Yrkesprofilering och validering inom energi

Genom att gå med i projektet får du insikter och kunskaper för att utveckla hur du arbetar med kompetensförsörjning, kompetensutveckling och lärande på arbetsplatsen. Inom projektet sker en fortsatt utveckling av vår partsgemensamma branschvalideringsmodell utifrån uttalade behov hos företagen.

Varför finns projektet?

Syftet med projektet är att skapa enklare, tydligare och mer kvalitetssäkrade vägar in i arbete inom energibranschen. Projektet fångar upp behov inom kompetensförsörjning och en tydlig insikt är att insteg behöver utvecklas. Arbetsmetoder, arbetsmaterial och strukturer är framtagna för att genomföra validering enligt de yrkesprofiler som är utvecklade.

Vad händer i projektet?

Nationella yrkesprofiler är framtagna och allt är startklart för validering. Nu genomförs främjande- och utvecklingsinsatser genom validering av kunskaper och kompetenser på arbetsplatsnivå. Vidare innefattar Sobonas språkparlör numera även energibranschen.

Hur funkar det?

I projektet samarbetar ni med andra företag för att utveckla hur ni arbetar med kompetensförsörjningen. Vi stödjer dig, oavsett i vilket skede du befinner dig i. Vi ser gärna att du också berättar vad som görs hos er och delar med dig av kunskaper och insikter. Sobonas enkla och beprövade verktyg är integrerade i projektet.

Vilken nytta skapar projektet?

Det ger möjlighet att skapa insteg för nyanlända, utrikesfödda och ungdomar samt introduktion för nya medarbetare och vidareutveckling av befintliga medarbetare. Vidare ger det praktiska verktyg för att arbeta med kompetensförsörjning. Det blir enklare att synliggöra lärandet på arbetsplatsen och säkerställa kompetensen hos både nya och befintliga medarbetare.

Röster om projektet

  • Det här är ett typexempel på en sådan sak där var och en för sig inte klarar det; vi måste hjälpas åt tillsammans.

    Christian Schwartz

    vd på Mölndal Energi

  • När vi tog fram yrkesprofilerna hade vi först en workshop med deltagare från energibranschen. Tillsammans hittade vi kärnan som blev grunden för yrkesprofilerna.

    Henrietta Finnborg Bengtsson

    Utvecklare på Nordiskt Valideringsforum

  • Det tog ett tag innan jag förstod vad validering var och vilka vinster det förde med sig. När jag förstod kände jag – wow, det här kan vi verkligen ha nytta av!

    Katarina Larsson

    HR-specialist på Gävle Energi

  • Linn beskriver yrkesprofiler och validering som en schweizisk armékniv; det är mångfacetterade verktyg.

    Linn Wallo

    HR-strateg på Luleå Energi

  • Bedömarutbildningen bygger på att skapa en process där vi kan säkerställa likvärdighet och kvalitet.

    Elin Fellers

    projektkoordinator välutbildade nyanlända på Energiföretagen Sverige

Gävle Energi famlade i mörkret men hittade verktyg som förändrar hur de jobbar med sin kompetensförsörjning

Energibranschen är mångfasetterad och kompetensförsörjningen är en utmaning. När vinsterna med Sobonas verktyg blev tydliga uppstod ett halleluja-moment.

Utbildade bedömare är nyckeln

Lär dig hur validering går till. Vidare lär du dig hur du stöttar deltagaren i bevisinsamling, ger uppgifter till handledare/arbetsledare, gör bedömningar och hanterar det digitala verktyget. Utbildningen ges i samarbete med Nordiskt Valideringsforum och den är kostnadsfri för dig som medverkar i projektet. Men antalet platser är begränsat, så anmäl dig i dag!

Sobonas språkparlör

Språkparlören är ett stöd och ett verktyg som underlättar för kommunikation på arbetsplatsen. Den bidrar också till språkutveckling av yrkessvenska för individer som inte har svenska som modersmål.

