Telge Återvinning är engagerade i utvecklingen av en stor anläggning för textilhantering och är i uppstarten av ett valideringsprojekt.
Telge Återvinning blir återvinnare
Telge Återvinning är engagerade i utvecklingen av en stor anläggning för textilhantering och är i uppstarten av ett valideringsprojekt. Vesa Hiltula, vd Telge Återvinning, ger sin bild kring hur det är att verka i en snabbt föränderlig bransch.
Vad är Telge Återvinning?
Telge Återvinning Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. arbetar för att hushåll, företag och offentlig förvaltning i Södertälje kommun och i regionen ska kunna återanvända och återvinna på ett så enkelt, effektivt och hållbart sätt som möjligt.
De samlar in och tar hand om hushållsavfall från Södertälje kommun och närliggande kommuner. Företaget hanterar sorteringen av grovavfall på återvinningscentralerna Tveta och Returen. Anläggningen vid Tveta är tillståndspliktig enligt miljöbalken.
Telge Återvinning har även tillstånd för transport av avfall och av farligt avfall och erbjuder avfallslösningar för flerfamiljshus, företag och industrier. De är 110 medarbetare i dag.
Vesa inleder med att berätta att Telge Återvinning har en offensiv affärsplan för perioden 2024 till 2028.
Branschen går ifrån att vara en insamlare till en resursleverantör.
– Vår vision är att inget som kan återbrukas eller återvinnas ska förbrännas eller gå till deponi. Och allt det här ska helst ske med en kommersiell avsättning, säger Vesa.
Telge Återvinning har styrdokument som en miljö- och klimatstrategi samt en avfallsplan som stödjer detta arbete.
– Pengar är en central del. Taxan får inte gå upp men vi ska uppfylla alla krav och gärna lite till. Plus att vi ska leverera ett resultat till kommunen i den kommersiella delen, förklarar Vesa.
Avfallshierarkin och Telge Återvinnings väg framåt
- Först och främst ska Telge Återvinning minska mängden avfall som går till förbränning och återanvända så mycket som möjligt.
- Om återanvändning inte är möjligt ska materialet återvinnas.
- Kan det inte återvinnas ska energiutvinning ske som sista utväg.
- Deponering ska undvikas helt.
Målbild 2028 – (åter)vinnare
Målbilden 2028 är att Södertälje ska vara den bästa återvinningskommunen i Sverige. Telge Återvinning går från att vara renhållare till att bli en fullfjädrad resursleverantör, med flera nya initiativ på gång.
– Vi har ett prylotek på gång. Man ska kunna låna grejer, precis som man lånar sina böcker ska man kunna låna vad som helst som vi kan bygga, berättar Vesa.
Telge Återvinning utökar också antalet återvinningscentraler i varje kommun, med målet att skapa “nära återvinningscentraler” för att öka tillgängligheten.
En annan viktig satsning är en försorteringsanläggning för textilier, i linje med det nya direktivet som kräver att kommuner separerar textilier från övrigt hushållsavfall från den 1 januari 2025.
När det gäller biokol tillverkas detta av många kommuner, men frågan är hur vi ska skapa en attraktiv produkt av biokolet? Ett sätt kan vara att göra jord eller andra produkter som innehåller biokol.
Telge Återvinning satsar också på egen elproduktion med hjälp av deponigas.
Rörgravsgrus är ett finkornigt naturmaterial som används för kringfyllnad av rör, avlopp, el och ledningar. När rörgravsgrus finns i schaktmassor behöver det siktas ut.
Kunden i centrum är viktigt. Och det kräver en utveckling och en digitalisering.
Ständiga förbättringar är också grundläggande. Men Vesa menar att det inte är han som vd eller cheferna, utan framtiden är medarbetarna och de ska driva utvecklingen.
Från renhållare till återvinnare
Vesa beskriver Telge Återvinnings omvandling från lastbilschaufförer och renhållare till kvalitetsarbetare och återvinnare. Ett led i denna resa är satsningen på branschvalidering.
– För att vi ska kunna göra resan måste vi validera och lyfta statusen på yrket hos våra medarbetare, förklarar Vesa.
Målet är att medarbetarna ska känna att deras arbete bidrar till att minska mängden avfall som går till förbränning, snarare än att deras uppgift är att öppna grinden klockan 07:00 och möta besökarna.
Målet är att medarbetarna ska känna att deras arbete bidrar till att minska mängden avfall som går till förbränning, snarare än att deras uppgift är att öppna grinden klockan 07:00 och möta besökarna.
Telge Återvinning planerar att validera alla sina medarbetare, med start på återvinningscentralerna, och därefter gå vidare till kundtjänstmedarbetarna.
– Återbruksbranschen är inte på väg bakåt. Vi effektiviserar inte bort oss och blir färre, utan 2022 var vi 73 medarbetare och i dag är vi 110. Om två år ska vi vara 130, men det är vi redan 2025, berättar Vesa.
Han poängterar att ju bättre Telge Återvinning blir på att återbruka och återvinna material, desto bättre kommer deras ekonomi att bli.
Framtidsvision för Tveta återvinningsanläggning
Vesa visar en bild på sin framtidsvision för Tveta återvinningsanläggning som de håller på att sluttäcka.
– Min framtidsvision är att Tveta ser ut så här om tio år. Vi producerar massor av solenergi från den gamla deponin, för den går inte att använda till något annat, säger Vesa.
Planerna inkluderar också att bygga en modern återvinnings- och behandlingsanläggning på platsen.
Moderator Willy Silberstein frågar om det var svårt att dra i gång arbetet med validering?
– Nej, absolut inte. Det kommer ju ifrån mig. Det är jag som har sagt att det ska göras. Det svåra är inte valideringen, utan vad vi vill med våra medarbetare och att få dem att förstå det här, säger Vesa.
Varför är validering viktigt?
– För vi gör en förflyttning till att bli återbrukare. Och att våra medarbetare verkligen känner det. Och att de får en yrkesstolthet, förklarar Vesa.
Vad tror du att reaktionerna blir?
– Det skiljer sig ifrån person till person och ifrån generation till generation också. Men vi lyckas attrahera den yngre generationen genom att vi inte pratar om att vi är lastbilschaufförer eller återvinningscentralsarbetare, utan vi är återvinnare, säger Vesa.
Påverkar det här yrkesstoltheten hos er?
– Ja, absolut! Om titeln återvinnare finns hos alla spelar det ingen roll om du är administratör, svarar i telefon eller om du står och sorterar ut matavfall, menar Vesa.
– Det låter som att valideringen är i goda händer hos er vid Telge Återvinning, avslutar Willy Silberstein.
Nedladdningsbara dokument
Dela sidan