Kompetensutveckling som gör skillnad på Renova

29 september 2024
Lästid: 3 min
Föreläsare
Sofia Westergaard, HR-specialist/kompetensförsörjning på Renova
Föreläsare
Sofia Westergaard, HR-specialist/kompetensförsörjning på Renova

Renova har ansökt och beviljats medel från KFS-företagens Trygghetsfond. Satsningen handlar om att utveckla en språkskola med ett språklyft för Renovas befintliga medarbetare.

Sofia inleder sin föreläsning med förhoppningen att inspirera deltagarna att arbeta mer strategiskt med kompetensutveckling inom sina organisationer.

– Jag kan vittna om att detta gör skillnad för oss som arbetsgivare och det stärker individerna. Det är en win-win, säger Sofia.






Vad är Renova?

Renova Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. ägs av tio kommuner i Västsverige. Deras uppdrag är att – tillsammans med sina ägare - ta ett långsiktigt ansvar vad gäller återvinning och avfall.

De ska leverera affärsmässig samhällsnytta och aktivt medverka till en långsiktigt hållbar utveckling i ägarregionen.

Renova har ungefär 850 anställda och ungefär 300 arbetar som chaufförer.

Renova har använt medel från Omställningsfonderna till C-körkort och yrkeskompetensbevis för deras chaufförer.

– Det har varit en fantastisk möjlighet för medarbetare att gå från visstidsanställning till fasta anställning, med rätt kompetens, säger Sofia.

Nu har Renova även lämnat in en ny ansökan som fokuserar på validering. Företaget följer VafabMiljös arbete med validering med stort intresse för att kunna dra nytta av deras erfarenheter.

Renovas språklyft

Sofia visar en bild på sin kollega Suleyman, som arbetar som chaufför och miljöarbetare, samt på Mats, Renovas språkpedagog och lärare i svenska som andraspråk.

– Suleyman och Mats träffas varje vecka på Suleymans arbetsplats, där de arbetar med svenska i de faktiska språksituationer som Suleyman har, berättar Sofia.

De arbetar med allt från skriftlig information och intranätsnyheter till e-post. I en av Mats tidigare dokumentationer kunde följande noteras:

Han läser mycket bra och när jag berömmer honom säger han att han vågar prata mer svenska nu. Han har blivit säkrare och modigare.

I en annan rapport beskriver Mats hur Suleyman, med stöd, läste och skrev under en GDPR-blankett – en uppgift som kan vara mycket komplex.

– En skriftlig information i en GDPR-blankett är oerhört komplex. Därför stärkte Mats upp på plats för att nå målen som har satts gällande svenskan, berättar Sofia.

Renova har gjort en kartläggning av språk eftersom de vill se språk som en kompetens. De har bestämt olika nivåer av svenska och även vilken nivå medarbetarna behöver kunna i olika befattningar.

– Som chaufför och miljöarbetare behöver Suleyman kunna både läsa, skriva och tala svenska, säger Sofia.

Renova vill varken ställa för höga eller för låga krav, då språk många gånger kan vara en säkerhetsfråga. Men det kan samtidigt vara en delaktighetsfråga för de vill att Suleyman ska dela med sig i förbättringsarbeten. Och då behövs språket.

Ett långsiktigt arbete med språklyft

Renova har arbetat med sitt språklyft i tre år, och efter den första fasen blev det tydligt att medarbetare med kort utbildningsbakgrund från sina hemländer behöver längre tid för att lära sig språket.

Medarbetare med kort utbildningsbakgrund från sina hemländer behöver längre tid för att lära sig språket.

– Därför sökte vi ytterligare medel och fick möjligheten att förlänga vårt arbete med språklyftet, säger Sofia.

Under arbetet har Renova blivit medvetna om att språket är i deras verktyg. Det finns ett samband med digitalt lärande och språkligt lärande. Därför har Renova avsatt även avsatt resurser till att genomföra ett grundläggande IT-lyft.

– Det handlar exempelvis om att medarbetare ska kunna arbeta med grundläggande saker i en telefon, säger Sofia.

Det handlar om att komma in i den digitala miljön för att ta till sig lärandet.

Moderator Willy Silberstein frågar vad det här stödet betyder för Suleyman när han ska lära sig bättre svenska?

– Han vågar mer. Han blir mer självständig, vågar bidra och kommer bli mer attraktiv på arbetsmarknaden, säger Sofia.

Utan Omställningsfonderna hade ni inte haft den här möjligheten?

– Vi började med språklyft i liten skala och insåg inte hur stora behoven var. Utan medel från Omställningsfonderna hade vi inte kunnat ha den här uthålligheten och långsiktigheten, förklarar Sofia.

Från början hade Mats klassrumsundervisning, men successivt flyttades allt ut till arbetsplatsen och Mats var med i vardagen. Det blev mycket mer effektivt när Mats kom ut i vardagen, i stället för att individerna kom in i klassrummet.

Vilka råd har du att ge till andra som vill göra samma sak som ni på Renova har gjort?

– Gör kartläggningen. Jag coachar också våra chefer till att göra ansökningarna och de säger att det inte är så svårt, avslutar Sofia.

Filmbild

Renova har beviljats medel från KFS-företagens Trygghetsfond för att utveckla en språkskola med ett språklyft för Renovas medarbetare.

Nedladdningsbara dokument

    Dela sidan