Projektägare

Deltagande bolag

Mer om projektet

Bakgrund, syfte och branschens utmaningar

Projektet är sprunget ur Energiuppropet och lyfter vikten av att tänka annorlunda och bredare vid kompetensförsörjning. Syftet med projektet är att skapa en enklare, tydligare och mer kvalitetssäkrad väg in i arbete inom energibranschen.

Verksamheterna bland Sobonas medlemsföretag bedrivs inom produktion och distribution av energi och kan delas in i följande underkategorier: nät, elproduktion, fiber, fjärrvärme och näthandel.

Energibranschen är en av Sobonas största branscher och innefattar ungefär 250 bolag.

Sju nationella yrkesprofiler

Dessa sju yrkesprofiler är utvecklade:

Under hösten 2022 sker även en kompletterande yrkesprofilering för projektledare och projektör.

Under 2020–2022 har fokus varit på att erbjuda anpassning av framtaget material för att möjliggöra validering på arbetsplatsnivå.

Vidare har bedömningsplaner, checklistor och lokala förutsättningar för validering på arbetsplatsnivå utvecklats. De första bedömarna har utbildats inom ramen för OCN-metoden för att kunna starta upp validering på sina företag.

Utvecklingen drivs vidare tillsammans med Sobonas branschråd Energi.

Utveckling av gemensam modell

Under 2022 har Sobona tillsammans med Kommunal och Seko med delfinansiering av Myndigheten av yrkeshögskolan att kvalitetssäkrat och förberett ansökningar till SeQF för fem yrkesprofiler, fortsatt utveckling av branschvalideringsmodell samt implementering hos medlemsföretag.

Under våren 2022 har samverkan med Energiföretagen Sverige resulterat i en gemensam nationell valideringsmodell som nu innefattar sju nationella yrkesprofiler.

Strategisk kompetensförsörjning inom energi 2022

Tillsammans med Energiföretagen Sverige genomfördes den fjärde upplagan av konferensen ”Strategisk kompetensförsörjning inom energi”.

På konferensen presenterades bland annat den gemensamma valideringsmodellen.

Tolv saker som projektet gör:

  1. Synliggör framtagna yrkesprofiler och verktyg inom energibranschen.
  2. Implementerar verktyg och metoder tillsammans med referensbolag och Energiföretagen Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  3. Utbildar bedömare och stöttar genomförande av validering genom Nordiskt Valideringsforum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  4. Skapar och möjliggör fler insteg inom energibranschen.
  5. Erbjuder strukturerade praktikplatser med utgångspunkt i framtagna yrkesprofiler och med validering som stöd.
  6. Möjliggör språkstödjande aktiviteter och språkutveckling på arbetsplatsen.
  7. Skapar erfarenhetsutbyte via mötesplatser och nationella konferenser.
  8. Startar processer och ger stöd vid utvecklingen av den strategiska kompetensförsörjningen via medlemsbesök av Sobona.
  9. Synliggör framgångsexempel som till exempel hur yrkesprofiler och validering jackar i kompetensförsörjningskedjan på Luleå Energi.
  10. Erbjuder Sobonas verktygslåda för inkluderande kompetensförsörjning.
  11. Utveckling av Sobonas språkparlör. Parlören är ett verktyg med ord och meningar samt filmer som underlättar för språkutveckling och kommunikation på arbetsplatsen.
  12. Vidareutveckling av branschvalideringsmodellen utifrån Myndigheten för yrkeshögskolans riktlinjer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sju yrkesprofiler

En tydlig insikt är att det saknas yrkesprofiler i branschen. Det har varit utmaningar kring att definiera vilka kunskaper och kompetenser som behövs i olika yrkesroller.

I dagsläget finns dessa yrkesprofiler:

Utvecklingen av yrkesprofilerna har skett tillsammans med Sobonas branschråd Energi med delfinansiering av Arbetsförmedlingen och Skolverket.

En kvalitetssäkrande förankrande panel med Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Energiföretagen Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Gävle Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Kommunal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Kraftringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Luleå Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Nacka Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Seko Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Sobona, Åsbro Kursgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Öresundskraft Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Övik Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. genomfördes december 2018.

