Moderator ramar in konferensen och introducerar programmet

Per Nordenstam, vd Sobona och Willy Silberstein, moderator inleder konferensen med att konstatera att kompetensförsörjning är den största utmaningen.

Per berättar att det kommer bli en fullmatad förmiddag med relevanta frågor om kompetensförsörjning för fastighets- och parkeringsbranschen.

Willy konstaterar att det var ett år sedan han och Per Nordenstam stod i Studio Sobona och frågar Per vad som har hänt sedan dess.

– I år kan vi verkligen visa att vi har tagit ett steg framåt i arbetet, men det är fortfarande “call to action” som gäller, säger Per.

 

Kompetensförsörjning är den stora utmaningen

I Sobonas medlemserbjudande finns en del icke valbara delar, så som kollektivavtal, men samtidigt anser i princip alla medlemmar att kompetensförsörjning är deras stora utmaning.

Per säger att det tarvar en del energi och eftertanke hos medlemsföretagen och att börja arbeta annorlunda med kompetensförsörjning är inte en “quick fix”. Men det finns hjälp att få.

Sobonas verktyg är som en schweizisk armékniv; det är ett multiverktyg. Men resurser och tid måste avsättas för att börja arbeta annorlunda.

– En del kanske känner att det finns för många verktyg att välja mellan och undrar hur man ska kunna använda alla verktyg. Börja med ett verktyg, säger Per.

Per upplever att det har pratats om validering i 20 år i Sverige, men att lite har hänt. Men genom SeQF Länk till annan webbplats. finns möjlighet att få ett ett formellt yrkesbevis och då blir det på riktigt.

Avslutningsvis, vilken är den viktigaste frågan som Sobona ska arbeta med?

– Kompetensförsörjning! Och det gör vi på alla möjliga tänkbara sätt, säger Per.