Näringslivets behov av kompetensförsörjning

03 december 2024
Lästid: 5 min
Föreläsare
Kristina Cunningham, policyexpert inom kompetensförsörjningsfrågor, Svenskt NäringslivJesper Hedin Hirasawa, expert kompetensförsörjning, Industriarbetsgivarna
Föreläsare
Kristina Cunningham, policyexpert inom kompetensförsörjningsfrågor, Svenskt Näringsliv
&
Jesper Hedin Hirasawa, expert kompetensförsörjning, Industriarbetsgivarna

Sverige står inför stora förändringar på arbetsmarknaden, samtidigt råder kompetensbrist inom de flesta sektorer. Företagens möjligheter att hitta medarbetare med rätt kompetens är avgörande för näringslivets konkurrenskraft. Branschvalidering erbjuder stora möjligheter.








Vad är Svenskt Näringsliv?

Svenskt Näringsliv Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en arbetsgivarorganisation och näringslivets största företrädare i Sverige. Organisationen samlar cirka 60 bransch- och arbetsgivarförbund som tillsammans representerar över 60 000 företag, från små familjeföretag till stora multinationella koncerner.
Svenskt Näringsliv arbetar för att skapa ett konkurrenskraftigt företagsklimat, där svenska företag kan växa, skapa jobb och bidra till samhällets utveckling. De driver frågor om allt från skatter och arbetsrätt till utbildning och hållbarhet.
Organisationens mål är att ge företag bästa möjliga förutsättningar att lyckas, vilket i sin tur stärker Sveriges ekonomi och välfärd.

Många förändringar sker som påverkar den svenska arbetsmarknaden, som exempelvis:

  • Globalisering
  • Grön omställning
  • Digitalisering
  • Teknologiska framsteg
  • Migration
  • Demografiutmaningar med en allt åldrande befolkning.

– Förändringarna är ingenting nytt, men de sker snabbt och är mycket kunskapsdrivande. Enligt en rapport från EU behöver 20 miljoner människor reskill eller upskill, berättar Kristina Cunningham.

Samtidigt har vi den högsta arbetslösheten på tio år och den högsta andelen konkurser sedan 1990-talet. Många företag har svårt att hitta medarbetare och kompetensbristen är ett av de största tillväxthindren.

Kompetensbristen finns i alla sektorer över hela landet

Kompetensbristen gäller i hela landet och i alla branscher, även om det i nuläget finns variationer. I toppen finns el, IT, energi, teknik, digitalisering och vård. Under det gula strecket ser vi många branscher som är kopplade till bygg.

Svårt att rekrytera

När företag svarar på om det är svårt att rekrytera ser Svenskt Näringsliv att det är fortsatt svårt för många att rekrytera.

– Sju av tio tycker det är svårt att rekrytera och nästan var fjärde rekryteringsförsök avbryts, förklarar Kristina Cunningham.

Sedan 2015 har den mest efterfrågade utbildningsnivån varit gymnasial yrkesutbildning (47 procent). Efterfrågan för personer med utbildning från högskola och universitet ligger konstant omkring 30 procent.

Det enda som ökar är efterfrågan på personer med “inga särskilda utbildningskrav” eftersom företagen inte hittar personer och då tar in personer som får lära sig jobbet på jobbet.

Varför är branschvalidering viktigt?

  • Kompetensbrist hotar svenskt tillväxt.
  • Ökade behov på grund av strukturomvandling.
  • Många system, verktyg och aktörer behöver bidra till en effektiv kompetensförsörjning.
  • Legitimitet och mandat, utgår från branschernas behov.
  • Individen kan visa på kompetens – ökad anställningsbarhet och rörlighet på arbetsmarknaden.

– Yrkesprofilerna och valideringsmodellerna har en hög legitimitet eftersom branscherna har varit med och tagit fram dem och de bygger på branschernas behov, menar Kristina Cunningham.

Yrkesprofilerna och valideringsmodellerna har en hög legitimitet eftersom branscherna har varit med och tagit fram dem och de bygger på branschernas behov.

Kristina Cunningham

policyexpert inom kompetensförsörjningsfrågor, Svenskt Näringsliv

Skäl till att välja branschvalidering

Det finns ett stort värde i att formulera behov- och kompetensbeskrivningar i kompetensstandarder (formella yrkesprofiler).

Detta främjar och underlättar:

  • Branschens kommunikation med utbildningsaktörer.
  • Relevanta yrkesutbildningar.

Strategiskt arbete med kompetensförsörjning:

  • Inventering av medarbetares befintliga kompetens.
  • Säkerställa nödvändiga kunskaper och färdigheter.
  • Skräddarsydd kompetensutveckling skapar karriärmöjligheter.
  • Planering för framtida kompetensbehov.

