Omställningsfonderna kan bidra med kunskaper och erfarenheter samt medel för insatser inom omställning och kompetensutveckling.
Omställningsfonderna och förebyggande åtgärder som verktyg som möjliggör det livslånga lärandet
Med förebyggande insatser kan fonderna bidra till den kompetensförsörjning som medlemsföretagen behöver och som bidrar till medarbetarnas utveckling. Genom bland annat validering synliggörs de kompetenser som förvärvas i arbetslivet.
Johan inleder föreläsningen med att visa Omställningsfondens vision:
Vi öppnar möjligheter till framtidens arbetsliv för välfärdens medarbetare och arbetsgivare.
– Detta möjliggörs till stor del tack vare det avtal, KOM-KR, som parterna har tecknat, förklarar Johan.
Han uttrycker även hur stolt han är över att få vara en del av Sobonas medlemsföretags arbete och bidra till deras utveckling av kompetens.
Vad är Omställningsfonden?
Omställningsfonden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en icke vinstdrivande kollektivavtalsstiftelse vars huvudmän är:
- Sveriges Kommuner och Regioner Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- Sobona
- Kommunal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- OFR – Offentliganställdas Förhandlingsråd Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
- AkademikerAlliansen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Omställningsfonden stöttar cirka 1 100 Sobona-företag samt Sveriges samtliga kommuner och regioner, med cirka 1,3 miljoner medarbetare i samband med omställningar och förebyggande insatser över hela landet.
Vad är KFS-företagens Trygghetsfond?
KFS-företagens Trygghetsfond Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en kollektivavtalsstiftelse, till vilken cirka 40 procent av Sobonas medlemsföretag är anslutna.
KFS-företagens Trygghetsfond ger råd och stöd vid omställningsarbete till medlemmar i Sobona som tidigare tillhörde KFS. Fonden administreras av Omställningsfonden.
Fusionen mellan Pacta och KFS
När Sobona bildades 2018 skedde en fusion mellan Pacta och KFS. Pacta hade Omställningsfonden som sin trygghetslösning och KFS hade KFS trygghetsfond. Därför finns både Omställningsfonden och KFS-företagens Trygghetsfond fortfarande kvar.
KFS-företagens Trygghetsfond samarbetar mer och mer med Omställningsfonden för att i framtiden helt övergå till Omställningsfonden när medlen är slut.
Johan betonar att Omställningsfonden finns tillgänglig över hela landet. De är över 100 medarbetare med bred kompetens för att stödja medlemsföretagen.
Omställningsfondens uppdrag
Johan visar en bild som symboliserar fondernas uppdrag genom olika cirklar.
- Stöd och insatser till arbetsgivare och fackliga företrädare – inkluderar både strategiskt stöd och förebyggande insatser samt omställningsstöd.
- Stöd och insatser till medarbetare under anställning – detta kan exempelvis inkludera karriär- och studierådgivning. Den som vill vidareutveckla sin kompetens kan ansöka om omställningsstudiestöd.
- Stöd och insatser vid anställningens slut – när anställningen avslutas hjälper fonden med nästa steg i yrkeslivet, såsom utbildning, nytt arbete, start av egen verksamhet eller vidareutbildning. Ekonomiskt stöd finns även tillgängligt.
– Vi ser alltför många anställningar avslutas med en överenskommelse på grund av ohälsa. Men där finns också möjligheter att få stöd, inte minst vad det gäller förebyggande insatser, berättar Johan.
Fondernas huvudmän är parterna – arbetsgivarorganisationerna och de fackliga organisationerna. Det är viktigt att framhålla detta eftersom det som parterna har kommit överens om sedan tecknas avtal om som hjälper både företag och medarbetare.
– Det partsgemensamma är viktigt. För när vi samverkar och arbetar tillsammans når vi framgång, fastslår Johan.
Förebyggande insatser
Förebyggande insatser handlar om att ställa om organisation och medarbetare för att möta framtida kompetensbehov.
Förebyggande insatser ska:
- Stärka arbetsgivarens kompetensförsörjning.
- Stärka arbetstagarens anställningstrygghet hos arbetsgivaren.
- Vara utöver det som normalt anses vara löpande kompetensutveckling inom ramen för medarbetarens befintliga anställning.
Dessa tre grundkriterier krävs för att kunna få en del av medlen.
Men vad kan medlen användas till? De kan användas till utbildningskostnader och kompetensutveckling. Merkostnader i samband med utbildning som resor, logi och litteratur. De kan användas till kostnader för handledning/coaching och andra kompetenshöjande insatser.
– Kontakta gärna oss på fonderna och bolla era idéer och tankar kring förebyggande insatser, uppmanar Johan.
Begränsningar för förebyggande insatser
Medlen kan inte användas för att täcka lönekostnader, arbetsmiljöprojekt, hälsofrämjande åtgärder eller kartläggning av arbetsgivarens kompetensbehov.
Villkor och kriterier för förebyggande insatser
Alla anställningsformer omfattas, både tillsvidareanställda och visstidsanställda. Det viktiga är att personen ska vara anställd vid ansökningstillfället och under hela utbildningsperioden.
– Arbetsgivaren ansöker om insatsen och väljer vilken leverantör som ska leverera tjänsten eller ber Omställningsfonden om tips och idéer kring detta, säger Johan.
Omställningsfonden bedömer om insatsen faller inom ramen för avtalet. Arbetsgivaren finansierar sedan insatsen med de medel som man har ansökt om och tilldelats.
– Det är viktigt att arbetsgivare och de lokala fackliga parterna samverkar, betonar Johan.
Johan kopplar tillbaka till ohälsa och berättar att avtalet innehåller en viktig punkt: förebyggande medel kan användas vid nedsatt arbetsförmåga genom att:
Medlen kan användas som en del i arbetet med strategisk kompetensförsörjning.
- Integreras i rehabiliteringsprocessen
- Ge möjlighet till kompetensförflyttning
- Få medarbetare att kvarstå i anställning
- Bidra till kompetensförsörjning för arbetsgivare.
Hur ser ansökan ut?
Processen börjar med en ansökan på webbplatsen. Sedan tittar en bedömningsgrupp på ansökan och därefter tar parternas bedömningsgrupp vid. Slutligen tar parterna och styrelsen i respektive fond beslut om att tilldela medel eller inte.
Under 2023 kom det in många ansökningar. Därför har fonderna utvecklat effektivare sätt att arbeta på. I normalfallet tar processen cirka åtta veckor från ansökan till besked.
Parterna har avsatt 112 miljoner, för perioden 2024–2026, som medlemsföretagen kan ansöka om.
Exempel på förebyggande insatser
- Kompetensförflyttningar, exempelvis från kundtjänst till ekonomiassistent eller arbetsledare till projektledare
- Utbildning eller kurs för medarbetare med ohälsa, som därigenom kan ta ett annat arbete hos arbetsgivaren
- Språkstöd och språkombud
- Diplomerad upphandlare inom LOU
- Hjullastarutbildning för personal på ÅVC
- Städkörkort samt yrkessvenska för lokalvårdare
- Körkort, YKB eller motorsågskörkort
- Validering.
Validering kom in i avtalet i oktober 2022. Under 2023 gick ett antal företag i bräschen och började validera inom sina branscher. Det är glädjande!
Nedladdningsbara dokument
Dela sidan