Digitala rekryteringsträffar är ett sätt att hitta ny kompetens

02 november 2023
Lästid: 4 min
Mikaela Linnerstam, hr-chef på Nacka Energi och moderator Greta Hjortzberg står i Sobonas studio och samtalar

Mikaela Linnerstam, hr-chef på Nacka Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och moderator Greta Hjortzberg.

Nacka Energi och Vattenfall Eldistribution medverkade i de digitala rekryteringsträffar som Energiföretagen Sverige bjöd in till under våren 2023. Där fick de möta arbetssökande välutbildade nyanlända i en form av digital speeddejting. Ett nytt grepp som föll väl ut.

Sedan flera år tillbaka har branschen gemensamt efterfrågat uppdragsutbildningar inom elkraft och energiteknik. Arbetsförmedlingen har hörsammat detta och upphandlat uppdragsutbildningar av Luleå tekniska universitet.

Sobona och Energiföretagen Sverige har varit delaktiga i utbildningarnas innehåll och skapat möjligheter för medlemsföretag att knyta kontakter med studenterna under utbildningstiden.

Nyhet - digitala rekryteringsträffar

Under våren 2023 testades den nya aktiviteten digitala rekryteringsträffar. Då bjöds medlemsföretag in för att speeddejta studenter på väg mot examen, med sikte på jobb eller en praktikplats.

Mikaela på Nacka Energi fick först höra talas om de digitala rekryteringsträffarna via Energiföretagen Sveriges regionala hr- och kompetensnätverk.

– Jag tyckte att det var ett kreativt grepp och att vi skulle vara med, berättar Mikaels.

En av hennes kollegor som arbetar med rekrytering speeddejtade med några deltagare. Genom det hittade de en stjärna, som vi lät sina chefer träffa. Det ledde till en betald praktik, som ledde till sommarjobb och ganska snart till en tillsvidareanställning som projektör.

– Detta är en solskenshistoria, och kanske främst för oss, konstaterade Mikaela.

Mikaela undertryker att initiativet var bra eftersom det var lätt att hoppa på; det krävdes inte en stor tidsinvestering. Hon menar att det finns potential att delta i fler liknande initiativ.

Lisa Kleist, HR Business Partner på Vattenfall Eldistribution, nappade också på de digitala rekryteringsträffarna. Hon träffade ett tiotal arbetssökande, varav många hade sökt till Vattenfall Eldistributiontidigare utan resultat. Lisa berättar:

–Det är klurigt att bara ses i 15 minuter. Men de var väl förberedda, så det var lätt att gå rakt på sak - vad vill du, vad har du sökt?

Vattenfall Eldistribution tittade på tjänster som de hade sökt eller var intresserade av. De kunde höra av sig till Lisa när de hade skickat in sin ansökan till ett jobb.

– Då kunde jag kontakta rekryterare eller rekryterande chef och berätta att jag träffat individen i fråga. Det ledde definitivt till fler intervjuer, förklarar Lisa.

Inkluderande kompetensförsörjning skapar möjligheter

– I ledningen pratar vi mycket om att kompetensbristen är enorm. Det vet nog alla energibolag, så vi måste tänka nytt. Och det handlar jättemycket om chefernas driv och att vi måste vara modiga och mottagliga för att testa nya vägar, säger Mikaela.

I ledningen pratar vi mycket om att kompetensbristen är enorm. Det vet nog alla energibolag, så vi måste tänka nytt. Och det handlar jättemycket om chefernas driv och att vi måste vara modiga och mottagliga för att testa nya vägar.

Mikaela menar att Nacka Energi har en tydlig kompetensförsörjningsstrategi och berättar att HR arbetar nära cheferna. De pratar mycket om att företaget måste hitta nya sätt att tänka inom rekrytering och kompetensförsörjning.

– Som ett litet bolag är det kanske lättare att ta armkrok med cheferna så här, än i ett större bolag, säger Mikaela.

Lisa, som arbetar på ett riktigt stort företag berättar om Vattenfall Eldistributions strategi och arbetssätt:

– Hållbarhet är vår strategi. Det är självklart att vi arbetar med inkluderande kompetensförsörjning, säger Lisa.

Lisa arbetade tidigare inom byggbranschen. Där finns flera team som pratar engelska.

– Vi har pratat om att vi kommer ha grupper som pratar engelska i framtiden, så vi har börjat översätta saker, så det fungerar på olika språk för olika sorters aktörer, berättar Lisa.

Medarbetare från Luleå Tekniska universitets snabbspår

Lisa berättar också att Vattenfall Eldistribution har fått flera medarbetare från Luleå Tekniska universitets snabbspår. De pratar bra svenska men på en grundläggande nivå, så företaget har erbjudit svenskundervisning på arbetstid.

Lisa betonar vikten av att prata svenska med svenska kollegor, till exempel på fikaraster. Det är lätt att medarbetare med svenska som förstaspråk vill vara hjälpsamma och svara på engelska men det blir i längden inte så hjälpsamt.

Lisa betonar vikten av att prata svenska med svenska kollegor, till exempel på fikaraster.

– Häromveckan startade vi ett språkcafé. På Solnakontoret kommer det vara språkfika på franska, spanska och svenska. Där kan medarbetare träffas, fika och träna sitt språk, berättade Lisa.

Vattenfall Eldistribution i Trollhättan har ett långt samarbete med Högskolan Väst. Vattenfall Eldistribution erbjuder praktikplatser, sedan sommarjobb och därefter börjar många arbeta på företaget. Lisa understryker att det är en väg in i företaget som fungerar väldigt bra.

Lisas tips till branschen för att klara utmaningarna inom kompetensförsörjning är att samarbeta samt ta vara på varandras erfarenheter och lärdomar. Samarbeten med olika högskolor och andra utbildningsaktörer har också varit lyckosamma för Vattenfall Eldistribution.

Ingen minns en fegis

– Vi är så vana att rekrytera efter kompetensprofil men att rekrytera efter förmåga och vilja är viktigt för framtiden, där yrkesväxlare är en målgrupp. Jag kanske inte behöver en montör med flera års erfarenhet från branschen. Det kanske kan fungera lika bra med någon från fastighetsbranschen, där det finns stor potential nu när det är lågkonjunktur, inflikade Mikaela.

Vi är så vana att rekrytera efter kompetensprofil men att rekrytera efter förmåga och vilja är viktigt för framtiden, där yrkesväxlare är en målgrupp.

Nacka Energi har exempelvis haft svårt att hitta montörer och helst vill alla att de som anställs ska ha flera års erfarenhet. Samtidigt finns det många nyutexaminerade.

Därför startar de Montörsakademin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där nyutexaminerade montörer får arbeta brett med seniora uppgifter, med en erfaren handledare och en tydlig karriär- och lönestege.

– De får skaffa erfarenhet hos oss och vi får in rätt kompetens, kan vara med och bygga förmågor och säkerställa kvalitén. Det gäller att ha en öppen inställning; att våga prova. För ingen minns en fegis, avslutar Mikaela.

Filmbild

Se föreläsningen

Digitala rekryteringsträffar är ett sätt att hitta ny kompetens

Dela gärna sidan