Valideringskonferensen 2024 – Myndigheten för yrkeshögskolan om branschvalidering
Branschvalideringens betydelse för kompetensförsörjning och livslångt lärande
Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) spelar en central roll i att stödja branscher och främja användningen av validering inom sina utbildningar. Genom att följa och stödja utvecklingsarbetet, både nationellt och regionalt, bidrar myndigheten till att stärka Sveriges kompetensförsörjning.
Vad är Myndigheten för yrkeshögskolan?
Myndigheten för yrkeshögskolans Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. (MYH) huvuduppdrag är att ansvara för frågor som rör yrkeshögskolan i Sverige. De ska verka för att utbildningarna tillgodoser arbetslivets behov av kompetens.
MYH analyserar arbetsmarknadens behov av YH-utbildningar, beslutar vilka utbildningar som ska ingå i yrkeshögskolan och beviljar statliga medel till utbildningsanordnarna.
Myndigheten ska också bland annat stödja branschernas arbete med att utveckla och kvalitetssäkra samt informera om modeller för validering.
Vidare är MYH nationell samordningspunkt för SeQF (Sveriges referensram för kvalifikationer för livslångt lärande) och även EQF, som är den europeiska referensramen för kvalifikationer. EQF ska göra det lättare att jämföra utbildnings- och yrkeskvalifikationer inom EU.
Från och med 2024 har MYH även en yrkesutbildningsform som kallas för nationell yrkesutbildning i Sverige – NY Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - som de också har ansvar för.
Yrkeshögskolans viktiga roll
Christer Bergqvist understryker yrkeshögskolans anpassning till arbetsmarknadens behov:
– Vi ser en stark efterfrågan på yrkeshögskolan; den har fördubblats de senaste sju åren, berättar Christer Bergqvist.
Vi ser en stark efterfrågan på yrkeshögskolan; den har fördubblats de senaste sju åren.
Christer Bergqvist
enhetschef och stf gd, Myndigheten för yrkeshögskolan
Ungefär hälften av de som beviljas omställningsstudiestöd väljer en utbildning inom yrkeshögskolan, vilket tydligt visar dess betydelse för omställning och kompetensutveckling.
Validering skapar möjligheter
För fem år sedan kom Valideringsdelegationen med ett antal förslag och riktningar för att valideringen ska stärkas. Mycket har hänt sedan dess.
– Validering är avgörande för att synliggöra och erkänna kompetens som har förvärvats utanför det formella utbildningssystemet.
Validering är avgörande för att synliggöra och erkänna kompetens som har förvärvats utanför det formella utbildningssystemet.
Christer Bergqvist
enhetschef och stf gd, Myndigheten för yrkeshögskolan
Validering skapar möjligheter för att synliggöra och erkänna individers kompetenser, men även de kompetenser som hela företaget har.
Snabbare vägar till examen med Yh-flex
MYH har infört YH-flex Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. –ett snabbspår för individer som redan har omfattande yrkeskunskaper. Genom en initial validering identifieras vad individen saknar för att uppfylla examensmålen. Därefter skapas en individuell studieplan.
– Omkring 50 procent av utbildningstiden har kunnat tillgodoräknas för de som går YH-flex, berättar Christer Bergqvist.
Nationell yrkesutbildning (NY)
Från och med 2024 erbjuds Nationell yrkesutbildning (NY), vilket är en ny utbildningsform på SeQF-nivå 4, motsvarande gymnasieexamen. Fokus ligger på att snabbt möta arbetslivets behov inom bristyrken.
Pilotprojektet omfattar 34 utbildningar med totalt 800 platser inom dessa områden:
- Bygg och anläggning
- El och energi
- Fordon och transport
- Industri
- Naturbruk.
I år finns det även studieplatser med inriktning på fastighet och VVS.
Sammantaget bygger utbildningarna på en utgång som motsvara en nivåplacerad kvalifikation, som exempelvis nätverkstekniker.
Det finns valideringsmodeller som går att använda för NY.
– Vi tror att NY blir en viktig kompletterande del i utbildningsutbudet, eftersom regionala aktörer är med och utvecklar innehållet och bidrar med LIA-platser, berättar Christer Bergqvist.
Vikten av nivåplacerade kvalifikationer i SeQF
Det är viktigt att det finns en nivåplacerad kvalifikation att validera emot. I dagsläget finns över 100 icke-formella kvalifikationer nivåplacerade i SeQF, och trenden visar att ansökningar och nivåplaceringar ökar.