Under hösten 2022 har uppföljande relevanssäkrande arbete genomförts med delfinansiering av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Yrkesprofiler med tydliga läranderesultat

Vidare tar projektet fram och utvecklar arbetsmetoder, strukturer och material för att genomföra praktisk validering enligt de framtagna yrkesprofilerna. Varje yrkesområde innehåller yrkesprofiler som har moduler med tydliga läranderesultat.

Nya yrkesprofiler under 2022

Under 2022 utvecklas två nya yrkesprofiler, med delfinansiering av Myndigheten för yrkeshögskolan. De nya yrkesprofilerna är:

1. Nätplanerare/projektör
2. Projektledare.

Tillsammans med medlemsföretag utifrån behov

Arbetet sker med delfinansiering av myndigheter för att kunna hänga med i utvecklingen och möta de behov som finns i samhället.

Arbetsförmedlingen menar att Sobonas insatser i form av yrkesprofilering och validering inom energibranschen i kommunala bolag skyndar på nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

De nyanländas kompetens synliggörs, de stärker sina kunskaper i svenska och användningen av arbetsmarknadspolitiska insatser främjas.

Projektet delfinansieras av Arbetsförmedlingen inom ramen för Sobonas långsiktiga arbete för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

Vidare delfinansieras projektet av Myndigheten för yrkeshögskolan för att vidareutveckla valideringsmodellen.

Vidare är det ett underprojekt till Enklare vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända.

Vad händer när du går med i projektet?

Sobona jobbar långsiktigt med att stödja medlemsföretagen i deras utmaningar inom kompetensförsörjning. Allt arbete görs tillsammans med medlemsföretagen och utifrån de behov och förutsättningar som faktiskt finns.

Genom att vara med i projektet kan du ta del av arbetet som genomförs, alla verktyg som finns och inspireras till att starta en egen process.

Allt börjar med ett videomöte tillsammans med Conny Larsson, projektledare på Sobona. Då kan du lyfta era frågor, behov och tankar. Utifrån det skapar ni en handlingsplan för att komma igång med projektet. Det är enkelt att komma igång.

Målet med att vara med i projektet är att hjälpa er utveckla hur ni jobbar med er kompetensförsörjning.

Bakgrund, syfte och branschens utmaningar

Projektet är sprunget ur Energiuppropet och lyfter vikten av att tänka annorlunda och bredare vid kompetensförsörjning. Syftet med projektet är att skapa en enklare, tydligare och mer kvalitetssäkrad väg in i arbete inom energibranschen.

Verksamheterna bland Sobonas medlemsföretag bedrivs inom produktion och distribution av energi och kan delas in i följande underkategorier: nät, elproduktion, fiber, fjärrvärme och näthandel.

Energibranschen är en av Sobonas största branscher och innefattar ungefär 250 bolag.

Sju nationella yrkesprofiler

Dessa sju yrkesprofiler är utvecklade:

Under hösten 2022 sker även en kompletterande yrkesprofilering för projektledare och projektör.

Under 2020–2022 har fokus varit på att erbjuda anpassning av framtaget material för att möjliggöra validering på arbetsplatsnivå.

Vidare har bedömningsplaner, checklistor och lokala förutsättningar för validering på arbetsplatsnivå utvecklats. De första bedömarna har utbildats inom ramen för OCN-metoden för att kunna starta upp validering på sina företag.

Utvecklingen drivs vidare tillsammans med Sobonas branschråd Energi.

Utveckling av gemensam modell

Under 2022 har Sobona tillsammans med Kommunal och Seko med delfinansiering av Myndigheten av yrkeshögskolan att kvalitetssäkrat och förberett ansökningar till SeQF för fem yrkesprofiler, fortsatt utveckling av branschvalideringsmodell samt implementering hos medlemsföretag.

Under våren 2022 har samverkan med Energiföretagen Sverige resulterat i en gemensam nationell valideringsmodell som nu innefattar sju nationella yrkesprofiler.

Strategisk kompetensförsörjning inom energi 2022

Tillsammans med Energiföretagen Sverige genomfördes den fjärde upplagan av konferensen ”Strategisk kompetensförsörjning inom energi”.

På konferensen presenterades bland annat den gemensamma valideringsmodellen.

