Validering och Återbruk 2.0 på Vafabmiljö

29 september 2024
Lästid: 4 min
Föreläsare
Natalie Lindkvist, projektledare VafabMiljö
Föreläsare
Natalie Lindkvist, projektledare VafabMiljö

Vafabmiljö beslutade sig för att ansöka om medel från Omställningsfonden för att kunna genomföra utvecklingsprojektet “Återbruk 2.0”. Målet var att validera 45 medarbetare på deras 18 återbruk. Här får du ta del av deras erfarenheter och bästa tips!







Vad är Vafabmiljö?

VafabMiljö Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett kommunalförbund som bildades 2015 av kommunerna i Västmanlands län samt Heby och Enköpings kommun. De arbetar med hållbar och miljöriktig avfallsrådgivning, insamling, transport, sortering, återvinning, energiutvinning, biologisk behandling, kompostering, rötning och deponering.

VafabMiljö har cirka 248 medarbetare och 18 återbruk, vilket är namnet på deras återvinningscentraler.

De har dessutom fem avfallsstationer och en biogasanläggning.

Återbruk 2.0 - ett ambitiöst utvecklingsprojekt

Återbruk 2.0 är ett ambitiöst utvecklingsprojekt som sträcker sig mellan 2024–2033 för Vafabmiljös återbruk. Det syftar till att förbättra och uppgradera Vafabmiljös återbruk, med målet att skapa en enhetlighet både i utseende, arbetssätt och erbjudande till kunderna.

– Vi ska också undersöka om några återbruk kan slås ihop och om vi behöver bygga nya, förklarar Natalie.

18 återbruk i 12 kommuner skapar en omfattande utvecklingsplan som omfattar såväl anläggningarna som alla medarbetare.

Med 18 återbruk i 12 kommuner innebär projektet en omfattande plan för både anläggningarna och alla medarbetare. Natalie påpekar att arbetsuppgifterna på en återvinningscentral har förändrats markant de senaste tio åren.

– När jag började arbeta på ett återbruk för tio år sedan var det inte vanligt att man hade maskinförarkort, berättar Natalie.

Numera har dock alla tillsvidareanställda maskinförarkort, och det nya direktivet om hantering av textilier från 2025 kommer att innebära ytterligare förändringar för personalen på återbruken.

Varför validering?

Det fanns ett tydligt behov och ett stort intresse av att säkerställa kompetensen hos både miljöarbetare och arbetsledare på återbruken.

– Vi insåg att valideringen skulle skapa goda förutsättningar för våra medarbetare att utvecklas i sina roller, berättar Natalie.

Tidigare låg fokus på att ha någon på plats som kunde hantera avfall. I dag vill Vafabmiljö i stället ha engagerade och motiverade medarbetare som brinner för att hjälpa kunderna att sortera rätt, enligt avfallstrappan, snarare än att bara slänga allt i närmsta container.

Tidigare låg fokus på att ha någon på plats som kunde hantera avfall. I dag vill Vafabmiljö i stället ha engagerade och motiverade medarbetare som brinner för att hjälpa kunderna att sortera rätt, enligt avfallstrappan, snarare än att bara slänga allt i närmsta container.

Natalie Lindkvist

projektledare, Vafabmiljö

Det var en positiv möjlighet att Omställningsfonden kunde bistå med ekonomiska medel genom KOM-KR-avtalet att genomföra valideringen.

Vafabmiljö ansökte om medel och blev beviljade 1 050 000 kronor. Detta gjorde det möjligt att avsätta tid och en specifik tjänst för valideringsarbetet – en tjänst som Natalie nu innehar.

Valideringen stärker Vafabmiljös sätt att arbeta med kompetenssäkring, kompetensförsörjning och kompetensutveckling.

Valideringen stärker Vafabmiljös sätt att arbeta med kompetenssäkring, kompetensförsörjning och kompetensutveckling.

Natalie Lindkvist

projektledare, Vafabmiljö

–Vi vill att personalen utvecklas och hänger med vad gäller nya arbetsuppgifter och utifrån vad som sker inom branschen, förklarar Natalie.

Genomförandet av valideringen

Målet var att validera 45 miljöarbetare på 18 återbruk, baserat på elva olika moduler. Natalie tillträdde sin tjänst som projektledare i september 2023 och kunde påbörja valideringsarbetet efter att hon genomgått bedömarutbildningen i november samma år.

– Sedan dess har jag arbetat heltid och kommer fortsätta med det fram till årsskiftet 2024/2025 då 42 medarbetare ska ha validerats, berättar Natalie.

Kommunikationsinsatsen har varit krävande och omfattande eftersom de har behövt förklara och förankra vad validering är och hur det går till.

En stor del av projektets framgång har varit kommunikationen – att förklara och förankra vad validering innebär och hur processen fungerar. Eftersom valideringen omfattade 45 medarbetare, utspridda över 12 kommuner på 18 återbruk, insåg Natalie tidigt att god kommunikation skulle bli avgörande för projektets framgång.

Natalies bästa tips

  • Avsätt tid – det är en förutsättning för att lyckas
  • En heltidstjänst för validering är en stor fördel (sök medel från Omställningsfonden)
  • Använd någon som har god insikt i verksamheten och känner till arbetsuppgifter, kunder och utmaningar.
  • Det finns fördelar att ha någon som känner deltagarna, jämfört med att ta in en konsult
  • Kommunicera och förbered deltagarna väl
  • Involvera och ta hjälp av andra enheter inom organisationen
  • “Grus i skon” kan vara början på ett fortsatt utvecklingsarbete.

Natalie förklarar att valideringen har bidragit till att det sker andra åtgärder för personalen, som exempelvis att säkerställa att de får en bättre arbetsmiljö och att alla 18 återbruk har rätt och likadan skyddsutrustning.

Insikter från valideringen

Valideringen har haft en mycket positiv effekt på ÅVC-personalens yrkesstolthet, då deras kompetens har blivit synliggjord och bekräftad. Medarbetarna har uttryckt att de känner sig mer uppskattade och stolta över sitt arbete.

Bedömaren/kollegan känner en enorm stolthet och har fått en fördjupad insikt över medarbetarnas arbetsuppgifter och vad de faktiskt kan.

Natalie är den förlängda armen från arbetsgivaren och hon är en del i att arbetsgivaren tar ansvar för medarbetarna. Den sista insikten är att lära känna kollegorna ännu mer.

Valideringen har inte bara gett insikter om personalens kompetens, utan även fått arbetsgivaren att reflektera över vad de själva kan förbättra. Detta tydliggör förväntningar och skapar stolthet inom hela organisationen.

Natalie berättar också att Vafabmiljö vann utmärkelsen “Årets samhällsbärare” i kategorin kompetensförsörjning på Sobonadagarna 2024.

Här kan du läsa mer och anmäla dig till en kommande bedömarutbildning.

Moderator Willy Silberstein frågar om det svårt att vara kompis och bedömare samtidigt.

– Ja, i ett fall var det svårt då jag hade en kollega som inte kommer klara valideringen. För jag gick in med inställningen att alla skulle klara valideringen. Jag kände ett misslyckande. Det var jobbigt att komma med det beskedet, avrundar Natalie.

Läs gärna caset om samarbete, validering och återbruk 2.0 på Vafabmiljö.

Filmbild

Vafabmiljös utvecklingsprojekt “Återbruk 2.0” syftar till att validera 45 medarbetares yrkeskunskaper.

Nedladdningsbara dokument

    Dela sidan