ökningen är att de befinner sig i skärningspunkten mellan affärsmässighet och samhällsnytta, där effektivitet och agilitet möter långsiktighet och ett ansvarstagande för samhällets bästa.

Men det är inte en organisationsform utan kritik. Det som är kommunala bolags styrka – affärsmässig samhällsnytta – kan också vara deras utmaning. Den senaste tiden har kommunala bolag fått kritik för att de exempelvis installerar laddstolpar hos privatpersoner, trots att det finns en privat marknad, eller att de bedriver caféverksamhet, något som rimligtvis ligger utanför den kommunala kompetensen. Men när vi skrapar på ytan ser vi att det oftast finns väldigt rimliga förklaringar. I fallet laddstolpar har energibolagets logga visserligen suttit på stolpen men det kommunala energibolaget har låtit upphandla lokala installatörer som genomfört själva jobbet. I fallet caféverksamhet, som då alltid är i anslutning till annan kommunal verksamhet, såsom simhall eller museum, är det ofta så olönsamt att inga privata aktörer vill driva det.

Kommunala bolag verkar i en komplex kontext, men med genomtänkt styrning levererar de det bästa av två världar. Tack vare affärsmässigheten är kommunala bolag en effektiv organisationsform för kommunal verksamhet. Vinsten de gör går i hög utsträckning tillbaka till kommunens invånare, det blir helt enkelt vinster till välfärden. I en Demoskopundersökning genomförd bland svenska kommunpolitiker hamnar den ekonomiska långsiktigheten som topp tre bland vad som anses vara positivt med kommunala bolag. I en undersökning genomförd av Kairos Future bland kommunstyrelseordförande runt om i landet är ökad effektivitet och möjligheten att agera långsiktigt de två främsta anledningarna till att bedriva kommunal verksamhet i bolagsform.

Kommunala bolag skapar samhällsnytta som får vardagen att fungera. De finns där när du tänder lampan, dricker ett glas vatten eller tar bussen hem. De tar ett ansvar för samhällets utveckling som ofta sträcker sig längre, jämfört med det privata näringslivet. De anställda som arbetar i kommunala bolag är samhällsbärare, och som vd är jag oerhört glad över att tidningen väljer att sätta ljuset på de kommunala bolagen!

Text från Tidningen Kommunal Ekonomi, nr 1 2024 Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Per Nordenstam

VD

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 26 februari, 2024 | Senast uppdaterad: 27 februari, 2024

Relaterat innehåll