Tolv saker som projektet gör:

  1. Synliggör framtagna yrkesprofiler och verktyg inom energibranschen.
  2. Implementerar verktyg och metoder tillsammans med referensbolag och Energiföretagen Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  3. Utbildar bedömare och stöttar genomförande av validering genom Nordiskt Valideringsforum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
  4. Skapar och möjliggör fler insteg inom energibranschen.
  5. Erbjuder strukturerade praktikplatser med utgångspunkt i framtagna yrkesprofiler och med validering som stöd.
  6. Möjliggör språkstödjande aktiviteter och språkutveckling på arbetsplatsen.
  7. Skapar erfarenhetsutbyte via mötesplatser och nationella konferenser.
  8. Startar processer och ger stöd vid utvecklingen av den strategiska kompetensförsörjningen via medlemsbesök av Sobona.
  9. Synliggör framgångsexempel som till exempel hur yrkesprofiler och validering jackar i kompetensförsörjningskedjan på Luleå Energi.
  10. Erbjuder Sobonas verktygslåda för inkluderande kompetensförsörjning.
  11. Utveckling av Sobonas språkparlör. Parlören är ett verktyg med ord och meningar samt filmer som underlättar för språkutveckling och kommunikation på arbetsplatsen.
  12. Vidareutveckling av branschvalideringsmodellen utifrån Myndigheten för yrkeshögskolans riktlinjer Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sju yrkesprofiler

En tydlig insikt är att det saknas yrkesprofiler i branschen. Det har varit utmaningar kring att definiera vilka kunskaper och kompetenser som behövs i olika yrkesroller.

I dagsläget finns dessa yrkesprofiler:

Utvecklingen av yrkesprofilerna har skett tillsammans med Sobonas branschråd Energi med delfinansiering av Arbetsförmedlingen och Skolverket.

En kvalitetssäkrande förankrande panel med Arbetsförmedlingen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Energiföretagen Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Gävle Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Kommunal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Kraftringen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Luleå Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Nacka Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Seko Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Sobona, Åsbro Kursgård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Öresundskraft Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och Övik Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. genomfördes december 2018.

Under hösten 2022 har uppföljande relevanssäkrande arbete genomförts med delfinansiering av Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Yrkesprofiler med tydliga läranderesultat

Vidare tar projektet fram och utvecklar arbetsmetoder, strukturer och material för att genomföra praktisk validering enligt de framtagna yrkesprofilerna. Varje yrkesområde innehåller yrkesprofiler som har moduler med tydliga läranderesultat.

Nya yrkesprofiler under 2022

Under 2022 utvecklas två nya yrkesprofiler, med delfinansiering av Myndigheten för yrkeshögskolan. De nya yrkesprofilerna är:

1. Nätplanerare/projektör
2. Projektledare.

Tillsammans med medlemsföretag utifrån behov

Arbetet sker med delfinansiering av myndigheter för att kunna hänga med i utvecklingen och möta de behov som finns i samhället.

Arbetsförmedlingen menar att Sobonas insatser i form av yrkesprofilering och validering inom energibranschen i kommunala bolag skyndar på nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

De nyanländas kompetens synliggörs, de stärker sina kunskaper i svenska och användningen av arbetsmarknadspolitiska insatser främjas.

Projektet delfinansieras av Arbetsförmedlingen inom ramen för Sobonas långsiktiga arbete för att främja nyanländas etablering på arbetsmarknaden.

Vidare delfinansieras projektet av Myndigheten för yrkeshögskolan för att vidareutveckla valideringsmodellen.

Vidare är det ett underprojekt till Enklare vägar in på arbetsmarknaden för nyanlända.

Vad händer när du går med i projektet?

Sobona jobbar långsiktigt med att stödja medlemsföretagen i deras utmaningar inom kompetensförsörjning. Allt arbete görs tillsammans med medlemsföretagen och utifrån de behov och förutsättningar som faktiskt finns.

Genom att vara med i projektet kan du ta del av arbetet som genomförs, alla verktyg som finns och inspireras till att starta en egen process.

