Valideringskonferensen 2024 – Validering är en del av framtidens återbruk på VafabMiljö
Validering: en del av framtidens återbruk på VafabMiljö
På VafabMiljö pågår ett ambitiöst projekt: att validera yrkeskunskaperna hos alla medarbetare på sina 18 återbruk. Med stöd av Sobonas partsgemensamma valideringsmodell och medel från Omställningsfonden vill de synliggöra medarbetarnas kompetens och lägga grunden för framtida utveckling – för både medarbetare och organisation.
VafabMiljö är ett kommunalförbund som ägs av tolv kommuner. De ansvarar för en rad verksamheter, inklusive 18 återbruk, fem avfallsstationer, en biogasanläggning och ett värmeverk.
Återbruk 2.0
För att möta framtidens krav har VafabMiljö utvecklat en strategisk plan för 2024–2033. Planen, som de kallar Återbruk 2.0, innebär bland annat:
- Nya koncept för design, arbetssätt och tjänster.
- Modernisering, nybyggnation och omställning av anläggningar.
- Utveckling och kompetensomställning för medarbetare.
Varför validering?
Vafabmiljö har både ett behov och ett intresse av att säkerställa befintlig kompetens hos förbundets miljöarbetare och arbetsledare som tjänstgör på återbruken.
– Vi är tacksamma att vi beviljades medel för validering från Omställningsfonden; det hade inte varit möjligt utan det, förklarar Natalie Lindkvist.
Med beviljade 1 050 000 kronor kan organisationen genomföra valideringar som stärker kompetensförsörjningen och bidrar till medarbetarnas stolthet och utveckling.
Så genomförs valideringen
Totalt ska 41 miljöarbetare få sina yrkeskunskaper validerade, varav 73 procent redan är klara.
- Miljöarbetarna valideras mot elva moduler.
- Arbetsledarna valideras mot 14 moduler.
Processen, som tar mellan två och fem veckor per person, pågår mellan november 2023 och december 2024.
Utmaningar på vägen
Valideringsarbetet har inte varit utan svårigheter. Natalie Lindkvist lyfter fram dessa utmaningar.
- Stora geografiska avstånd mellan anläggningarna.
- Driftprioriteringar och schemaplanering för medarbetarna.
- Att hantera känsliga samtal med medarbetare som inte klarar vissa moduler.
- Snäva tidsramar och en ensam bedömare som både projektleder och genomför valideringen.
Insikter och resultat
Valideringen har haft en mycket positiv effekt på ÅVC-personalens yrkesstolthet, eftersom deras kompetens har blivit synliggjord och bekräftad. Medarbetarna har uttryckt att de känner sig mer uppskattade och stolta över sitt arbete.
Bedömaren/kollegan känner en enorm stolthet och har fått en fördjupad insikt över medarbetarnas arbetsuppgifter och vad de faktiskt kan.
Natalie Lindkvist är den förlängda armen från arbetsgivaren och hon är en del i att arbetsgivaren tar ansvar för medarbetarna.
Valideringen har inte bara gett insikter om personalens kompetens, utan även fått arbetsgivaren att reflektera över vad de själva kan förbättra. Detta tydliggör förväntningar och skapar stolthet inom hela organisationen.
Tips inför validering
Natalie Lindkvist tipsar om att avsätta en heltidstjänst för att genomföra valideringen. Hon betonar vikten av att bedömaren är någon som är insatt i verksamheten och känner de som ska valideras.
– Kommunicera och förbered de som ska valideras väl på vad som kommer ske. Involvera och ta hjälp av andra enheter inom organisationen, säger Natalie Lindkvist.
ÅVC-medarbetaren Filip får yrkesbevis
Filip är miljöarbetare på Återbruket i Sala. Han är en av de första på VafabMiljö som får ett yrkesbevis.
– Jag var nervös inför valideringen, men efter första mötet med Natalie kändes allt mycket bättre, förklarar Filip.
Han tycker att det känns bra att ha yrkesbeviset om han ska söka sig vidare till ett annat jobb.
Moderator Willy Silberstein frågar vad som är svårt med valideringen?
– Det svåra är att förhålla sig i bedömarrollen. Men jag har verkligen poängterat att jag är bedömare, avslutar Natalie Lindkvist.