Yrkesvalidering som en del i kompetensförsörjningen på Nacka vatten och avfall

03 december 2024
Lästid: 5 min
Föreläsare
Adam Adam, VA-planerare och bedömare, Nacka vatten och avfallJack Nilcrants, drifttekniker VA – ledningsnät, Nacka vatten och avfallFrida Bjerkman, verksamhetsutvecklare kompetensförsörjning och projektledare för Nacka vatten och avfalls valideringsprojektMats Rostö, vd, Nacka vatten och avfall och ordförande branschråd, Vatten och Miljö
Föreläsare
Adam Adam, VA-planerare och bedömare, Nacka vatten och avfall
,
Jack Nilcrants, drifttekniker VA – ledningsnät, Nacka vatten och avfall
,
Frida Bjerkman, verksamhetsutvecklare kompetensförsörjning och projektledare för Nacka vatten och avfalls valideringsprojekt
&
Mats Rostö, vd, Nacka vatten och avfall och ordförande branschråd, Vatten och Miljö

VA-branschen står inför stora utmaningar när det gäller kompetensförsörjning. Det finns bland annat ett växande behov av drifttekniker och underhållstekniker. Många som arbetar inom vatten och avlopp har stor erfarenhet och kompetens som tillägnats genom praktiskt utförande och informellt lärande på arbetsplatsen.








Fakta om Nacka vatten och avfall

Nacka vatten och avfall är ett kommunalt bolag som bildades 2016. De är ett ungt bolag i en traditionellt tyngd bransch. Cirka 110 medarbetare arbetar på Nacka vatten och avfall.

Projekt yrkesvalidering VA

Med start under våren 2024 har Nacka vatten och avfall börjat yrkesvalidera grupperna inom:

Ledningsnät – mot yrkesprofilen Underhållstekniker VA.

Anläggning – mot yrkesprofilen Drifttekniker - VA ledningsnät.

Med nationella yrkesprofiler inom vatten och avlopp som grund för valideringen öppnas också möjligheter att anställa personer från andra branscher med liknande yrkeskompetenser.

Yrkesprofilerna bidrar även till att öppna upp för nyanlända med yrkeskunnande, som är en viktig aspekt för att klara kompetensförsörjningen.

galve-energi-2
galve-energi-2

Arbetet beräknas pågå till och med 2025. Frida Bjerkman berättar:

– Vi har beviljats 1,4 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kunna genomföra projektet, vilket vi tycker är fantastiskt!

Vi har beviljats 1,4 miljoner kronor från Omställningsfonden för att kunna genomföra projektet, vilket vi tycker är fantastiskt!

Frida Bjerkman

verksamhetsutvecklare kompetensförsörjning och projektledare för Nacka vatten och avfalls valideringsprojekt

Projektets övergripande mål och önskade effekter är att utveckla ett kvalitetssäkrat och strukturerat lärande på arbetsplatsnivå, tack vare validering av medarbetarnas yrkeskunskaper.

Tack vare validering får medarbetarna ett erkännande och en fördjupad bild av sin kompetens. Detta är värdefullt både för företaget och för medarbetarna som får ett erkännande för sin kompetens genom ett formellt yrkesbevis.

Nuläge – genomförande av yrkesvalidering

Nacka vatten och avfall ska utbilda tre bedömare, där en kommer fokusera på anläggning och två på ledningsnät.

De har satt en plan för hur de ska yrkesvalidera driftteknikers kunskaper fram till 2025.

Både drifttekniker, arbetsledares och gruppchefers har gjort självskattningar för att få förståelse vad de ska valideras mot. Nacka vatten och avfall har börjat samla in bevis och bedöma dessa i yrkesvalideringen.

Vi har påbörjat kvalitetssäkringen. Henrietta Finnborg Bengtson från Nordiskt Valideringsforum är intern kvalitetssäkrare (IK).

IK säkerställer en konsekvent bedömning mellan olika handledare/bedömare över tid och är en del av OCN-metodens kvalitetssäkringskedja.










Vad är intern kvalitetssäkring?

Intern kvalitetsgranskning av bedömningar ska säkerställa att de har genomförts enhetligt och efter OCN-metoden. IK är ett stöd till bedömaren och hen säkerställer en jämlik och kvalitetssäkrad validering. Läs mer Sobonas Kompetenskanslis tjänster inom valideringsstöd.

