Per Nordenstam, vd Sobona, inleder konferensen med att betona att kompetensförsörjning är en viktig fråga för Sobonas medlemmar, vilket i sin tur linjerar med att Sobona har tagit fram verktyg.
För att säkra kompetensförsörjningen och göra den hållbar behöver arbetet kopplas både till affärsnytta och samhällsnytta. Tillsammans skapar vi en enklare, tydligare och mer kvalitetssäkrad kompetensförsörjning inom vatten och avlopp.
Konferensen riktade sig till dig som arbetar med strategisk kompetensförsörjning och rekrytering. Den bjöd på både inspiration och verktyg för att utveckla en mer inkluderande kompetensförsörjning.
Nu har Sobona, medlemsföretag och branschrepresentanter tillsammans tagit fram verktyg för att kvalitetssäkra kompetensförsörjningen.
Genom nationella yrkesprofiler och validering kan medarbetarnas kompetens kartläggas, samtidigt som företagets kompetensbehov identifieras.
Pär Dalhielm, vd Svenskt Vatten
Framtidsspaning: Kompetensförsörjning inom VA
Fredrik Sörvåg, kompetensutvecklare Vakin
Vakin ser stora värden med validering
Walter Jonsson, underhållschef Vakin
Vakin ser stora värden med validering
Henrietta Finnborg Bengtson, utvecklare Nordiskt Valideringsforum
Så här kommer du igång och använder validering som verktyg utifrån verksamhetens behov
Helén Björnsdotter, projektledare ESF-projektet BOSS Branschvalidering – Operativ och Strategisk Samverkan
Perspektiv på branschvalidering
Thomas Bergfeldt, vd Kalmar Vatten
Vilka utmaningar och lösningar finns lokalt och regionalt?
Per Nordenstam, vd Sobona
Thomas Nylund, senior strateg och rådgivare VafabMiljö samt extern kvalitetssäkrare för branschvalidering
Per Nordenstam, vd Sobona och Willy Silberstein, moderator. Per Nordenstam inleder konferensen med att betona att kompetensförsörjning är en viktig fråga för Sobonas medlemmar, vilket i sin tur linjerar med att Sobona har tagit fram verktyg.
Pär Dalhielm, vd Svenskt Vatten och Thomas Bergfeldt, vd Kalmar Vatten. Genom validering skapas ytterligare en väg in i denna cirkulära framtidsbransch. Ta del av vatten- och avloppsbranschens behov och möjligheter utifrån ett nationellt perspektiv.
Fredrik Sörvåg, kompetensutvecklare Vakin och Walter Jonsson, underhållschef Vakin. Vakin har varit engagerade i Sobonas arbete med inkluderande kompetensförsörjning sedan starten 2015. De har även varit med i utvecklingen av de nationella yrkesprofilerna in...
Henrietta Finnborg Bengtson, utvecklare Nordiskt Valideringsforum. Nationella yrkesprofiler inom vatten och avlopp ska tydliggöra specifika kunskaper och färdigheter som behövs inom en yrkesroll. Kunskaperna och färdigheterna fördelas i moduler i yrkespro...
Helén Björnsdotter, projektledare BOSS (Branschvalidering – Operativ och strategisk samverkan, Myndigheten för yrkeshögskolan. MYH driver projektet BOSS som finansieras av Europeiska socialfonden. Syftet är att öka nyttan och användningen av branschvalide...
Henrietta Finnborg Bengtson, utvecklare Nordiskt Valideringsforum. Validering är en strukturerad process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och ett erkännande av de kunskaper och kompetenser som en individ besitter, oberoende h...
Thomas Nylund, senior strateg VafabMiljö. Verktyg som nationella yrkesprofiler, validering, handledarutbildning och bedömarutbildning finns. Allt är startklart, men hur kommer man i gång praktiskt med validering för att utveckla kompetensförsörjningen?
Per Nordenstam, vd Sobona och Thomas Nylund, senior strateg VafabMiljö. Det finns en viss tröskel att ta sig över och det kommer kräva en viss synsättsförändring, men kompetensförsörjning är en uttalat prioriterad fråga hos medlemsföregen.
Missa inte chansen att ta del av ett av de viktigaste arbetsmarknadsprojekten i Sverige. Yrkesprofilerna är utvecklade utifrån branschens behov av att synliggöra vad en medarbetare behöver kunna på en grundläggande nivå. Projektet pågår nu och fler bolag är välkomna att delta!
Hitta snabbt
Hitta hit
Hornsgatan 20, 118 82 Stockholm
Följ oss!