09:30–09:40 | Inledning

Moderator hälsar välkommen och introducerar programmet.

Per Nordenstam, vd Sobona
Anna Karin Jendert, vd Nordiskt Valideringsforum
Willy Silberstein, moderator

09:40–10:50 | Samhällsperspektiv

09:40–10:00 | Ekonomiperspektiv i en föränderlig värld
Inflationen och räntorna har pikat och är på väg ned, betyder det att läget är lugnt för välfärden?

Nya utmaningar tornar nu upp sig. Befolkningen ökar extremt långsamt och investeringsbehoven till följd av klimatförändringar, underhållsbehov och möjliggörande av grön industriomställning är kommande stora uppgifter för välfärdsföretagen.

Annika Wallenskog, chefsekonom SKR

 

10:00–10:30 | Branschvalideringens betydelse för kompetensförsörjning och det livslånga lärandet
I myndighetens uppdrag ingår bland annat uppgiften att stödja branscher och främja användning av validering i de utbildningar myndigheten an­svarar för, samt att följa och stödja det utvecklingsarbete som pågår inom valideringsområdet nationellt och regionalt.

Ta del av myndighetens arbete och perspektiv kopplat till kompetensförsörjning med stöd av SeQF, branschvalidering och yrkesutbildningar på SeQF-nivå 4, 5 och 6. Myndigheten ger även en lägesbild av pilotverksamheten Nationell Yrkesutbildning (NY) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Christer Bergqvist, enhetschef för enheten för kompetensförsörjning och livslångt lärande samt Stf generaldirektör Myndigheten för yrkeshögskolan
Helén Björnsdotter, utredare Myndigheten för yrkeshögskolan

 

10:30–10:50 | Inspel från politiken

Föreläsare presenteras senare.

10:50–11:00 | Paus

11:00–12:00 | Block 2: Nya sätt att se på kompetensförsörjning

11:00–11:20 | Näringslivets behov av kompetensförsörjning
Sverige står inför stora förändringar på arbetsmarknaden, samtidigt råder kompetensbrist inom de flesta sektorer. Företagens möjligheter att hitta medarbetare med rätt kompetens är avgörande för näringslivets konkurrenskraft.

I en snabbt föränderlig arbetsmarknad där krav och kompetenser ständigt utvecklas kan branschvalidering fungera som ett verktyg för matchning av kompetens där arbetsgivare kan kompetensutveckla sin personal och lättare kan hitta arbetskraft som matchar specifika jobbkrav.

I snart tio år har Svensk industrivalidering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. arbetat för att utveckla och driva industrins system för branschvalidering som verktyg för strategisk kompetensförsörjning.

Hur ser näringslivet på branschvalideringens möjligheter och hur ser utvecklingsbehoven ut för att etablera ett hållbart system för branschvalidering?

Kristina Cunningham, policyexpert inom kompetensförsörjningsfrågor Svenskt Näringsliv
Jesper Hedin Hirasawa, expert kompetensförsörjning Industriarbetsgivarna

 

11:20–11:40 | Validering utvecklar kompetensförsörjning inom vatten och avlopp
VA-branschen står inför stora utmaningar när det gäller kompetensförsörjning. Det finns bland annat ett växande behov av drifttekniker och underhållstekniker.

Många som arbetar inom vatten och avlopp har stor erfarenhet och kompetens som tillägnats genom praktiskt utförande och informellt lärande på arbetsplatsen.

Tack vare validering får medarbetarna på Nacka vatten och avfall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ett erkännande och en fördjupad bild av sin kompetens. Detta är värdefullt både för företaget och för medarbetarna som får ett erkännande för sin kompetens genom ett formellt bevis.

Med nationella yrkesprofiler inom vatten och avlopp som grund för valideringen öppnas också möjligheter att anställa personer från andra branscher med liknande yrkeskompetenser. Yrkesprofilerna bidrar även till att öppna upp för nyanlända med yrkeskunnande, som är en viktig aspekt för att klara kompetensförsörjningen.

Läs mer om Sobonas valideringsmodell för avfallshantering och återvinning och valideringsmodellen för vatten och avlopp.

Mats Rostö, vd Nacka vatten och avfall och ordförande branschråd Vatten och Miljö
Frida Bjerkman, verksamhetsutvecklare kompetensförsörjning och projektledare för Nacka vatten och avfalls valideringsprojekt

 

11:40–12:00 | Beredskap och kompetensförsörjning i en föränderlig tid
Det förändrade säkerhetsläget påverkar kompetensförsörjningen i flera branscher och kräver nya strategier för att säkerställa nödvändig expertis och beredskap.

Svenska Stadsnätsföreningen har fått ett beredskapsuppdrag från Post- och telestyrelsen (PTS) för att stärka Sveriges motståndskraft inom elektronisk kommunikation. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Under denna föreläsning delar Stadsnätsföreningen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. med sig av sina erfarenheter och insikter om vikten av reparationsberedskap och reservkraftförsörjning.

Läs gärna mer om branschvalidering på Stadsnätsföreningens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Du får också ta del av hur riktade utbildningsinsatser och kompetensvalidering kan bidra till att stärka Sveriges beredskap och säkerställa rätt kompetens för att hantera framtida kriser och ökad beredskap.

Jimmy Persson, utvecklings- och säkerhetschef Svenska Stadsnätsföreningen
Linda Kindberg, nationell beredskapssamordnare, resilienta telekomnät Svenska Stadsnätsföreningen

12:00–13:00 | Lunchpaus