Yrkesvalidering på Nacka vatten och avfall

26 september 2024
Lästid: 3 min
Föreläsare
Lise-Lotte Björkman Averbo, avdelningschef verksamhetsstöd, Nacka vatten och avfall
Föreläsare
Lise-Lotte Björkman Averbo, avdelningschef verksamhetsstöd, Nacka vatten och avfall

Nacka vatten och avfall har startat upp ett projekt kring yrkesvalidering som syftar till att validera yrkeskunskaperna hos medarbetare som arbetar som underhållstekniker och drifttekniker med inriktning på ledningsnät. Bolaget har beviljats stöd från Omställningsfonden för arbetet med yrkesvalidering.

Lise-Lotte inleder med att koppla till att både Per Fremark på Österlen VA och Mats Rostö på Nacka vatten och avfall betonar att validering är en ledningsfråga.

– Vi har haft frågan om validering på agendan sedan 2018 för att ställa om hur vi arbetar med kompetensförsörjning, berättar Lotta.

2018 var Nacka vatten och avfall med och tog fram de nationella yrkesprofilerna för vatten och avlopp.

Flera drifttekniker på Nacka vatten och avfall var med i framtagandet av de nationella yrkesprofilerna. Chefer deltog också i arbetet genom att kvalitetssäkra innehållet i yrkesprofilerna.

Nacka vatten och avfall har förberett sig för att införa branschvalidering i verksamheten genom att utbilda handledare och bedömare.

Nacka vatten och avfall har förberett sig för att införa branschvalidering i verksamheten genom att utbilda handledare Länk till annan webbplats. och bedömare Länk till annan webbplats..

– Vi tog ett formellt beslut i att tio procent av våra medarbetare ska vara utbildade handledare och ha ett uppdrag som syftar till att ta hand om nyanställda eller praktikanter, säger Lotta.

De är även med i kompetenskansliets utvecklingsråd och samverkar med kollegor i branschen för att dela erfarenheter.

Projekt yrkesvalidering VA

Under våren 2024 startade de upp ett projekt med yrkesvalidering inom VA. Det ska pågå till och med 2025.

Projektet syftar till att validera yrkeskompetenserna hos medarbetare som är underhållstekniker och drifttekniker – ledningsnät.

Projektet syftar till att validera yrkeskompetenserna hos medarbetare som är underhållstekniker Länk till annan webbplats. och drifttekniker – ledningsnät Länk till annan webbplats..

– Nyckeln till att komma över tröskeln var möjlighet att söka om medel via KOM-KR-avtalet genom Omställningsfonden, säger Lotta.

Tidigare möttes initiativet av motstånd, främst på grund av tidsbrist. Genom att söka medel kunde de frigöra den tid som behövdes för att genomföra valideringen.

Nacka vatten och avfalls övergripande mål är att skapa ett utvecklande och hållbart arbetsliv.

Projektet är till både för medarbetarna och arbetsgivaren, och det är inte bara en kontroll av kompetens.

Status på projekt yrkesvalidering VA

Lotta berättar att det tog ungefär sex år fram till att de började utbilda bedömare, vilket är det första steget i valideringsprocessen.

De kommande två stegen blev snabbt klara när medarbetare förstod vilken nytta validering hade för dem.

– Efter informations- och förankringsmöten sa medarbetarna att de ville starta upp sin del i valideringen kommande vecka, berättar Lotta.

Lotta tipsar om att verkligen förankra innan arbetet startar – en klassisk förändringsledning – för att det ska landa väl. Sedan kommer ketchupeffekten.

Lotta tipsar om att verkligen förankra innan arbetet startar.

Vad behövs för att komma i gång?

Lotta delar med sig av fem viktiga tips för en framgångsrik valideringsprocess:

  1. Se kompetensförsörjning som en strategisk investering
  2. Se kompetens som en resurs som är likvärdig andra resurser och tillgångar
  3. Ansätt tid och resurser för att det ska bli framgångsrikt
  4. Driv nya insatser som “projekt” för att kontinuerligt utvärdera och “skruva” om det behövs – arbeta agilt
  5. Våga prova och “misslyckas” för att hitta ert framgångskoncept.

Henrietta Finnborg Bengtson som föreläste om yrkesprofilering, validering och kartläggning som verktyg tar över och berättar att det går att läsa mer om kommande bedömarutbildningar.

Henrietta skickar med dessa avslutande tips:

Moderator Willy Silberstein frågar om vilka lärdomar de fått från andra, vad gäller validering.

– Vi har fått en bekräftelse på att vi är på rätt väg. Vi förstod att det inte skulle vara en räkmacka, att vi behövde lägga tid på förankring samt att chefer och arbetsledare behövde vara med, svarar Lotta.

Vilka har varit svårast att få med i valideringen?

– Det har varit cheferna som inte har förstått hur de ska frigöra tid för att arbeta med frågorna. De har varit svårast att övertyga, säger Lotta.

Lotta berättar att det har varit värdefullt att Conny Larsson från Sobonas komptenskansli har varit på plats på Nacka vatten och avfall för att arbeta med chefernas förståelse för validering.

Filmbild

Ta del av projektet kring yrkesvalidering av medarbetarna som arbetar som underhållstekniker och drifttekniker med inriktning på ledningsnät.

Nedladdningsbara dokument

    Dela sidan