Lokal, regional och global konkurrenskraft

  • Förbättrad omställning och matchning på arbetsmarknaden.

– Det finns många skäl till att använda branschvalidering som ett verktyg för kompetensbristen, förklarar Kristina Cunningham.

Det finns många skäl till att använda branschvalidering som ett verktyg för kompetensbristen.

Kristina Cunningham

policyexpert inom kompetensförsörjningsfrågor, Svenskt Näringsliv









Vad är Svensk Industrivalidering?

Svensk Industrivalidering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett sammanhållet nationellt system och en infrastruktur för branschvalidering, kompetensutveckling och erkännande av yrkeskompetens inom svensk industri.
Syftet är att säkerställa att rätt kompetens finns på plats för att möta industrins behov och stärka dess konkurrenskraft.
Genom standardiserade metoder kan arbetsgivare och medarbetare tydligt identifiera och dokumentera kompetens, oavsett om den är förvärvad genom utbildning eller praktisk erfarenhet. Valideringen gör det enklare att anställa, utveckla och omplacera personal.
Svensk Industrivalidering bidrar till att öka matchningen på arbetsmarknaden och till att stärka Sveriges position som en ledande industrination. Det är ett viktigt verktyg för både företag, individer och utbildningsaktörer.

Jesper Hedin Hirasawa slår fast att:

– För oss är branschvalidering ett verktyg för att jobba med kompetensförsörjning och en fortsatt konkurrenskraftig industri.

För oss är branschvalidering ett verktyg för att jobba med kompetensförsörjning och en fortsatt konkurrenskraftig industri.

Jesper Hedin Hirasawa

expert kompetensförsörjning, Industriarbetsgivarna

Många parter är med i Svensk Industrivalidering.

Tillsammans har parterna utvecklat fyra gemensamma valideringsmodeller som säkerställer den grundläggande kompetensnivå som krävs för arbetsuppgifter inom alla branscher i industrin:

  • BAS - Automation
  • BAS – Industriteknik (SeQF-nivå 3)
  • BAS - Produktionsteknik
  • BAS – Underhåll

Företagen från branschen är kravställare för samtliga valideringsmodeller. Industrins intressenter står för förankring. Dessutom finns detta för samtliga valideringsmodeller.

  • Ledningssystem – nationell standard
  • Standardiserad framtagningsprocess
  • Spårbarhet – MZ-IT-plattform
  • Kvalitetskontroll och revision.

De har även utvecklat branschspecifika valideringsmodeller för exempelvis CNC-svets och även en ny modell för gruvindustrin.

Så här mycket används valideringsmodellerna:

– Vi behöver öka användandet, snarare än att ta fram fler valideringsmodeller, säger Jesper Hedin Hirasawa.

Hur går branschvalidering till?

Processen är strukturerad och sker i dessa fem steg:

  1. Hjälp och planering.
  2. Validering på testcenter
  3. Genomgång och analys av resultat.
  4. Plan för kompetensutveckling.
  5. Kompetensbevis utfärdas.

Ackrediterade testcenter över Sverige

Det finns cirka 80 organisationer med 150 testcenter.

Nuläge och utvecklingsbehov

Stater och branscher har gjort stora investeringar i branschvalidering. Men det är samtidigt en låg efterfrågan och användning, både från egna företag och Arbetsförmedlingen.

Det finns brister i långsiktighet och förvaltning, eftersom det är många projekt och tillfälliga satsningar.

Det finns behov av processtöd och implementering av branschvalidering.

Utbildningsutbud och yrkesutbildning är viktiga nycklar i sammanhanget.

Det är frustrerande att fler företag inte använder branschvalidering. Många företag arbetar med kompetensförsörjning utifrån sitt eget system, snarare än branschvalidering som är ett nationellt system.

– Många branscher kan ha arbetssättet för branschvalidering, men de pratar om standarder eller certifikat, säger Kristina Cunningham.

De fackliga parterna är mycket positiva till branschvalidering.

Målbild för validering om tre år

– Om tre år har vi ett annat system för validering i Sverige. Det är inte validering och SeQF, utan ett integrerat system med validering och kopplade utbildningar, avslutar Jesper Hedin Hirasawa.

Om tre år har vi ett annat system för validering i Sverige. Det är inte validering och SeQF, utan ett integrerat system med validering och kopplade utbildningar.

Jesper Hedin Hirasawa

expert kompetensförsörjning, Industriarbetsgivarna

Se presentationen
Filmbild

Valideringskonferensen 2024 – Svenskt Näringsliv om näringslivets behov av kompetensförsörjning

Nedladdningsbara dokument

Dela sidan