Yrkesprofiler och validering skapar attraktivitet för branschen

VA-branschen har stora utmaningar inom kompetensförsörjning. Många ingenjörer går i pension samtidigt och det är svårt att hitta nya medarbetare.

Verkligheten matchar inte branschens behov. Därför vill NSVA göra företaget mer attraktivt genom nationella yrkesprofiler och validering.

Anna Holmstedt Bergander är HR-manager på NSVA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Hon menar att många företag inom VA-branschen har svårt att hitta medarbetare med en viss kompetens. Vissa är svårare än andra att hitta.

– De svåraste att hitta är drifttekniker, rörnätstekniker och mättekniker. Ibland har vi noll ansökningar på våra jobbannonser, berättar Anna.

De svåraste att hitta är drifttekniker, rörnätstekniker och mättekniker. Ibland har vi noll ansökningar på våra jobbannonser.

Varför är det svårt att hitta just dem?

– Det är flera anledningar. Ta till exempel drifttekniker. Där finns det utbildningar men antalet ansökningar har minskat. Överlag är det ett lågt intresse för branschen, konstaterar Anna.

Ett dilemma är att NSVA konkurrerar med den privata sektorn där löner och förmåner ser helt annorlunda ut. Dessutom är beredskap och utomhusjobb inte uppskattat hos dagens yngre individer.

– En annan utmaning är att yrkena är okända för många. Det är inte många som vet vad en rörtekniker gör. Detta blir ofta tydligt när jag är ute på skolor och mässor och pratar med ungdomar, berättar Anna.

I dag finns det ingen utbildning till mätartekniker. Dessutom är VVS-branschen en stor konkurrent genom högre löner.

Vad gör NSVA åt utmaningarna?

– Vi jobbar målmedvetet att hitta nya kanaler för rekrytering, berättar Anna.

NSVA är ute och träffar elever i grundskolor, gymnasieskolor och även på högskolor. De är synliga på kommundagar och har börjat arbeta med studie- och yrkesvägledare som har låg kunskap om branschen. Både Arbetsförmedlingen och nya kontaktvägar är också viktiga.

– Om vi inte syns så finns vi inte. Dessutom har vi ett större fokus på employer branding, berättar Anna.

Om vi inte syns så finns vi inte. Dessutom har vi ett större fokus på employer branding.

Yrkesprofiler bidrar till att skapa en attraktiv arbetsgivare

Anna menar att en arbetsgivare kan arbeta med företagets attraktivitet genom de nationella yrkesprofilerna. På så vis kan NSVA locka till sig fler nya medarbetare och stärka varumärket.

– Dessutom är yrkesprofilerna inte statiska; de kan utvecklas, konstaterar Anna.

Yrkesprofiler och validering bidrar till att cheferna kan bli mer involverade i rekryteringsprocesser. För det blir tydligt vad NSVA egentligen behöver när det kommer till kompetens och egenskaper. Utifrån det kan NSVA göra en riktad rekrytering.

– Jag som HR-manager får också en bättre insyn i vad medarbetarna gör och vad som krävs i de olika yrkesrollerna, berättar Anna.

Vidare får introduktionen av nya medarbetare en ny dimension. Och NSVA kan följa upp medarbetarnas kunskapsnivå och kompetens för att sätta in relevant utbildning.

– Men det är inte bara yrkesprofiler och validering som kommer lösa utmaningarna inom kompetensförsörjning. Många gånger måste även ledarskapet förändras. Det måste vara modernt och tydligt. Chefen måste vara på samma nivå som medarbetarna men ändå nog mycket chef så medarbetarna känner sig trygga, säger Anna.

Vilket är ert nästa steg?

– Det är inte ett steg utan många steg i olika riktningar. Vi kan inte stanna upp utan vi måste gå framåt. Vi ska bli bättre på att arbeta mer agilt och bli mer förändringsbenägna, oavsett om vi gillar det eller inte. För vi måste spegla verkligheten, avslutar Anna.

Vi ska bli bättre på att arbeta mer agilt och bli mer förändringsbenägna, oavsett om vi gillar det eller inte. För vi måste spegla verkligheten.