Adam Adam, VA-planerare och bedömare och Jack Nilcrants, drifttekniker VA – ledningsnät, båda från Nacka vatten och avfall visar en bild på sina respektive grupper: anläggning och ledningsnät.

Anläggningsgruppen ansvarar för underhåll och förebyggande insatser för alla pumpstationer och vattentorn i Nacka.

Ledningsnätsgruppen ansvarar för drift och underhåll av befintliga ledningar med vatten och spillvatten, igångsättning av nya ledningar samt läckagefrågor.

Adam Adam berättar om bedömarutbildningen:

Bedömarutbildningen var intensiv och upplägget med både teori och praktik var bra. Vi hade givande diskussioner och övningar. Utbildningen gav en bra grund och en förståelse inför det kommande arbetet med validering.

Bedömarutbildningen var intensiv och upplägget med både teori och praktik var bra. Vi hade bra var bra diskussioner och övningar. Utbildningen gav en bra grund och en förståelse inför det kommande arbetet med validering.

Adam Adam

VA-planerare och bedömare, Nacka vatten och avfall

Hur är det att validera kollegorna?

– Jag var skeptisk i början; jag var orolig för min nära relation till dem. Vi är vänner. Det visade sig att det var lätt att planera för arbetet, men svårt att hitta tiden när valideringen skulle genomföras, berättar Adam Adam.

Det positiva är att hjälpa kollegorna och att få deras kunskaper synliggjorda.

Det fanns en del motstånd när valideringsprojektet skulle startas upp. Det är vanligt att det blir en del diskussioner när någonting nytt ska göras. En del var oroliga över att deras arbete skulle granskas och kontrolleras.

Jack Nilcrants berättar att han är en av dem som har drivit på arbetet med validering, eftersom drifttekniker är en bred titel – det är svårt att veta vad arbetet går ut på.

– Valideringen ger en bekräftelse och det är positivt, säger Jack Nilcrants.

Förändringstrycket

Mats Rostö lyfter fram nyckelfaktorer som driver förändring inom VA-sektorn:

  • Klimatförändringar – både översvämningar och vattenbrist.
  • Urbanisering – med både förtätning och avfolkning.
  • Äldre infrastruktur – stora investeringar krävs, något Svenskt Vatten har påtalat.
  • Säkerhet och robusthet i systemen.
  • Digitalisering – med nya förväntningar och möjligheter att leverera vatten effektivare.
  • Nya lagkrav och regleringar.

– Fram till 2040 behöver ungefär 600 miljarder kronor investeras. Vi behöver investera 30 miljarder kronor per år, men investerar endast 20 miljarder. Därför måste vi öka takten för att säkerställa att ledningar och anläggningar förblir i drift, säger Mats Rostö.

Pengar, personal, kompetens och organisation: allt behövs för att säkra vatten och avlopp.

Styrkor inom VA-branschen

  • Lång historik av lärande i arbetet – överföring av kunskaper mellan personer.
  • Byggt på informellt lärande och mentorskap och handledning.
  • “Lärlingskultur” – man börjar arbeta inom VA-branschen som mycket ung.

Nacka vatten och avfalls hållbarhetspolicy

Styrelsen har fattat beslut om en hållbarhetspolicy på Nacka vatten och avfall. För att klara behoven i dag och i framtiden behöver företaget vara en attraktiv arbetsgivare och bredda rekryteringsbasen.

De ska möjliggöra fler vägar in i branschen och öka mångfalden. De ska också ge medarbetaren möjlighet att växa i sitt arbete genom kontinuerlig kompetensutveckling.

Några tips på vägen

  • Ledningens ansvar är viktigt.
  • Ett tydligt varför och en tydlig förankring.
  • Kommunicera värdet med att använda validering och var transparent.
  • En tydlig planering av tid och resurser
  • Stöd finns hos Kompetenskansliet på Sobona.
  • “Kavla upp ärmarna och kör i gång!”

Varför ligger ni i framkant i arbetet med validering?

– Vi har tidiga med att se fördelarna och har haft ett samarbete med Sobona i tio år. Vi vill göra en långsiktig förändring i bolaget; det ska inte vara ett projekt utan det ska utvecklas, avslutar Mats Rostö.

Se presentationen
Filmbild

Se inspelningen

Valideringskonferensen 2024 – Nacka vatten och avfall om hur validering utvecklar kompetensförsörjningen

Nedladdningsbara dokument

Dela sidan