Här finns mikroutbildningar i språkutveckling för dig som är arbetsgivare, handledare och bedömare samt du som ska lära dig yrkessvenska.
Mikroutbildningar för språkutveckling
Mikroutbildningar med tips
Våra mikroutbildningar i språkutveckling är sammanfattningar av det viktigaste som du behöver tänka på när du ska anställa och arbeta med individer som inte har svenska som förstaspråk.
Titta på mikroutbildningarna tillsammans i ditt arbetslag och fundera på hur ni kan använda tipsen i det vardagliga arbetet.
Vem passar det för?
Individ, handledare och arbetsgivare.
Vilka vinster finns?
Förenkla kommunikation och samarbete.
Hur gör du?
Använd tipsen i det dagliga arbetet.
Mikroutbildningar för dig som ska lära dig yrkessvenska
Det finns totalt 10 mikroutbildningar
Språkutveckling - svensk textkultur
En validering är en form av ett test. I olika kulturer har man olika syn på vad ett test är och hur man genomför det på ett bra sätt. Ta del av tips inför valideringen.
Språkutveckling - fokusera på frågan
I en valideringssituation kanske du känner dig stressad. Det kan göra att du också får svårt att förstå själva frågan. Se till att du lär dig svenska frågeord.
Språkutveckling - en sak i taget
Alla människor är olika. En del tycker om att prata. Andra tycker inte om att prata. Du måste tänka på hur du är. Ta det lugnt och säg en sak i taget.
Språkutveckling - viktiga småord
När du läser eller lyssnar på valideringsfrågorna finns det några språksaker som är bra att förstå. Ta del av våra tips!
Språkutveckling - säg att det är kul
På svenska arbetsplatser brukar det vara viktigt att visa att man är positiv. Le och säg att det är kul och spännande att bli validerad, även om du är nervös.
Språkutbildning - Våga fråga
Vad är värst? Att göra fel för att man inte förstår eller visa sig okunnig genom att fråga vad någon menar? Du kan bli bättre på ditt nya språk när du använder det ofta. Fråga när du inte förstår.
Språkutbildning - Säg till hur du vill bli rättad
Berätta för den som handleder dig om hur du vill bli rättad/få feedback. För att utveckla ditt nya språk behöver du få feedback. Du behöver veta när du hamnar lite fel men också när du gör framsteg.
Språkutbildning - Tekniker för att lära sig yrkesspråk
Ett enkelt sätt att veta vad ett ord kan betyda är att översätta det. Använd gärna olika verktyg som till exempel Sobonas ordlista. Tänk på att Google kan vara fel vid översättningen.
Språkutbildning - Fika är ett tillfälle att lära känna sina kollegor
Ställ en fråga om det som intresserar dig. På så vis kan du veta vilket ämne dina kollegor kommer prata om när de svarar. Dessutom blir det lättare för dig att förstå och du kommer säkert få många bra tips.
Språkutbildning - Generella tips och råd
Du kan lära dig ett nytt språk i vilken ålder som helst. Alla hittar oftast sina strategier för att lära sig ett nytt språk. Här är några generella tips som bidrar till språkutveckling.
Mikroutbildningar för dig som är handledare eller bedömare
Det finns totalt 11 mikroutbildningar
Språkutveckling - hellre flera frågor än en
En valideringsfråga blir lättare att svara på om den inte är för kompakt. Dela upp kompakta frågor i olika delfrågor och ta en sak i taget.
Språkutveckling - bestäm dig!
Luddiga frågor är onödigt svåra att svara på. Sådana frågor är extra svåra för andraspråkstalare. Försök vara tydlig med vad du vill fråga.
Språkutveckling - förenkla på rätt sätt!
Det är bra att anpassa sitt språk för andraspråkstalare, men byt inte ord som du tror är svåra mot ord som du tror är enkla. Använd de ord som används på arbetsplatsen.
Språkutveckling - det är okej att ställa krav
Var medveten om att det tar lång tid att lära sig ett nytt språk. Men det är inte fel att ställa kravet att en anställd ska kunna det språk som krävs i en viss arbetssituation.
Språkutveckling - din roll i språkutvecklingen
Tips till Man behöver tid för att lära sig språk, men tid är inte allt som krävs. För att bli bättre på svenska måste man få lära sig hur språket ska vara, och få tillfälle att öva.
Språkutbildning - Du som handledare
Du som handleder kan underlätta för den som inte talar svenska än genom ditt bemötande. Du kan säga: “Det är ok att säga fel och du kan fråga mig om du inte förstår. Det viktigaste är att du fortsätter prata”.
Språkutbildning - Fika med mera
Fika och social samvaro med många människor är ofta den svåraste situationen när man lär sig ett nytt språk. Det är många som pratar samtidigt, det är olika ämnen och det hoppas snabbt mellan ämnena.
Språkutbildning - Bilder och språkstöd
Våra hjärnor gillar konkreta saker. Om det går att koppla begrepp med en bild blir det lättare att komma ihåg begreppet/terminologin. Tydliga förklaringar hjälper till att vidga ordförrådet och utveckla språket.
Språkutbildning - Uttal och betoning
Dra inte för snabba slutsatser om en individs kompetens utifrån att hen inte kan tillräckligt bra svenska eller har en brytning. De här sakerna har ingenting med varandra att göra.
Språkutbildning - Medvetenhet
När du ger instruktioner kan du stötta den som lär sig svenska genom att benämna de saker som ingår i instruktionen. Peka gärna på de objekt som du benämner.
Språkutbildning - Feedback är avgörande
För att utveckla sitt nya språk behöver individen få feedback. Hen behöver veta när hen hamnar lite fel men också när hen gör framsteg. De flesta vill bli rättade, men kom överens om hur det kan gå till.
Mikroutbildningar för dig som är arbetsgivare
Det finns totalt 5 mikroutbildningar
Språkutvecklingstips för arbetsgivare - Räcker språket?
Tänk igenom vilka språkmoment som tjänsten kräver. Testa hur väl individen behärskar dessa moment och anpassa stödet utifrån det.
Språkutvecklingstips för arbetsgivare – lärare eller kollega?
Om du arbetar tillsammans med någon som inte har svenska som förstaspråk vill du språket hjälpa till. Satsa på att lära känna varandra och hjälp din kollega att använda språket i naturliga samtal.
Språkutvecklingstips för arbetsgivare – svårt på riktigt
Att lära sig ett nytt språk handlar inte bara om att förstå vad ett ord betyder. Det är viktigt att veta hur ordet låter och kunna uttala det så någon annan förstår.
Språkutvecklingstips för arbetsgivare – satsa smart
Att arbeta på en arbetsplats tillsammans med modersmålstalare kan vara ett utmärkt tillfälle för den som är ny i språket att öva på svenskan. Men för att bli bättre på ett språk behöver en individ också lära sig nya saker.
Språkutvecklingstips för arbetsgivare – förstå och bli förstådd
När du pratar med någon som lär sig svenska kanske du märker att hen inte förstår vad du säger. Då kanske du försöker förklara med andra ord och ge exempel.
Språkkontrakt på tio språk
Ett språkkontrakt bidrar till att ni kan ha rimliga förväntningar på språkutvecklingen. Genom att använda ett språkkontrakt kan ni skapa samsyn kring språkarbetet.
Välj bransch för att hitta din ordlista
I ordlistan för varje bransch finns yrkesspecifika ord och meningar samt vanliga ord på en arbetsplats.
Vill du veta mer?
Hör gärna av dig så berättar jag mer.