Ta tempen på en mentor

02 november 2023
Lästid: 4 min
Jenny Jutström, projektledare med samordningsansvar på Jönköping Energi, föreläser om hennes upplevelser som mentor i Energy Buddies

Jenny Jutström är projektledare med samordningsansvar på Jönköping Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Energiföretagen Sveriges mentorskapsprogram Energy Buddies genomförs för tredje gången. Mentorerna är medarbetare i branschen som lär känna en utrikesfödd adept med erfarenhet av eller stort intresse för energibranschen.

Under hösten 2023 träffas årets 13 adepter och 13 mentorer digitalt vid ett par möten för hela nätverket, i början och slutet av Energy Buddies Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Däremellan har varje mentor och adept fem träffar. Det ingår även ett par workshops som fokuserar på språkstöd och cv-skrivande.

I Energy Buddies finns också en handbok att jobba med inför och under träffarna för att de ska ha ett innehåll och struktur.

Adepterna har bott olika länge i Sverige. De har en teknisk grundutbildning och ett intresse av att lära känna energibranschen bättre gemensamt.

Hur ser en arbetsvardag ut?

Genom Energy Buddies ska adepterna få veta mer om hur arbetsvardagen ser ut, vad gör man på jobbet och gärna knyta det till egen kompetens och intressen. De får möjlighet att träna svenskan och hjälp med att börja formulera sina karriärmål.

Mentorerna får i sin tur chansen att träffa en utrikesfödd och i bästa fall framtida kollega. Mentorerna fungerar som en slags ambassadörer för branschen och kan bjuda på sina erfarenheter och dela med sig av sitt professionella nätverk.

Mentorerna fungerar som en slags ambassadörer för branschen och kan bjuda på sina erfarenheter och dela med sig av sitt professionella nätverk.

Med företagets stöd är det lätt att tacka ja

Jenny tvekade inte när hon fick frågan från hr-avdelningen om hon ville bli mentor i Energy Buddies. Jenny säger att hon jobbat länge på Jönköping Energi.

– Jag har jobbat med fjärrvärme och är elingenjör med inblick i hela företaget. Att vara mentor är en del av sättet som Jönköping Energi arbetar med strategisk kompetensförsörjning, förklarar Jenny.

Jenny berättar att Jönköping Energi också har också mycket samarbete med yrkeshögskolan, gymnasieskolor och utbildningsmässor. De arbetar aktivt för att vara attraktiva.

Jönköping Energi i ryggen

Jenny visste att hon hade företaget i ryggen när hon tackade ja och att det var okej att avsätta den lilla tid som det faktiskt tar.

Företaget har också uppmärksammat hennes engagemang och använt henne som förebild, bland annat i en film på deras intranät. Detta har lett till många frågor internt, där hon har kunnat berätta mer.

– Hur mycket tid det tar beror förstås på adepten. Jag har bokat in en timme för alla möten. Sedan krävs lite förberedelser genom att fylla i handboken som är ett bra stöd för träffarna men inte tvingande, berättar Jenny.

Vad de pratar om beror på vad adepten behöver. Förra gången var hennes adept en ganska blyg kvinna från Rumänien, då fick Jenny dra mycket. Hennes nya adept är en kille från Libanon och de har än så länge träffats en gång.

– Han är jättepå och skulle kunna prata flera timmar, säger Jenny med ett leende.

Adepterna vet vad de vill ha hjälp med. Till exempel hur de söker ett jobb eller tips på hur de bör skriva sitt cv. Jenny betonar att det är viktigt att prata svenska hela tiden eftersom det ger adepten möjlighet att öva på språket.

Mentorskapet är värdefullt på många sätt

– Det är svårt att hitta kompetens och vi kan inte bara vända oss till ungdomar. Genom Energy Buddies träffar vi individer som är färdiga, men inte kommit in på arbetsmarknaden. Det är jätteviktiga resurser att ta vara på, menar Jenny.

Genom Energy Buddies träffar vi individer som är färdiga, men inte kommit in på arbetsmarknaden. Det är jätteviktiga resurser att ta vara på.

Jenny säger att hon vill hjälpa till för branschens skull men också för individens. Adepterna är nämligen individer som verkligen vill jobba och komma in på arbetsmarknaden.

– Jag gillar att prata och jag är en social person, så det här ger mig mycket personligt, förklarar Jenny.

Genom mentorprogrammet får hon förståelse för andra människor och deras bakgrund. Den förra adepten körde buss, för att hon inte hade kommit in på arbetsmarknaden, men var utbildad civilingenjör.

Jenny menar att vi ofta får ta del av bara den dåliga sidan av utrikesfödda som kommer till vårt land. Kontakten med adepterna skapar förståelse för hur kämpigt det kan vara när man har pluggat i många år och måste byta land och därmed förlorar sin bas.

– Här finns det människor som är klara, som bara kan komma in. De behöver egentligen bara en liten knuff, menar Jenny.

För företagen är mentorskapet en väl värd investering som inte kostar mycket tid. Jenny rekommendera fler att bli mentorer och fler företag att uppmuntra medarbetare att jobba på det sättet med inkluderande kompetensförsörjning.

Filmbild

Se föreläsningen

Ta tempen på en mentor

Dela gärna sidan