Valideringskonferensen 2024 – Stadsnätsföreningen om beredskap och kompetensförsörjning i en föränderlig tid
Beredskap och kompetensförsörjning i en föränderlig tid
Det nya säkerhetsläget ställer höga krav på Sveriges beredskap och kompetens inom flera samhällskritiska sektorer. Genom målmedvetna utbildningssatsningar kan vi stärka vår förmåga att hantera framtida kriser och höjd beredskap.
Säkerhetsläget kräver åtgärder nu
Det förändrade säkerhetsläget har gjort både elförsörjning och telekominfrastruktur till strategiska mål, inte minst i samband med pågående geopolitiska spänningar.
– Reparationsberedskap inom telekom är inte bara en teknisk fråga, det handlar om överlevnad, förklarar Linda Kindberg.
Det är dags att rusta.
Vilka förmågor är avgörande för stadsnätens beredskap?
För att stärka beredskapen hos både enskilda stadsnät och hela sektorn krävs tre viktiga delar:
- Samarbete – aktörer måste kunna samverka effektivt.
- Kunskap – rätt kompetens måste finnas på plats.
- Materiel – tillgång till rätt resurser vid rätt tidpunkt är avgörande.
Dessa förmågor är ömsesidigt beroende och utgör tillsammans grunden för att nätverken ska fungera, även under en kris eller vid krig.
Stadsnätsföreningens uppdrag: Motståndskraft och uthållighet
På uppdrag av Post- och telestyrelsen (PTS) har Stadsnätsföreningen börjat rusta upp beredskapen inom elektronisk kommunikation. Över 1 000 enheter materiel har distribuerats till stadsnäten runt om i Sverige, inklusive:
- Felsökningsinstrument för db-mätning och OTDR
- Optofibersvetsar, såsom kärnlinjerade och ribbon
- Transportabla bränsletankar (440 liter).
En betydande del av satsningen är säkerställandet av reservkraft.
– Vi har delat ut cirka 600 mindre elverk som klarar upp till fyra dygns drift, samt placerar ut transportabla tankstationer för bränsleförsörjning, berättar Linda Kindberg.
För att snabbt kunna reparera fibernät vid kris ska också Stadsnätsföreningen placera ut buffertlager på 40 strategiska platser i Sverige.
– Lagerplatserna säkerställer tillgången till kanalisation, kablar och annan nödvändig utrustning, säger Linda Kindberg.
Dessutom har Stadsnätsföreningen tagit fram en reparationsvagn för fiber som ska placeras hos stadsnäten och operatörer.
Tanken med dessa lager är att man ska ha relativt nära till att kunna hämta materiel som faktiskt även får användas mot att det fylls på.
På så vi undviks lager med gammal materiel som inte fungerar när det väl behöver användas.
Beredskapskompetens genom utbildning och validering
För att möta behoven av utbildning inom telekom har Stadsnätsföreningen, tillsammans med Edugrade, utvecklat en digital utbildningsplattform. Första kursen, “Allmän krisberedskap för telekom”, ger deltagarna en grundläggande förståelse för krisberedskapens krav.
Format: Digital kurs på 8–10 timmar.
Antal deltagare: Cirka 1 400 utbildade hittills.
Cirka 140 stadsnät samt andra operatörer i sektorn har deltagit i den digitala utbildningen.
Reperationsbereskap för akut felsökning, lagning, mätning av optofiber
Stadsnätsföreningen har även tagit fram utbildningen “Fibertekniker i beredskapsfunktion”. Detta är en praktisk utbildning där individen får praktisk kunskap om felsökning, lagning och mätning av fibernät i akuta skeenden under fältliknande förhållanden under tre dagar.
Först ska individen genomföra den allmänna utbildningen i krisberedskap för telefon. Sedan följer en digital preparandkurs. Slutligen följer den praktiska utbildningen som sker på ett övningsfält under tre dagar.
– Deltagarnas yrkeskunskaper valideras på plats. Den som blir godkänd på utbildningen får ett kompetensbevis, förklarar Linda Kindberg.
Kompetensbeviset är framtaget av arbetsmarknadens parter, Stadsnätsföreningen och PTS. I november 2024 hade cirka 160 beredskapstekniker blivit utbildade och fått sina yrkeskunskaper validerade.
Beredskapssamverkan på riktigt
Beredskapssamverkan är viktigt. I Nationella telesamverkansgruppen finns alla viktiga aktörer.
Stadsnätsföreningen har även en systerorganisation som heter Stadsnätsföreningens infrastruktur-samverkansgrupp (SISG). Den består av sex geografiska klusterorganisationer, som är placerade i Stadsnätsföreningens civilområden.
Det finns nio regionala beredskapssamordnare som bistår klustren när de behöver hjälp.
Övning Telö24: Samarbete under verkliga förhållanden
Nyligen deltog Stadsnätsföreningen i den stora fältövningen Telö24, som arrangerades av PTS. Övningen innebar bland annat reparation av fiber, etablering av reservkraft och upprättande av reservnoder, allt i en realistisk miljö, där Försvarsmakten genomförde simulerade anfall.
– Under fältövningen fick vi öva på förmågan att reparera och skapa elförsörjning vid krig, förklarar Linda Kindberg.
Civilminister Erik Slottner, representanter och organisationer från hela Nationella telesamverkansgruppen var på plats och deltog. Totalt deltog över 190 personer och 200 besökare var på plats.
24 utvalda fibertekniker deltog på övningen. Samtliga av dem hade ett kompetensbevis på utbildningen “Fibertekniker i beredskapsfunktion”.
Övningen innehåll bland annat lagning av fiber i en verklig miljö, tankning, att transportera materiel, övningar i reperationsvagnar samt transportera och etablera reservel.
Vidare övade de på att sätta upp reservnoder, kommunikation och mätningar.
Försvarsmakten övade samtidigt på anfall i närheten, så det smällde i skogen omkring. Detta bidrog till ett känslan av ett scenario som kändes äkta.
– Vi använde Rakel som sambandsmedel, eftersom telefonin spelades vara utslagen, berättar Linda Kindberg.
De 24 utvalda fiberteknikerna lyckades utmärkt med allt under övningen.
Alla regionala beredskapssamordnare fick öva på samband och att samverka med sina olika uppdrag.
Moderator Willy Silberstein frågar om de lärde sig något under övningen.
– Övningen fungerade över förväntan. Alla deltagare var nöjda och jag hade en lyrisk känsla för jag var stolt över att vi testade alla sambandskedjor och kopplade ihop material. Men vi lärde oss att transportresurser kan ta längre tid än vi trodde, svarar Linda Kindberg.
Står Sverige väl rustat om det blir kris eller krig?
– Vi har gjort stora framsteg på bara ett år. Jag känner mig trygg i att vi är väl förberedda, även om det finns mer att göra, säger Linda Kindberg.
Hur viktigt är validering och fortbildning?
– Det är mycket viktigt. Den praktiska utbildningen har gett beredskapsteknikerna en tidig inblick i hur det skulle se ut i händelse av kris eller krig, och under Telö24 fick de verkligen praktisera sina kunskaper, säger Linda Kindberg.
Linda Kindberg avslutar med att berätta att Stadsnätsföreningen har en lång kö med personer som vill utbilda sig till fibertekniker i beredskapsfunktion.
Läs gärna mer om branschvalidering på Stadsnätsförningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..