Logga
Röster från medlemmar

Det finns stora fördelar med att vara en del i Sobonas branschråd.

Niels Elvhammar har varit ordförande Sobonas branschråd inom branschen som kallas Hälsa, vård och omsorg men är kvar i branschrådet som ledamot. Han har varit med i branschrådet i 12 år och tycker fortfarande att han lär sig mycket och har fått stor nytta av de kunskaper och insikter som han får via branschrådet. Ny ordförande för branschrådet sedan maj 2024 är Camilla Dahlin, vd Betaniahemmet.

Intervju med Niels Elvhammar

Vd för VoB Syd

- Det är nyttigt för oss som är medlemmar att delta där eftersom jag får möjlighet att få information som jag inte kan få på annat sätt. Genom branschrådet har jag möjlighet att vara med och påverka de processer som finns inom vårt område, säger han.

Till vardags arbetar Niels Elvhammar som vd för VoB Syd som driver HVB, stödboenden, och familjehem i Kronoberg och Skåne. Därmed representerar han utförarverksamheter inom socialtjänstens individ och familjeomsorg medan många andra företag inom branschen driver verksamheter inom andra områden, som sjukvård, tandvård, äldreomsorg och LSS. På grund av den stora bredden i branschen är det avgörande att branschrådet kan hitta rätt balans och identifiera de viktigaste frågorna i vardagen och som är giltiga för de flesta av de olika medlemsföretagen. Branschrådet har möjlighet att påverka och ställningstaganden om vilka frågor man ska driva och hur de ska drivas kan ha avgörande betydelse. Det är därför viktigt att branschrådets sammansättning så långt det är möjligt representerar de olika inriktningarna hos medlemsföretagen.

- Tack vare branschrådet får vi vara med och svara på remisser, till exempel i samband med statliga utredningar eller förslag på ändringar i lagstiftningen. Vidare kontaktar Sobonas förhandlare oss medlemsföretag för att vid behov inhämta synpunkter kring olika frågor som berör oss som arbetsgivare. Det är viktigt och det blir en bra dialog mellan oss, säger han.

Han säger att anledningen till att det kan vara bra att vara med i branschrådet kan vara att eftersom de flesta företag är små organisationer finns det inte alltid så många att bolla viktiga frågor med internt. Då är det här ett bra forum där större frågorna av bredare och djupare karaktär kan få plats att diskuteras.

- Vd och andra ledande personer har fullt upp i sin vardag och det kan vara svåra att nå och få kontakt med andra som är i motsvarande situation. Men ofta behöver de diskutera med någon utanför sin verksamhet. Då är det här ett bra forum, säger han.

Han menar att branschrådet är ett bra sätt för medlemsföretag att påverka Sobona och tvärtom.

- Jag får ut mycket av det; dels får man input från andra företag som är liknande ens eget, men också då företagen i vårt branschråd är ganska olika och då kan det kan vara intressant att höra hur de har löst problem i andra verksamheter med andra förutsättningar. Att dessutom få ett perspektiv på arbetsgivarfrågorna från de andra ger mig ett viktig utbyte som jag sätter stort värde på, säger han.

Niels Elvhammar säger att branschrådet är en unik plattform för den som vill få inblick i vilka frågor som branschen och omvärlden diskuterar just nu.

- Att sitta som ledamot i branschrådet ger möjlighet att påverka, att få information om hur regelverk utformas och ser ut, hur avtalsrörelsen går, och möjligheten att diskutera strategier vi som arbetsgivare behöver ha. Det är en plattform som är unik. Att vara branschrådsledamot är ett åtagande och ett ambassadörskap för branschen.

Han säger också att Sobonas opinionsbildande arbete är viktigt för dem. Det hjälper till så att de har lättare att nå ut med frågor som kräver att fler gör sina röster hörda.

- Vi har lagt mycket krut på den opinionsbildningen, eftersom vi tillhör en bransch som har mycket kontakt med och styrs direkt av politiker och myndigheter. Det är viktigt för oss eftersom det finns områden där lagstiftningen släpar efter så pass mycket att vi har svårt att genomföra vårt uppdrag på ett bra sätt. Genom opinionsbildning blir vi starkare tillsammans, säger han.

Genom branschrådet har jag möjlighet att vara med och påverka de processer som finns inom vårt område

Snabbfakta VoB Syd

VoB Syd driver behandlingshem, utredningshem (HVB), jourhem och familjehem som tar emot akuta och planerade uppdrag från socialtjänsten (SOL och LVU) gällande skydd och stöd, utredning, behandling och konsultationer.

VoB Syd drivs på samhällsnyttig grund utan vinstsyfte.

Ägare är Kommunalförbundet VoB Kronoberg och Skånes kommuner och därigenom indirekt samtliga kommuner i Kronoberg och Skåne.