Traineeprogram med stora förhoppningar på Borås Energi och Miljö

02 november 2023
Lästid: 3 min
Caroline Tran, HR-Business Partner, Employer Branding & Recruitment på Borås Energi & Miljö syns på en datorskärm när hon föreläser om företagets nya traineeprogram

Caroline Tran, HR-Business Partner, Employer Branding & Recruitment på Borås Energi och Miljö. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under 2023 har Borås Energi och Miljö startat ett helt nytt traineeprogram på. Caroline Tran, HR-business partner berättade om hur programmet är en ny väg för att underlätta företaget kompetensförsörjning. Samarbetet internt har varit en viktig ingrediens när programmet togs fram och ska genomföras.

Borås Energi och Miljö bestämde sig för att satsa på ett traineeprogram som riktar sig till studenter med civil- eller högskoleingenjörsutbildning. Flera chefer på olika avdelningar var involverade i att ta fram upplägget på traineeprogrammet.

Unik möjlighet och bidra genom jobbrotation

Tanken var att programmet skulle ge traineen en unik möjlighet att lära sig verksamhetens olika processer och samtidigt bidra till företagets utveckling genom jobbrotation. Traineen skulle få en bred kunskap och erfarenhet från hela verksamheten.

Traineen skulle få en bred kunskap och erfarenhet från hela verksamheten.

– Vi insåg att ett traineeprogram är ett bra sätt att börja sin introduktion till yrkeslivet. Individen får möjlighet att utveckla sin karriär och även chansen att skapa värdefulla relationer med andra traineer, förklarar Caroline.

Caroline berättar att traineeprogrammet var en stor satsning för Borås Energi och Miljö. De behövde fler ingenjörer och målet är att programmet ska ge goda resultat.

Det har krävts en hel del internt arbete för att formulera mål och syfte.

Tanken är att traineen ska lära sig Borås Energi och Miljös verksamhetsprocesser och kunna växla mellan olika områden på företaget.

De tog fram en tydlig annons där upplägget framgick. De marknadsförde traineeprogrammet i olika forum som sociala kanaler och på mässor.

– Vi gick ut med detta under den tidiga våren 2023, med målet att allt skulle vara klart före sommaren och att traineeprogrammet skulle starta efter. Men det gick trögt i början; det var först mot slutet som intresset tog fart, berättar Caroline.

Så här är traineeprogrammet uppbyggt

Traineeprogrammet är 12 månader, med en introduktionsvecka följt av fem block som har olika program med olika projekt/uppdrag.

Traineerna har fått en mentor och en handledare för varje område, som ska ge stöttning och vägledning under året.

Programmet varvas mellan gruppträffar, praktik, utbildningar, studiebesök och nätverksträffar. Efter varje block görs en presentation med medskick till ledningsgruppen.

Programmet varvas mellan gruppträffar, praktik, utbildningar, studiebesök och nätverksträffar.

När hela rekryteringsprocessen var klar hade Borås Energi och Miljö fått in två traineer som kunde börja programmet. De var nöjda med det och Caroline betonar att samarbetet kring rekryteringen var viktigt.

Cheferna för de olika områdena ser samma syfte och är överens om upplägget, där traineen erbjuds en tillsvidareanställning med en tillhörighet från start.

Kandidaterna har inte själva fått välja inriktning, utan Borås Energi och Miljö valde det som passade.

Från början var målet att anställa fyra traineer men de landade på två. Bland de sökande fanns flera lovande kandidater. En kandidat passade klockrent för en ordinarie tjänst som var vakant, så hen anställdes direkt.

– Det är ju första gången som vi gör det här och tanken är att programmet ska vara levande och utvecklas hela tiden. Sedan får vi utvärdera när perioden är slut, avslutar Caroline.

Carolins tips för att lyckas med traineeprogrammet:

  • Definiera ett tydligt syfte.
  • Samarbeta mellan avdelningar och affärsområd.
  • Förbered rekryterande chefer inför rekryteringsprocessen så alla har samma målbild gällande urval av slutkandidaterna.
  • Utse en programansvarig som tar fram ett strukturerat programupplägg och håller ihop det övergripande programet samt säkerställer att traineen får en bra introduktion.
  • Mentorskapsprogram är viktigt. Ge ramar med förutsättningar för att lyckas som mentor. Ett mentorskapsprogram innehåller typiskt lärande, nätverkande och vägledande. Det är en chans för både adept och mentor att utvecklas och skapa nya kontakter och erfarenheter.
Se presentationen
Filmbild

Se föreläsningen

Traineeprogram med stora förhoppningar på Borås Energi & Miljö

Nedladdningsbara dokument

Dela gärna sidan