Yrkesprofilering, kartläggning och validering som verktyg

26 september 2024
Lästid: 5 min
Föreläsare
Linda Kindberg, nationell beredskapssamordnare, resilienta telekomnät Svenska StadsnätsföreningenHenrietta Finnborg Bengtsson, utvecklare Nordiskt Valideringsforum
Föreläsare
Linda Kindberg, nationell beredskapssamordnare, resilienta telekomnät Svenska Stadsnätsföreningen
&
Henrietta Finnborg Bengtsson, utvecklare Nordiskt Valideringsforum

Validering är en strukturerad process som innehåller en fördjupad kartläggning och en bedömning som syftar till ett erkännande av en persons kunnande, oberoende av hur det förvärvats. Det innebär att kunnande kan ha förvärvats såväl genom formell utbildning som genom informellt lärande.

Henrietta inleder med att berätta att Nordiskt Valideringsforum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. arbetar med kompetensförsörjning och är expertleverantör till Sobona. Deras mål är att allas kompetens ska bli synliggjord, och de har gjort över 25 000 valideringar.

– Vi arbetar med OCN-metoden som synliggör människors kunnande, berättar Henrietta.

Nationella yrkesprofiler

Nationella yrkesprofiler kan användas till att:

  • Identifiera kompetensbehov
  • Validera befintliga medarbetare
  • Möjliggöra kompetensförflyttning
  • Underlätta introduktion för nyanställda
  • Bygga trappsteg och plattform
  • Möjliggöra skapande av utbildning
  • Underlag för kvalitetskrav vid upphandling
  • Vid rekrytering

Nu finns dessa nationella yrkesprofiler inom energi:

Inom fiber och stadsnät finns dessa nationella yrkesprofiler:

Yrkesprofilerna innehåller kunskaper och färdigheter som inkluderar moduler med läranderesultat och bedömningskriterier.

Utifrån läranderesultat och bedömningskriterier tas en bedömningsplan fram med teoretiska frågor och praktiska uppgifter. Valideringen sker av yrkeskunniga yrkesbedömare som kan bedöma en individs kompetens.

– En validering börjar med en kartläggning, som kan bestå av en självskattning, förklarar Henrietta.

Det finns ett färdigt material till kartläggningen. Och en självskattning kan användas vid exempelvis rekrytering, introduktion, planering, validering och omställning.

När självskattningen är klar går det att analysera resultatet på olika sätt. Det går att titta på individnivå och på gruppnivå, för att se var kompetensluckor finns och var det behöver fyllas på med utbildningar.

Beredskapstekniker – optofiber

Beredskapstekniker – optofiber är en av yrkesprofilerna inom fiber och stadsnät.

galve-energi-2

Den består av kunskaper och färdigheter. Dessa kunskaper och färdigheter är omgjorda till moduler som beskriver läranderesultat och bedömningskriterier.

Till yrkesprofilen görs en bedömningsplan som innehåller teoretiska frågor och praktiska uppgifter. Yrkesbedömaren skriver observationsprotokoll vid de praktiska momenten. Hen skriver en samlad bedömning som visar vad individen kan, en så kallad samlad bedömning.

– Detta kvalitetssäkras internt och externt genom OCN-metoden för att säkerställa att yrkesbedömarna följer en nationell standard och att allt håller en likadan nivå, oavsett var bedömningen utförs, förklarar Henrietta.

Efter valideringen får individen ett kvalifikationsbevis, som kan vara ett yrkesbevis, kompetensbevis eller kompetensintyg som visar hens kunnande.

En individ som har valideras på samtliga moduler i en yrkesprofil får ett yrkesbevis. När valideringen sker för vissa moduler får hen ett kompetensbevis.






Valideringsmodell för energi

Valideringsmodellen för energi är nationellt förankrad av branschen och hos arbetsmarknadens parter. Den utgår ifrån yrkesprofiler för respektive yrkesroll eller yrkesområde och innehåller kvalitetssäkrade praktiska verktyg som möjliggör systematisk validering.






Valideringsmodell för fiber och stadsnät

Valideringsmodellen för fiber och stadsnät är nationellt förankrad av branschen och hos arbetsmarknadens parter. Den utgår ifrån yrkesprofiler för respektive yrkesroll eller yrkesområde och innehåller kvalitetssäkrade praktiska verktyg som möjliggör systematisk validering.

