Röster om Utvecklande HR

"Jag ville få in ett mer strategiskt perspektiv i mitt arbete"

Åsa Ignell, HR-chef på Västra Mälardalens Kommunalförbund, reflekterar över sia erfarenheter och lärdomar från utbildningsprogrammet Utvecklande HR.

Åsa Ignell

HR-chef på Västra Mälardalens Kommunalförbund

I en värld där HR:s roll ständigt utvecklas och tar nya former, är det nödvändigt för de som arbetar inom HR att fortsätta ta nya kliv och anpassa sig. Åsa Ignell, HR-chef på Västra Mälardalens Kommunalförbund, är ett strålande exempel på en HR-ledare som strävar efter att utöka sin kompetens och tillämpa nya strategiska perspektiv i sitt arbete.

Hon gick under 2023 HR-utbildningen Utvecklande HR. Ett utbildningsprogram som drivs av Sobona i samarbete med Handelshögskolan i Stockholm Executive Education, och erbjuder en unik kombination av teoretisk utbildning och praktiska tillämpningar. Genom en mix av digitala moduler och fysiska träffar, fokuserar programmet på att stärka HR:s strategiska färdigheter och kompetenser.

Vad var det som gjorde att du ville gå utbildningen Utvecklande HR?

– Jag ville få in ett mer strategiskt perspektiv i mitt arbete. Jag tycker att programmet var bra, både med avseende på innehållet och upplägget. Det var väldigt inspirerande och kunniga lärare, säger Åsa.

Vad tyckte du var roligaste och mest lärorikt?

– Jag tyckte att passen med strategi och strategiska vägval samt strategisk kompetensförsörjning var intressantast och mest lärorika. Även alla ”walk and talk” med mina kunniga kollegor där vi fick tid att både prata om olika uppgifter och tid att lära känna varandra.

Har du något bra minne från utbildningsprogrammet som du vill dela med dig av?

– Det finns så många bra minnen. Från alla ”walk and talk” till inspirerande föreläsningar som den med Kjell Andersson (vd) och Anna Linder (HR-chef) från Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö AB.

Tyckte du att utbildningen motsvarade dina förväntningar och vad tar du med dig från den?

– Det finns mycket som jag tar med mig men framför allt strategipassen och även en större förståelse för helheten samt det viktiga samspelet mellan ledningen och ägarna.

Känner du att du fått användning av det du lärt dig?

– Jag känner att jag redan nu har fått användning av det jag lärt mig på utbildningen framför allt kring strategi och strategiska vägval, men även det kring flöden och processer samt strategisk kompetensförsörjning, berättar Åsa.

Hur kan din arbetsdag se ut?

– Min arbetsdag varierar ganska mycket. Allt ifrån stöd till chefer, samtal med enskilda medarbetare, arbeta med grupper, till arbetsvärdering/lönekartläggning, medarbetarenkät, samverkan/förhandlingar samt uppdatera policys/riktlinjer och implementera dem i verksamheten med mera.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen och möjlighet att påverka, både i det lilla och i det stora perspektivet för förbundet.

Berätta lite om din arbetsplats, vad gör ni?

– VMKF hanterar löneadministration, telefoni, IT, upphandling, arkivarieverksamhet, bostadsanpassning och parkeringstillstånd samt krisberedskap och säkerhet åt våra fyra medlemskommuner (Köping, Arboga, Kungsör och Surahammar) med tillhörande bolag och förbund. Har även avtalssamverkan om vissa tjänster med Skinnskatteberg och Räddningstjänsten Mälardalen, berättar Åsa.

Hur håller du dig fortsatt uppdaterad inom ämnet? Eller andra ämnen som har med ditt yrke att göra?

– Genom Sobona och SKR:s hemsidor och olika utbildningar (både digitala och fysiska).

Vad skulle du säga till någon som också funderar på att läsa denna utbildning?

– Ta chansen, du får vidga ditt perspektiv och du får träffa kompetenta kollegor samt utbyta erfarenheter.

Nästa programstart för Utvecklande HR är den 11 april 2024. Det är en perfekt möjlighet för HR-professionella att bredda sina perspektiv och fördjupa sina strategiska färdigheter. Ansök i dag och ta steget mot en mer dynamisk och effektiv HR-roll.

Nyfiken på Utvecklande HR? Här hittar du mer information om programmet.

Jag tyckte att passen med strategi och strategiska vägval samt strategisk kompetensförsörjning var intressantast och mest lärorika.

För dig som är ledare i ett kommunalt företag

Våra utbildningsprogram är skräddarsydda för att tillgodose de unika behov som finns hos kommunala företag. Innehållet vilar på forskningsbaserad kunskap i kombination med
programdeltagarnas egna erfarenheter.

Utvecklande HR är en del av Kommunala företagens ledarskapsakademi och drivs av Sobona i samarbete med: Handelshögskolan i Stockholm Executive Education

haldelshogskolan stockholm

Se våra utbildningar inom Kommunala företagens ledarskapsakademi: