Sobona berättar om det nya arbetsmarknadsavtalet ÖKA

26 september 2024
Lästid: 4 min
Föreläsare
Ghazal Hernesten, förhandlare Sobona
Föreläsare
Ghazal Hernesten, förhandlare Sobona

I linje med Sobonas arbete med kompetensförsörjningsfrågor, har ett nytt arbetsmarknadsavtal, ÖKA (Överenskommelse för kompetens- och utbildningsanställning) tecknats med samtliga fackliga motparter.

Syftet med ÖKA är att stödja både arbetsgivarnas och branschens långsiktiga kompetensförsörjning.

Ghazal berättar mer om den nya kompetens- och utbildningsanställningen och de möjligheter det ger för att stödja branschens kompetensförsörjning.

Samtliga av Sobonas branscher säger att en av de största utmaningarna är kompetensförsörjningen, på kort och lång sikt. Sobona vill stödja medlemmarna genom att ta ett helhetsgrepp kring kompetensförsörjningsfrågor.

– Vi är stolta över att ha förhandlat fram ett kollektivavtal med samtliga av våra motparter i våra så kallade “BÖK-branscher”, det vill säga de branscherna som tillämpar en bök-överenskommelse, berättar Ghazal.






Vad är Arbetsmarknadsavtalet ÖKA?

ÖKA är en förkortning för överenskommelse för arbetstagare i kompetens– och utbildningsanställning. Det är ett avtal för kompetensförsörjning.

Syftet med en anställning enligt detta avtal är att Sobonas medlemsföretag ska kunna ta ett fortsatt samhällsansvar genom att sänka trösklarna in på den reguljära arbetsmarknaden, bidra till ett inkluderande arbetsliv och därmed säkra upp sin kompetensförsörjning på kort och lång sikt.

ÖKA kan tillämpas av Sobonas medlemsföretag inom följande branscher:

Dessa branscher omfattas av kollektivavtalen Branschöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor (BÖK/BB). Läs mer om Arbetsmarknadsavtal.

– ÖKA ska vara ett verktyg för att stötta arbetsgivare i deras utmaningar med kompetensförsörjning, förklarar Ghazal.

Vilka syften finns med ÖKA?

  • Det viktigaste och främsta syftet är att främja arbetsgivarens och branschens kompetensförsörjning.
  • Möjliggöra kompetens- och utbildningsanställning för personer som saknar en viss kompetens och/eller formell utbildning.

– Det handlar inte om att omskola sig eller om en person som med vanlig introduktion har möjlighet att träda in i en reguljär anställning. Det handlar om att arbetsgivaren själv kan lära upp en person genom olika insatser till önskad kompetens- och kunskapsnivå för behovet som finns, förklarar Ghazal.

Ghazal förklarar att Sobona hoppas att ÖKA kommer hjälpa arbetsgivare att våga rekrytera bredare, än de vanligen gör.

Anställningen via ÖKA kan möjliggöra ett inträde eller återinträde på arbetsmarknaden. Detta sker genom lärande, handledning och praktiskt arbete hos arbetsgivaren under anställningstiden.

Syftet är att det här ska leda till en tillsvidareanställning hos arbetsgivaren eller i branschen.

De viktigaste punkterna i ÖKA:

  • Gäller för samtliga sex BÖK-branscher
  • Tecknat med samtliga fackliga motparter
  • Förhandling innan tillämplig
  • Tidsbegränsad anställning om högst två år
  • Lägstalön på 90 procent av lägsta lön
  • Ingen konvertering eller företrädesrätt enligt LAS
  • Inga sakliga skäl krävs vid avslut
  • Alltid en månads uppsägning
  • Övriga villkor enligt gällande BÖK.

– Lönereglerna är också inkluderade i avtalet, och nivån ligger något lägre än den lägsta lönen i respektive kollektivavtal. Det är ett av de incitament som vi från arbetsgivarsidan har förhandlat fram för att sänka tröskeln för att kunna anställa på det här sättet, förklarar Ghazal.

Ett annat incitament som är viktigt i den här typen av anställning är att anställningen inte omfattas av LAS-regler kring konvertering eller företrädesrätt och inte heller uppsägning.

Yrkesprofiler inom vatten och avlopp

Följande yrkesprofiler/målyrken inom VA kan ge arbetsgivare inspiration att rekrytera via ÖKA:

När det redan finns valideringsmodeller framtagna bör arbetsgivaren planera för validering under anställningen.

Övriga arbetsmarknadsavtal

  • ÖFA – syftar till att stärka arbetstagare som står längst ifrån arbetsmarknaden. Detta är en kollektivavtalad tidsbegränsad anställning för arbetsmarknadspolitiska insatser.
  • Tekniksprånget – betald praktikanställning för studenter efter avslutad gymnasieutbildning inom teknik och natur.
  • Studentmedarbetaravtalet – ger studenter möjlighet att arbeta inom olika sektorer under studietiden. Arbetsgivaren kan visa hur den är en attraktiv arbetsgivare.

– Våga testa de verktyg för kompetensförsörjning som vi på Sobona erbjuder. Jag hoppas verktygen inspirerar att våga rekrytera bredare och utanför det traditionella sättet att rekrytera, menar Ghazal.

Våga testa de verktyg för kompetensförsörjning som vi på Sobona erbjuder.

Ghazal Hernesten

förhandlare Sobona

Moderator Willy Silberstein frågar vad Ghazal tror att avtalet kommer att betyda.

– Avtalet kan förhoppningsvis betyda att arbetsgivarna får ett verktyg i sin kompetensförsörjningsutmaning. Det ger dem en större möjlighet att påverka vilken kompetens som de anställda har och att den kompetensen matchar bättre mot verksamhetens behov, avslutar Ghazal.

Avtalet kan förhoppningsvis betyda att arbetsgivarna får ett verktyg i sin kompetensförsörjningsutmaning.

Ghazal Hernesten

förhandlare Sobona






Handledning är en viktig del av arbetsmarknadsavtal

Varje individ ska ha en handledare som utses av dig som arbetsgivare. Företaget och det lokala facket formar tillsammans en utbildningsplan som bygger på den arbetssökandes kompetens och tidigare erfarenheter.

Det är viktigt att handledaren är väl insatt i den personens utbildningsplan och att arbetstid frigörs så handledaren kan utföra sitt uppdrag på bästa möjliga sätt.

Sobonas handledarutbildning kan vara ett bra stöd till handledare.

Se presentationen
Filmbild

Som ett led i arbetet med kompetensförsörjningsfrågor har det nya arbetsmarknadsavtalet ÖKA tecknats med samtliga fackliga motparter.

Nedladdningsbara dokument

Dela sidan