Avfall Sverige ger en framtidsspaning

29 september 2024
Lästid: 6 min
Föreläsare
Tony Clark, vd Avfall Sverige
Föreläsare
Tony Clark, vd Avfall Sverige

Avfall Sverige ger en framtidsspaning om utvecklingen inom avfallshantering och återvinning. De förklarar hur nya direktiv och krav på kommuner och kommunala bolag påverkar verksamheterna både på kort och lång sikt, samt hur detta påverkar kompetensbehoven i en tid av förändring.






Vad är Avfall Sverige?

Avfall Sverige Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är kommunernas branschorganisation inom avfallshantering och arbetar enligt hela avfallshierarkin.
De arbetar med samhällskontakter, rådgivning, kommunikation, utbildning och utveckling.
Avfall Sverige har Sveriges kommuner och deras kommunala bolag som medlemmar och därutöver 150 associerade medlemmar, som exempelvis konsulter som levererar tjänster och utrustning till branschen.
Ändamålet är att tillvarata medlemmarnas intressen inom förebyggande, återanvändning och avfallshantering.

Tony berättar att Avfall Sveriges vision är:

Det finns inget avfall.

Tony Clark

vd, Avfall Sverige

– Visionen är långt borta. Vi ska minska avfallsmängderna, vi ska utnyttja de resurserna som redan finns i omlopp i samhället. Vi vill vara så resurseffektiva som möjligt. Och vi vill också klättra upp i den här avfallshierarkin, förklarar Tony.

Även om trenden visar en minskning av hushållsavfallet, genereras fortfarande cirka 450 kilo per invånare och år, vilket är betydande mängder att hantera.

– Vi måste arbeta mer med att förebygga att avfall ens uppstår, betonar Tony.

Kommunerna arbetar redan intensivt med denna fråga. Och det handlar även om att produkter ska återanvändas, lagas, lånas och att de ska cirkulera flera gånger. Dessutom måste materialåtervinningen öka betydligt.

En stor del av matavfallet omvandlas till biogas och biogödsel.

– Detta är ett fantastiskt exempel på den cirkulära ekonomin, tillägger Tony.

Under 2022 hanterade svenska avfallsförbränningsanläggningar 6,8 miljoner ton avfall för energiåtervinning. Men det finns vissa material i samhället som inte ska cirkulera. Farliga ämnen och gifter måste destrueras för att skydda miljö, människor och djur.

En liten mängd hushållsavfall deponeras, vilket innebär att det grävs ner eftersom det inte kan tas hand om på något annat sätt.

– Vårt mål är att ta oss allt högre upp i avfallshierarkin, med mer fokus på att förebygga, återanvända och återbruka, förklarar Tony.

Circular Economy Action plan (CEAP) från EU

EU har utvecklat en plan som förklarar vad de har arbetat med under de senaste åren. Den heter Circular Economy Action plan (CEA).

Planen klargör rätten till reparation, finansiering, taxonomi och hållbara investeringar. Den behandlar också frågor om plastanvändning och införandet av kvoter som kräver att återvunna material inkluderas i nya produkter.

– Det har varit en enorm uppsjö av direktiv och förslag från både EU-kommissionen och EU under de senaste åren, vilket har påverkat oss och kommer att påverka oss under lång tid framöver, säger Tony.

Branschen står inför stora förändringar – särskilt inom avfallshierarkin – som blir en allt viktigare fråga.

Avfall Sveriges arbete fokuserar på dessa kärnområden:

  • Fossilfri avfallshantering – kopplat till klimatfrågan
  • Metanstrategi – för att minska läckage från lager och deponier
  • Insamlingsansvar förpackningsavfall
  • Försörjningstrygghet – där biogas och fjärrvärme spelar en viktig roll
  • Internationella åtaganden – Agenda 2030
  • Kommunernas roll och ansvar i att skapa hållbara system för avfallshantering och ett hållbart samhälle.

Tony lyfter också fram ytterligare viktiga frågor, som:

  • Ekodesign - hur produkter ska utformas för att vara återvinningsbara och återanvändningsbara
  • Obligatorisk insamling av matavfall
  • Textilinsamling – med nya direktiv som träder i kraft den 1 januari 2025
  • Biogasproduktion
  • Harmonisering av avfallssymboler inom EU
  • Åtgärder mot illegal avfallshantering
  • Internationellt samarbete
  • Svinpest.

