Valideringskonferensen 2024 – Avslutande insikter
Avslutande insikter från Valideringskonferensen 2024
Kompetensförsörjning är en av de största utmaningarna för Sveriges kommuner och regioner. Det står klart att offentlig sektor behöver utvecklas – och att validering är ett nyckelverktyg för att ta sig an framtidens utmaningar.
Branschvalidering: en kraft att räkna med
Monica Sonde inleder med att lyfta branschvalideringens betydelse:
– Branschvalideringens styrka är slående. Det är viktigt att använda den kompetens som finns på rätt sätt.
Branschvalideringens styrka är slående. Det är viktigt att använda den kompetens som finns på rätt sätt.
Monica Sonde
chef, avdelningen för socialtjänst, utbildning och arbetsmarknad, SKR
Svensk välfärd, kommunala bolag och näringslivet står alla inför samma utmaningar vad gäller kompetensförsörjning: arbetskraften är begränsad och barnafödandet sjunker. Redan 2028 kommer antalet barn i förskolan ha minskat med 14 procent i genomsnitt.
– Nästan alla branscher skriker efter mer arbetskraft. Ekvationen går inte ihop. Vi måste bli bättre på att använda kompetens på ett smartare sätt, utveckla nya arbetssätt och arbeta med friskfaktorer för att attrahera fler, betonar Monica Sonde.
Utmaningar och reformer för framtiden
För att möta dessa utmaningar har Riksdagen beslutat om en planerings- och dimensioneringsreform för gymnasieskolan och Komvux Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Målet är att bättre matcha utbildningsplatser med branschernas behov.
Samtidigt behöver kommunerna hantera den akuta situationen inom exempelvis äldreomsorgen, där resursbristen är stor.
– Det finns en risk att välfärden blir den som förlorar om vi inte agerar, varnar Monica Sonde.
Trots oron är hon sig optimistisk:
– En nödvändig kreativitet kommer födas. Jag är övertygad om att vi kommer hitta nya arbetssätt och sätt att organisera oss.
Tillsammans för framtidens arbetsmarknad
Per Nordenstam betonar att staten och myndigheter måste fortsätta stötta arbetet med branschvalidering. Samtidigt måste företagens vd ta ett beslut om arbetet och få in det i affärsplan och strategi.
Förra året hade två företag beviljats medel från Omställningsfonderna; i år är det fjorton. Det går framåt!
Per Nordenstam uppmanar:
– Förankra internt, vänd er till de som redan har startat upp ett arbete, ta kontakt med både oss och facken. Sök stöd från Omställningsfonderna!
Förankra internt, vänd er till de som redan har startat upp ett arbete, ta kontakt med både oss och facken. Sök stöd från Omställningsfonderna!
Per Nordenstam
vd, Sobona
Tillsammans är den svenska modellen. Arbetet och insatserna ska göras tillsammans; inte bara mellan Sobona och SKR, utan också mellan fackförbund och branschorganisationer.
Per Nordenstam säger att han är stolt över programmet och tackar Conny Larsson, kanslichef vid Sobonas komptenskansli som har satt ihop programmet och dagen.
Sobona har redan tagit fram 39 nationella yrkesprofiler för sju olika branscher. Dessa profiler är skapade för hela Sverige – och nu uppmanas alla att använda dem och komma i gång.
– Samarbete mellan branscher och utbildningsanordnare är helt avgörande för att möta utmaningarna inom kompetensförsörjning, avslutar Monica Sonde.
Moderator Willy Silberstein avslutar konferensen med att tacka deltagarna och påminna om nästa års konferans, som arrangeras den 5 november 2025.
Dela sidan