Se inspelningen
Valideringskonferensen 2024 – Omställningsfonderna om hur förebyggande insatser inom omställning skapar nya möjligheter
Med förebyggande insatser kan fonderna bidra till den kompetensförsörjning som medlemsföretagen behöver och som bidrar till medarbetarnas utveckling. Genom bland annat validering synliggörs de kompetenser som förvärvas i arbetslivet.
Vad är Omställningsfonden?
Omställningsfonden är en icke vinstdrivande kollektivavtalsstiftelse vars huvudmän är:
Sveriges Kommuner och Regioner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sobona
Kommunal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
OFR – Offentliganställdas Förhandlingsråd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
AkademikerAlliansen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Omställningsfonden stöttar cirka 1 100 Sobona-företag samt alla kommuner och regioner, med cirka 1,3 miljoner medarbetare, i samband med omställningar och förebyggande insatser över hela landet.
Omställningsfondens vision är:
Vi öppnar möjligheter till framtidens arbetsliv för välfärdens medarbetare och arbetsgivare.
Vad är KFS-företagens Trygghetsfond?
KFS-företagens Trygghetsfond är en kollektivavtalsstiftelse, till vilken cirka 40 procent av Sobonas medlemsföretag är ansluta.
KFS-företagens Trygghetsfond ger råd och stöd vid omställningsarbete till medlemmar i Sobona som tidigare tillhörde KFS. Fonden administreras av Omställningsfonden.
KFS-företagens Trygghetsfond samarbetar mer och mer med Omställningsfonden för att i framtiden helt övergå till Omställningsfonden.
Eva Wikström och Johan Frisö visar en bild som symboliserar fondernas uppdrag genom olika cirklar.
Det är dels stöd till arbetsgivare och fackliga företrädare. Där ingår strategiskt stöd och förebyggande insatser samt stöd vid omställning.
Det är även stöd och insatser för medarbetare under anställning. Detta kan ske i form av karriär- och studierådgivning. Den som vill gå vidare och bygga på sin kompetens kan söka om omställningsstudiestöd.
Slutligen har de uppdraget att stötta medarbetare när en anställning tar slut. Det handlar om att hjälpa till med nästa steg i yrkeslivet. Det kan vara en utbildning, ett nytt jobb, starta eget företag eller bygga på med kurser eller annan kompetens. Även här finns ekonomiska stöd att få.
– Vi ser alltför många anställningar avslutas med en överenskommelse på grund av ohälsa. Där finns också möjligheter att få stöd, inte minst vad det gäller förebyggande insatser, berättar Johan.
Omställningsfonden kan ge stöd i processen och vägledning till arbetsgivare vid arbete med strategisk kompetensförsörjning.
– Den strategiska kompetensförsörjnings-processen hjälper oss att identifiera verksamhetens behov och hitta hållbara lösningar för finansiering, förklarar Eva Wikström.
En strategisk kompetensförsörjnings-process som är både väl förankrad i ledningen och integrerad i den dagliga verksamheten skapar förutsättningar för ett kontinuerligt och hållbart arbete på lång sikt.
Kompetensförsörjningsprocessen ska vara fortlöpande och väl integrerad i verksamheten. Den synliggör behoven och eventuella risker i organisationen. Allt syftar till att rätt kompetens, kvalitativt och kvantitativt utvecklas utifrån organisationens behov.
Den strategiska planen fungerar som en viktig källa till information och vägledning för ledningen. Den stödjer chefer i att fatta välgrundade beslut och ger dem en tydligare bild av framtiden. Dessutom bidrar planen till att organisationen arbetar mer effektivt och når sin fulla potential.
I verktyget finns dessa fyra moduler.
– Verktyget är flexibelt och kan användas i sin helhet eller genom att välja ut specifika moduler som passar behoven, berättar Eva Wikström.
Förebyggande insatser handlar om att ställa om organisation och medarbetare för att möta framtida kompetensbehov.
Förebyggande insatser ska:
Dessa tre grundkriterier krävs för att kunna få en del av medlen.
Alla anställningsformer omfattas. Det gäller inte bara tillsvidareanställda medarbetare, utan visstidsanställda omfattas också. Det viktiga är att personen ska vara anställd vid ansökningstillfället och under hela utbildningsperioden.
Omställningsfonden och parternas bedömningsgrupp gör en bedömning om insatsen faller inom ramen för avtalet.
Arbetsgivaren finanseriarar insatsen med förebyggande medel.
– En facklig samverkan ska ha skett med MBL-parterna, förklarar Johan Frisö.
En facklig samverkan ska ha skett med MBL-parterna.
Johan Frisö
Omställningsfonden, verksamhetsansvarig KFS-Trygghetsfond
Det finns en gemensam pott pengar för Sobona-företagen.
Medlen kan användas till utbildningskostnader och kompetensutveckling samt merkostnader i samband med utbildning som resor, logi och litteratur. De kan även användas till kostnader för handledning/coaching och andra kompetenshöjande insatser.
Förebyggande insatser finansierar inte lönekostnader, arbetsmiljöprojekt, hälsofrämjande insatser samt den interna kartläggningen av arbetsgivarens kompetensbehov.
Ewa Wikström och Johan Frisö lyfter dessa tre exempel:
Flera kommunala bolag, inklusive Tekniska Verken i Kiruna, Vakin och Nacka vatten och avfall, har initierat valideringsprojekt för att stärka sin kompetensförsörjning.
– Validering av yrkeskunskaper sker på bred front nu, slår Johan Frisö fast.
Validering av yrkeskunskaper sker på bred front nu.
Johan Frisö
Omställningsfonden, verksamhetsansvarig KFS-Trygghetsfond
Eva Wikström berättar att det numera också finns ett frågeforum på Omställningsfondens webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. där det går att hitta svar på frågor som handlar om deras stöd och tjänster.
750 miljoner kr är avsatta för kommuner, regioner och Sobona-företag.
– När jag ser Thord från Österlen VA kan jag verkligen känna hans stolthet. Efter ett helt yrkesliv får han nu den uppmärksamhet han förtjänar, och det betyder mycket, avslutar Johan Frisö.
Valideringskonferensen 2024 – Omställningsfonderna om hur förebyggande insatser inom omställning skapar nya möjligheter
Nedladdningsbara dokument
Dela sidan