Svenska Stadsnätsföreningens arbete med branschvalidering

Linda tar över ordet och förklarar att hon ska berätta hur Stadsnätsföreningen arbetar med branschvalidering.

Hon säger att ett tillgängligt och robust fibernät är en förutsättning för att vårt samhälle ska fungera. Och det nya säkerhetspolitiska läget har därför lagt fokus på Sveriges beredskap.

– Vi på Stadsnätsföreningen har fått i uppdrag av Post- och telestyrelsen, PTS, att etablera, stödja och utveckla den ökade beredskapsförmågan hos våra stadsnät, berättar Linda.

Beredskapsmateriel för att reparera fiber finns fördelat över hela landet. Syftet är att öka beredskapsförmågan hos stadsnäten. Utbildad personal behövs som kan hantera materielet och akut reparera vid en kris.

– Därför arbetar vi med yrkesprofilen beredskapstekniker – optofiber, säger Linda.

De riktar sig till individer med både teoretisk och praktisk erfarenhet samt kunnande i yrket.

Utbildningen för beredskapstekniker - optofiber är i tre delar. Det börjar med en digital allmän utbildning i krisberedskap för fiber och stadsnät.

Sedan följer en digital preparandkurs och slutligen en praktisk utbildning i tre dagar. Där övar individen på att laga, felsöka och mäta under fältliknande förhållanden. Deltagaren tar med sitt tilldelade beredskapsmaterial till utbildningen.

– Precis som Henrietta berättade får de som deltar och blir godkända i utbildningen ett kompetensbevis, säger Linda.

Detta är ett samarbete mellan Stadsnätsföreningen, PTS och arbetsmarknadens parter.

– Vi följer upp utbildningarna och det ska även finnas grundläggande utbildningar tillgängliga för nyanställda, berättar Linda.

De praktiska utbildningarna sker var tredje vecka. Sedan starten i november 2023 har 110 deltagare fått ett kompetensbevis.

Tack vare detta har Stadsnätsföreningen etablerat en god förmåga för reparationsberedskap över hela landet.

Linda visar bilder från övningsfältet och förklarar att miljön ska simulera en verklig miljö vid kris eller krig. Tolv deltagare utbildas per tillfälle, och de arbetar två och två under utbildningen.

– Vi säkerställer att övningsdeltagarna också får öva på att agera under olika väderförhållanden, som att exempelvis addera vatten för att göra arbetsmiljön extra besvärlig, säger Linda.

Deltagarna får inte ha med sig några extra bekvämligheter utan de får vara uppfinningsrika och lösa situationen ändå.

Moderator Willy Silberstein frågar Henrietta hur viktig validering är och vad det betyder för effektiviteten på den svenska arbetsmarknaden.

– Den ger individen en bekräftelse på att hen har lärt sig saker under sitt arbetsliv. Och för kompetensförsörjning i stort så gör den en jättestor skillnad. Jag vet arbetsgivare som säger “oj, vi hade kompetensen in-house, det visste vi inte”, säger Henrietta.

Varför vet man inte vilken kompetens som finns på den egna arbetsplatsen?

– Det handlar om att man lär sig saker på jobbet och det är inte alltid dokumenterat eller noterat, förklarar Henrietta.

Linda, hur viktigt är detta för er?

– Det är viktigt att våra medlemmar har rätt kompetens inom sina organisationer. För att säkerställa att personal som de har rådighet över under kris och krig har förmågan att kunna vidta åtgärder om det oväntade sker, säger Linda.

Vad händer framöver?

– Vi ska jobba vidare för att se till så att fler använder de framtagna nationella yrkesprofilerna för att synliggöra att kompetens antingen finns eller behövs, säger Henrietta.

Linda avslutar med orden:

Samarbetet med Nordiskt Valideringsforum har fungerat jättebra!







Ordlista för branschvalidering

Läs gärna mer om begreppen yrkesprofil, bedömare, validering, OCN-metoden med mera i vår ordlista om branschvalidering.

Se presentationen
Filmbild

Nordiskt Valideringsforum berättar om Sobonas praktiska verktyg i arbetet med kompetensförsörjning.

Nedladdningsbara dokument

Dela sidan