– Kvalifikationer är även viktigt i utbildningssammanhang, berättar Christer Bergqvist.
Branschvalidering som framgångsfaktor
Branschvalidering är validering av individers kompetens om genomförs i branschernas regi. Valideringens legitimitet utgår ifrån ett mandat från branschens parter och den har ett nationellt erkännande.
Branschernas krav på yrkeskompetens är i fokus för branschvalidering.
Myndigheten för yrkeshögskolan har ett uppdrag som går ut på att:
- Stödja branschernas utveckling och kvalitetsarbete.
- Sprida information om vilka modeller och yrkesroller som finns tillgängliga.
- Administrera ett stadsbidrag för utveckling av kvalifikationer och branschmodeller.
I myndighetens stödjande arbete kring branschvalidering är den primära målgruppen arbetsmarknadens parter.
MYH anordnar två stora huvudaktiviteter för parterna varje år: en hearing på våren och en kvalitetskonferens på hösten.
_ Fokus är att möjliggöra erfarenhetsutbyte och att parterna kan lära av varandra. Det finns stora vinter när branscher lyssnar på varandra för att få utveckling i sina branschmodeller, förklarar Helén Björnsdotter.
Stödmaterial kring validering
Myndigheten har tagit fram stödmaterial för utveckling av kvalitetssäkrade och stabila valideringsmodeller.
Dessutom finns Kvalitetskompassen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. för branschvalidering som är ett verktyg som branscherna kan använda för att göra en självskattning i sitt arbete inför att man ska ta fram en branschmodell eller handlingsmodell för det fortsätta arbetet.
Kriterierna är samlade i tre utvecklingsområden: organisation, valideringsmodell och genomförande.
Branschvalideringskartan visar modeller i olika delar av landet
Helén Björnsdotter tipsar om Branschvalideringskartan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som visar vilka branschvalideringsmodeller och yrkesområden samt yrkesroller som finns tillgängliga i olika delar av landet. Det går även att ta del av vilka delar som är upphandlade av Arbetsförmedlingen.
Goda exempel på validering
Det handlar både om yrken där formella utbildningsvägar finns och yrken där sådana saknas. Intervjuerna beskriver hur valideringarna gått till rent konkret och vad de har gett individerna, men även arbetsgivarnas perspektiv finns med.
– Det är viktigt att sprida goda exempel av arbetsgivare som använder framtagna kvalifikationer och branschvalidering i hela sin kompetensförsörjning, vid rekrytering, introduktion, omställning, utbildning och upphandling, säger Helén Björnsdotter.
Det är viktigt att sprida goda exempel av arbetsgivare som använder framtagna kvalifikationer och branschvalidering i sin kompetensförsörjning, vid rekrytering, introduktion, omställning, utbildning och upphandling.
Helén Björnsdotter
utredare, Myndigheten för yrkeshögskolan
Stadsbidrag för utveckling av kvalifikationer och branschmodeller
Vidare administrerar myndigheten ett stadsbidrag för utveckling av kvalifikationer och branschmodeller. 53 projekt har blivit beviljade sedan starten 2020. Tio miljoner kronor beviljas varje år.
Stadsbidraget kan medfinansiera utvecklingsprojekt för att:
- Utveckla nya kvalifikationer eller branschmodeller.
- Revidera befintliga kvalifikationer eller branschmodeller.
- Göra anpassningar för särskilda målgrupper.
Utveckling av genomförda branschvalideringar 2015–2023
Utvecklingen går sakta år rätt håll kring antal genomförda valideringar. 2015 var siffran 3 595 och 2023 var det 7 002.
– Det är positivt att antalet valideringar ökar, men också att kvalifikationer används i en större helhet i kompetensförsörjningsarbetet, säger Helén Björnsdotter.
Det är positivt att antalet valideringar ökar, men också att kvalifikationer används i en större helhet i kompetensförsörjningsarbetet.
Helén Björnsdotter
utredare, Myndigheten för yrkeshögskolan
Moderator Willy Silberstein frågar om utvecklingen går för långsamt vad gäller antalet kvalifikationer?
– Nej, och det får inte gå för fort. För vi måste behålla kvaliteten och legitimiteten, avslutar Helén Björnsdotter.
Vidare läsning
Case: Vad är SeQF och varför är det värdefullt?
Myndigheten skickar ut ett nyhetsbrev Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. fyra till sex gånger årligen och de har omkring 560 aktiva prenumeranter. Genom prenumerationen får man viktig information och påminnelser från myndigheten.