Jobbsprånget är Sveriges största praktikprogram för utrikesfödda akademiker

26 september 2024
Lästid: 4 min
Föreläsare
Ulrik Sjögren, Client Relationship Manager Jobbsprånget
Föreläsare
Ulrik Sjögren, Client Relationship Manager Jobbsprånget

Jobbsprånget är ett avancerat praktikprogram på fyra månader för nyanlända akademiker som ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer. Genom Jobbsprånget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. skapas nya kontakter och möjligheter att fylla kompetensgap med resurser som står utanför arbetsmarknaden.

Jobbsprånget är Sveriges största praktikprogram och 700 arbetsgivare medverkar från såväl privat som offentlig sektor. Programmet är fyra månader och det riktar sig till utrikesfödda utbildade akademiker som har studerat minst tre år på högskola eller universitet.

– Många har yrkeslivserfarenhet, men inte från Sverige. Så att de står långt från den svenska arbetsmarknaden och är utan jobb, berättar Ulrik.

Jobbsprånget är kostnadsfritt och finansieras av Tillväxtverket och Wallenbergstiftelserna.

Varför behövs Jobbsprånget?

Ulrik berättar att de gör mätningar och frågar kandidaterna det. Många kandidater berättar att de har sökt över 200 jobb. Ofta får de inte ens en återkoppling på sina jobbansökningar.

– Detta är ett enormt slöseri på resurser, kompetens, människor och det finns en stor risk för ett långvarigt utanförskap. Därför självklart behövs Jobbsprånget, fastslår Ulrik.

Vad gör praktiken för skillnad?

Kan fyra månader verkligen göra en skillnad? Ja, det gör det. För att genom praktiken får kandidaterna en referens på den svenska arbetsmarknaden.

Rekryterare kan börja hitta kandidaterna och få upp ögonen för dem. Och det synliggör kandidaters kunskap och kompetens som de har med sig till Sverige.

Och inte minst så slår Jobbsprånget hål på en del fördomar som finns på många arbetsplatser. Vidare ger det en bra träning i svenska. Vi vet alla att språket är viktigt för inkludering.

Kompetenser som finns via Jobbsprånget

Från början ingick de fyra akademigrupperna:

  • Ingenjörer
  • Naturvetare
  • Ekonomer
  • Arkitekter

Numera finns många inom HR, försäljning och den största gruppen i antal är inom IT och ingenjörer.

– Våra kandidater står i dag utanför arbetsmarknaden och är en del av Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag, förklarar Ulrik.

Vilka kompetenser annonserar medverkande energibolag?

Det handlar om:

  • Systemspecialister
  • HR business partner
  • Marketer
  • Process Engineer
  • Operation Technician
  • Process Accountant

– Jag vill också lyfta att språkutbildningen i EnergiSvenska kan vara väldigt bra, säger Ulrik.

Varför väljer en arbetsgivare att medverka?

De flesta som kommer tillbaka termin efter termin använder Jobbsprånget i kompetensförsörjningssyfte. De letar många gånger runt hela världen efter kompetens och hittar den inte.

Andra använder Jobbsprånget för att bredda mångfalden. Dessutom gör en medverkan i Jobbsprånget skillnad på riktigt.

Vad ger jobbsprånget de deltagande arbetsgivarna?

– Vi är en unik kombination av affärsnytta och samhällsnytta. De flesta vill ha kompetensen och får mycket affärsnytta. Man bidrar givetvis till mångfald och tar bort fördomar, menar Ulrik.

Sju av tio av de som deltar i en praktik via Jobbsprånget får ett jobb som motsvarar deras kompetens och den nivå som de befinner sig på. Hälften av dem får ett jobb på företaget där de har gjort sin praktik.

– Alltså får lika många ett jobb utanför arbetsplatsen där de har varit. Så att bara erbjuda praktiken ökar anställningsbarheten hos våra kandidater, berättar Ulrik.

70 procent är kvinnor. Kandidaterna måste vara födda utanför Europa.

Jobbsprånget växer och ger goda resultat

Under 2023 kom 1 040 ut på praktik, vilket var en ökning på 19 procent jämfört med 2022. Antalet ansökningar uppgick till 5 100, vilket ökade med 26 procent från 2022.

– Vi har en målsättning att få ut 1 500 kandidater i praktik under 2024 och därmed få ut 1 000 fler personer i jobb som går från bidragstagare till skattebetalare. Det är häftigt, säger Ulrik.

Från starten har över 700 arbetsgivare på 50 orter varit med och här är några av dem:

– Vi finns i kommunala bolag, vi finns i startups, vi finns i stora multinationella bolag. Att alla kan vara med och ta emot en jobbsprångare, betonar Ulrik.

Enkelheten är i fokus

En av Jobbsprångets största usp:ar är enkelheten. De hanterar kontakter med Arbetsförmedlingen. Och det är Arbetsförmedlingen som behörighetskodar alla kandidater.

– Det betyder att en behörig kandidat ska ha uppehållstillstånd, arbetstillstånd och visum på plats, säger Ulrik.

Alla praktikanter får en ersättning som betalas ut via Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen. Det är även Arbetsförmedlingen som försäkrar alla kandidater.

Via Jobbsprångets enkla plattform sker annonsering och rekrytering.

– Vi har också ett mentorprogram för den som vill vara mentor till våra kandidater. Om man är ny och lite nervös inför det, så har vi utbildning och hjälp för detta också, berättar Ulrik.

Hur ser processen ut inför 2025?

Jobbsprånget arbetar under våren och hösten. Inför nästa år gäller det att ha klart annonser i december i år.

I januari sker intervjuer och i januari/februari sker anmälan av mentorer till utbildning och samtidigt startar praktikperioden.

Vad förväntas av en deltagande arbetsgivare?

– Vi förväntar oss inte mycket. Vi vill att ni som arbetsgivare bidrar med en handledare, intervjuar en sökande per plats och att ni har relevanta arbetsuppgifter, förklarar Ulrik.

Moderator Willy Silberstein frågar vad det beror på att när personerna inte får svar på sina jobbansökningar

– Jag tror att det beror på rädsla och fördomar, menar Ulrik.

Vilka problem brukar uppstå?

– Kulturella utmaningar kan uppstå, som exempelvis att praktikanterna bara gör saker efter instruktion och inte kan ta egna initiativ. Därför är dialog och transparens viktigt, förklarar Ulrik.

Men det finns också många solskenshistorier. En del praktikanter ringer upp Ulrik och tackar honom och Jobbsprånget, och berättar att praktiken har varit första gången någon ser dem som en människa med ett värde.

Läs gärna mer om Jobbsprånget.

Se presentationen
Filmbild

Jobbsprånget skapar nya kontakter och möjligheter att fylla kompetensgap med resurser som står utanför arbetsmarknaden i dag.

Nedladdningsbara dokument

Dela sidan