ÅFA har insett vikten av att säkerställa att deras medarbetare har den nödvändiga yrkeskompetens som krävs för att navigera mot framtiden.
Ånge Fastighets och Industri AB (ÅFA) om nödvändig yrkeskompetens
Den gröna omställningen öppnar nya dörrar i norr och lockar till sig fler företag och invånare. I ljuset av denna förändring har Ånge Fastighets och Industri AB (ÅFA) insett vikten av att säkerställa att deras medarbetare har den nödvändiga yrkeskompetens som krävs för att navigera verksamheten mot framtiden.
Patrik inleder med att förklara att han ska tala om validering, men vill först sätta det i ett större sammanhang, ett sammanhang som ÅFA delar med många andra kommuner.
Vad är Ånge Fastighets och Industri AB (ÅFA)?
Ånge Fastighets och Industri AB (ÅFA) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Ånge kommuns allmännyttiga fastighetsbolag. Ånge är beläget mellan Östersund och Sundsvall. Bolaget grundades 1941 och ägs till 100 procent av Ånge Kommun.
För 25 år sedan stod kommunen inför ekonomiska utmaningar till följd av den minskande befolkningen. Detta ledde till en sammanslagning av flera kommunala fastighetsverksamheter som tillsammans formade det nuvarande ÅFA.
ÅFA erbjuder 800 lägenheter i ett flertal områden inom kommunen. De har både kommunala och kommersiella lokaler, som exempelvis sju skolor, sex förskolor och fem säbo (särskilt boende för äldre).
Företaget omsätter 135 miljoner och har 27 anställda.
Från utmaningar till möjligheter
Runt 1960 fanns det 19 000 invånare i området. I dag är det 9 300 invånare.
– Det har varit en resa. Och det här sätter tonen för allt som vi gör, förklarar Patrik.
Patrik beskriver hur området runt Ånge tidigare hade 19 000 invånare, men att antalet idag är nere på 9 300. Detta har format hur kommunen och bolaget hanterar sina utmaningar och utvecklingar.
Historiskt sett har näringslivet dominerats av jordbruk, skogsbruk och stora industrier, men i dag är situationen annorlunda.
Stora arbetsgivare som SJ och Kema Nord har ersatts av andra företag som Permascand och Neuron, och kommunen är nu den största arbetsgivaren.
Trots denna förändring står Ånge inför en positiv utveckling genom den gröna omställningen, där vindkraft och planerade satsningar på vätgasfabriker och industrilager skapar framtida möjligheter.
– En del investeringar har redan skett, och det har varit positivt, berättar Patrik.
Det kommer ske stora förändringar framgent som kanske också förändrar vad kommunen är.
Situationen i ÅFA – nuläge och behov av kompetens
ÅFA har genomgått en positiv förändring där ekonomin har stabiliserats, vakanser är under kontroll och befolkningsminskningen har bromsat upp. Samtidigt ställs nya krav på bolaget kring kundorientering, affärsmässighet och möjlig inflyttning.
Inventering av nuläge: i början av 2023 gjordes en grundlig genomlysning av organisation, verksamhet, situation och marknadssituation.
Kompetens i flyttning: Validering identifierades som ett viktigt verktyg för att säkra framtidens kompetens, och detta blev möjligt tack vare stöd från Omställningsfonden.
– Vi diskuterade med Conny Larsson på Sobona och insåg att validering passade perfekt för att bedöma var vi står i dag och vad som behövs för framtiden, förklarar Patrik.
Vi diskuterade med Conny Larsson på Sobona och insåg att validering passade perfekt för att bedöma var vi står i dag och vad som behövs för framtiden.
Patrik Jonasson
vd Ånge Fastighets och Industri AB (ÅFA) och representant i Sobonas branschråd Fastighet Länk till annan webbplats..
Validering av fastighetsskötare och städpersonal
ÅFA inledde ett valideringsprojekt där fokus låg på fastighetsskötare och städpersonal – två av de mest kundnära yrkesrollerna. För att genomföra projektet tog man hjälp av konsultföretaget Svefa, som inledde med en genomlysning av verksamheten.
Patrik förklarar att det som ett litet bolag var svårt att driva detta utvecklingsarbete på egen hand, vilket gjorde den externa hjälpen från Svefa värdefull.
Mycket av valideringsarbetet genomfördes digitalt via Teams, vilket fungerade bra och gav ett gediget underlag för fortsatta insatser.
De insåg att det fanns ett värde i att någon extern gjorde valideringen, eftersom de i arbetsledande ställning hade arbetat länge på företaget och var väl integrerade i företaget.
– Det skapade ytterligare vinster genom att ge personalen utrymme att bli hörda och synliggöras, säger Patrik.
Valideringen ledde även fram till att ÅFA fick en Gapanalys med åtgärder, som gav ett underlag för att ta fram:
- Kompetenshöjande insatser
- Förbättrat systemstöd
- Organisationsjustering
Valideringen blir en “kvalitetsstämpel” på personalen.
Lärdomar och slutsatser av valideringen
ÅFA är mycket nöjda över att de tog extern hjälp med valideringen. Personalens mottagande av initiativet var positivt och uppmärksamheten de fick var uppskattad.
– Vi har identifierat behov på både individ- och gruppnivå, vilket gör att vi nu har en tydligare bild av vad som behövs framöver, förklarar Patrik.
Han poängterar också att validering inte ger alla svar, utan att det är viktigt att också fånga upp det som sägs mellan raderna under intervjuerna.
Moderator Willy Silberstein frågar Patrik vad som hade hänt med ÅFA om de inte hade gjort valideringen.
– Det hade kunnat bli en nedläggning av företaget. Vissa delar av verksamheten skulle kunna läggas in i kommunkoncernen, medan andra skulle kunna ha avyttrats, säger Patrik.
Vad är viktigast att tänka på för att få med sig personalen i valideringen?
– Vi signalerade tidigt att valideringen inte handlar om en övertalighet och att vi inte skulle säga upp personal, utan vi ska bli bättre. Man kunde känna en trygghet i att ha kvar sitt jobb, svarar Patrik.
Vilken är den största utmaningen framöver?
– Att fortsätta i samma spår, avslutar Patrik.
Läs gärna caset “Validering på Ånge Fastighets och Industri AB – en resa mot framtidens kompetens”.
Nedladdningsbara dokument
Dela sidan