Allt börjar med ett videomöte tillsammans med Conny Larsson, projektledare på Sobona. Då kan du lyfta era frågor, behov och tankar. Utifrån det skapar ni en handlingsplan för att komma igång med projektet. Det är enkelt att komma igång.

Målet med att vara med i projektet är att hjälpa er utveckla hur ni jobbar med er kompetensförsörjning.

  • Faktablad deltagare
  • Faktablad företag
  • Handbok i handledning
  • Sobonas handledarutbildning
  • Sobonas verktyg för bredare rekryteringsvägar
  • Sobonas verktygslåda för kompetensförsörjning
  • Språkkontrakt Engelska
  • Språkkontrakt Franska
  • Språkkontrakt Arabiska
  • Språkkontrakt Somaliska
  • Språkkontrakt Farsi (persiska)
  • Språkontrakt Dari (afghansk persiska)
  • Språkkontrakt tigrinja
  • Språkkontrakt
  • Parlör - Chaufför inom avfall och återvinning
  • Energi yrkesspecifika moduler
  • Faktablad Lättläst Svenska

Branschvalidering inom energi, fiber och stadsnät 2022 – Nordiskt Valideringsforum – Yrkesprofilering, kartläggning och validering som verktyg

Validering är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och ett erkännande av de kunskaper och kompetenser som en individ besitter, oberoende hur de har förvärvats.

Branschvalidering inom energi, fiber och stadsnät 2022 – SeQF och MYH - Effektiva verktyg för kompetensförsörjning

SeQF och branschvalidering skapar förutsättningar för att effektivt identifiera kompetensbehov hos arbetsgivare och individers kompetens. Det bidrar till kompetensutveckling hos både individ och företag.

Luleå Energi säkrar kompetensförsörjningen med hjälp av nationell valideringsmodell

Stora förändringar påverkar energibranschen. För att möta nya behov och högt ställda krav behöver energiföretagen säkra sin långsiktiga kompetensförsörjning och kompetensutveckling.

Energibranschen arbetar strategiskt med kompetensförsörjning genom Energiuppropet och nationella yrkesprofiler

Energibranschen kommer ha ett stort rekryteringsbehov under överskådlig tid av många olika yrkeskategorier. Energiuppropet är viktigt för branschen eftersom det ger verktyg för att öka mångfalden på företaget.

Luleå Energi - Det är dags att riva språkbarriärer och öppna dörrarna för nya rekryteringsvägar

Luleå Energi har öppnat dörrarna och rivit språkbarriärer, vilket ger alternativa rekryteringsvägar. De tittar på kompetens och meriter för att hitta kvalificerade medarbetare med bred erfarenhet och nya influenser.

Övik Energi - Yrkesintroduktionsanställning, helt enkelt

Branschen står inför en enorm omställningen genom smarta och självläkande elnät. Detta ställer andra krav på kunnande och då är det viktigt att få in yngre medarbetare.

Affärsverken - Inkludering och handledarutbildning är viktiga delar i affärsnyttan

En bra introduktion och handledarutbildningen är viktiga delar för att hjälpa nya medarbetare komma in i arbetet. Vidare är språkutveckling på arbetsplatsen viktigt för att hjälpa individer som saknar språket att lära sig tala, skriva och förstå svenska.

Gävle Energi - Så fungerade Tekniksprånget för oss

Gävle Energi har använt sig av Tekniksprånget under flera år för att inspirera unga att läsa vidare inom teknisk utbildning. Här berättar Gävle Energi om hur det har fungerat för dem.

Gävle Energi - Så fungerade Jobbsprånget för oss

Jobbsprånget matchar medlemsföretagens behov med kompetens hos nyanlända akademiker. Det är ett projekt inom Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Branschvalidering inom energi, fiber och stadsnät 2022

I augusti 2022 bjöd vi in till en konferens om Sobonas branschvalideringsmodell inom energi, fiber och stadsnät och hur den kan kvalitetssäkra kompetensförsörjningen.

Vill du veta mer?

Hör gärna av dig så berättar jag mer om hur vi kan hjälpa dig utifrån både behov och förutsättningar.

Conny Larsson
Chef för kompetenskansliet