13:00–14:00 | Block 3: Kompetensutveckling och omställning utifrån nationella, regionala och lokala perspektiv

13:00–13:20 | Förebyggande insatser inom omställning skapar nya möjligheter
Med förebyggande insatser kan fonderna Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bidra till den kompetensförsörjning som medlemsföretagen behöver och som bidrar till medarbetarnas utveckling. Genom bland annat validering synliggörs de kompetenser som förvärvas i arbetslivet.

Förebyggande insatser handlar om att ställa om organisation och medarbetare för att möta framtida kompetensbehov.

Förebyggande insatser ska:

  1. Stärka arbetsgivarens kompetensförsörjning.
  2. Stärka arbetstagarens anställningstrygghet hos arbetsgivaren.
  3. Vara utöver det som normalt anses vara löpande kompetensutveckling inom ramen för medarbetarens befintliga anställning.

Eva Wikström, vd Omställningsfonden
Johan Frisö, Omställningsfonden, verksamhetsansvarig KFS-Trygghetsfond

13:20–13:40 | Regionala strukturer för validering i ÖMS – Validering i ett regionalt perspektiv och samverkansprojektets arbete i de fem regionerna i Östra Mellansverige
Projektet “Regionala strukturer för validering i Östra Mellansverige” (Validering i ÖMS) presenterar sitt arbete utifrån det regionala perspektivet och hur arbetet med validering spelar en viktig roll i kompetensförsörjningsfrågan.

Inom ramen för projektet har det gjorts studier kring ekonomiska vinster med validering inom Komvux och branschvalidering. Tillsammans med andra viktiga upptäckter finns detta i rapporten “Samhällsekonomisk analys av validering Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..”

Du får en inblick i pågående pilot kring “Vårdvalidering i VR” Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där de fem regionerna samarbetar med utvecklare inom spelbranschen för att hitta nya sätt, nya metoder och ett mer inkluderande grepp för både lärande och validering med hjälp av ny teknik.

Karin Lantz, huvudprojektledare Region Västmanland
Fredrik Jönsson, projektledare Region Örebro län
Annelie Iggström, projektledare Region Östergötland

13:40–14:00 | Kommunsamverkan kring kompetensförsörjning och validering i Skåne Nordost för individer särskilt långt från arbetsmarknaden
Ta del av hur Skåne Nordost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. samverkar och arbetar med frågor inom breddad kompetensförsörjning och validering.

Med finansiering av Samordningsförbundet Skåne Nordost Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. arbetar de fem kommunerna Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby och Östra Göinge tillsammans med Arbetsförmedlingen med validering som ett redskap för ökad inkludering och inträde på arbetsmarknaden.

Åsa Linné, förbundschef Samordningsförbundet Skåne Nordost
Pål Cederqvist, verksamhetsutvecklare ledningsstöd arbete välfärd Osby kommun

14:00–14:10 | Paus

14:10–15:20 | Block 4: Individ och arbetsplats

14:10–14:40 | Validering – en del av framtidens återbruk på VafabMiljö
VafabMiljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett kommunalförbund för Västmanlands kommuner samt närliggande Enköping och Heby kommuner. De arbetar med avfallstjänster och driver bland annat 18 återvinningscentraler som de kallar för återbruk.

När ansökan till Omställningsfonden för förebyggande insatser blev godkänd, kunde återvinningsbolaget börja validera yrkeskunskaperna hos alla medarbetare på de 18 återbruken.

Ta del av vad som har hänt sedan 2023 när VafabMiljö startade upp arbetet med validering av 45 medarbetare.

Natalie Lindkvist, projektledare VafabMiljö

 

14:40–15:00 | Kompetensstärkande insatser och validering inom badbranschen
Svenska Badbranschen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och parterna Svenska Badmästareförbundet, Svenska Livräddningssällskapet, Svensk Simidrott, Sobona, Kommunal och Nordiskt Valideringsforum har utvecklat en branschvalideringsmodell med sex nationella yrkesprofiler.

Arbetet med kompetensstärkande insatser har resulterat i att över 200 valideringar startats upp och att över 30 personer utbildat sig till yrkesbedömare. Intresset och gensvaret från branschen och olika aktörer för kompetensförsörjningsarbetet växer stadigt.

Under passet får du ta del av det partsgemensamma utvecklingsarbetet, hur nästa steg kommer se ut och hur kompetensutveckling omsätts i praktiken.

Karl Lilja, ordförande Svenska Badbranschen
Camilla Eriksson,
affärsutvecklingschef Medley
Samuel Bohlander
, badvärd och yrkesbedömare idrotts- och föreningsförvaltningen Göteborgs stad samt förtroendevald Kommunal

 

15:00–15:20 | Luleå Energi om kompetensförsörjningen med hjälp av nationell valideringsmodell för energibranschen
Stora förändringar påverkar energibranschen – (ny)elektrifiering av samhället, omställningen till fossilfri stålframställning och förändrade affärsmodeller är några exempel.

För att möta nya behov och högt ställda krav behöver energiföretagen säkra sin långsiktiga kompetensförsörjning och kompetensutveckling.

Luleå Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. har gått ifrån en machokultur till att bli utsedda till årets mest jämställda företag. Det har varit en lång resa som började med att förstå sig på den interna företagskulturen.

Företagskultur är en avgörande faktor för hur väl ett företag lyckas med sin kompetensförsörjning, än mer om det ska vara en inkluderande kompetensförsörjning.

Luleå Energi har varit ett referensföretag inom utvecklingsarbetet av den partsgemensamma och nationella valideringsmodellen inom energi sedan 2018.

Läs gärna mer om Luleå Energis erfarenheter om validering utifrån ett arbetsgivarperspektiv. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Katharina Frank, chef HR och hållbarhet Luleå Energi
Linn Wallo, HR-strateg avdelning HR hållbarhet Luleå Energi

15:20-15:40 | Avslutning

Ta del av avslutande insikter och reflektioner utifrån årets tema “Kontinuerligt livslångt lärande och kompetensförsörjning” när moderator Willy Silberstein, Monica Sonde, direktör/avdelningschef avd för utbildning och arbetsmarknad SKR och Per Nordenstam, vd Sobona rundar av Valideringskonferensen 2024.

Monica Sonde, direktör/avdelningschef avd för utbildning och arbetsmarknad SKR
Per Nordenstam, vd Sobona