Tony betonar ännu en gång om Avfall Sveriges mål att klättra uppåt i avfallshierarkin. Organisationen vill lyfta fram avfallshantering som en central del av samhällsinfrastrukturen, där kommunerna måste kunna erbjuda god och behovsanpassad service.

Vidare strävar Avfall Sverige efter att få en helhetssyn på insamling av olika avfallsfraktioner, samt att se till att producentansvaret fullgörs för att motverka nedskräpning och olaglig dumpning.

Avfall Sveriges strategi 2023–2027

En central del i Avfall Sveriges strategi är att kommunerna blir nyckelaktörer. Det handlar om att lyfta kommunernas roll i arbetet mot hållbarhet och cirkulär ekonomi.

Avfall Sverige strävar också efter att bli en mer digital och smart branschorganisation. Detta innebär bland annat fokus på kund- och ruttoptimering.

– Vi deltar också i Sobonas pilotprojekt “AI-labbet”, vilket vi tycker är mycket spännande, säger Tony.

Tony understryker dessutom vikten av gränsöverskridande samarbeten. Avfall Sverige måste arbeta tillsammans med olika samhällsaktörer för att nå målen om en cirkulär ekonomi. Alla inblandade parter måste bidra.

Vilka kompetenser kommer att behövas i framtidens avfallsbransch?

Avfall Sverige genomförde en undersökning bland sina medlemmar för att identifiera vilka kompetenser som kommer att efterfrågas i framtiden.

Resultaten visade att följande yrkesroller och kompetenser förväntas att bli allt viktigare:

  • Chaufförer och maskinförare med expertis inom logistik och ruttoptimering
  • Miljöjurister – med fokus på tillståndsprocesser
  • Driftstekniker och elektriker
  • Instrumenttekniker
  • Personer med kompetens inom gas, processautomation och styrsystem, samt IT-kompetens (sensorer, AI, smarta rapporter)
  • Kundfokuserade roller med hög servicekänsla
  • Specialister inom kemi
  • ÅVC-medarbetare med expertis inom kundbemötande, materialvärdering och farligt avfall
  • Strateger och generalister inom miljö, klimat, stadsbyggnad, ekonomi och juridik
  • Personer med pedagogisk och kommunikativ kompetens.

Validering inom avfallshantering och återvinning

Tony lyfter fram hur central validering är för att säkra de kompetenser som efterfrågas inom branschen, både nu och i framtiden

Avfall Sverige erbjuder årligen cirka 40 utbildningar, och ungefär 2 000 personer utbildas varje år. Utbildningarna är indelade i tre nivåer: introduktion, grundnivå och fortsättningskurs. Här kan du läsa mer om Avfall Sveriges utbildningar. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Validering är kittet mitt emellan våra utbildningar och våra medlemmars behov av kompetensförsörjning, förklarar Tony.

Validering kan hjälpa till att introducera personer på arbetsmarknaden. Det höjer statusen för de som redan arbetar inom branschen och det hjälper till att höja kvaliteten och driva utvecklingen framåt.

– Vi tycker att valideringsarbetet öppnar stora möjligheter för Avfall Sveriges medlemmar och det sätter en branschstandard, säger Tony.

Valideringsarbetet öppnar stora möjligheter för Avfall Sveriges medlemmar och det sätter en branschstandard.

Tony Clark

vd, Avfall Sverige

Validering bidrar till ökad kompetens och en tryggare arbetsmiljö, samtidigt som fler organisationer blir kunskapsdrivande.

Därför är valideringsarbetet viktigt för Avfall Sverige:

  • Ger en strukturerad introduktion till arbetslivet för nyanställda och nyanlända
  • Bidrar till utveckling av befintlig personal
  • Skapar yrkesstolthet och höjer statusen för olika yrkeskategorier
  • Kan användas vid upphandling för att kvalitetssäkra kompetens.

Utveckling av avfallshanteringen i Ukraina

Avfall Sverige och dess medlemmar kan spela en viktig roll för att bygga upp avfallshanteringen i Ukraina.

Tony berättar att Avfall Sverige, tillsammans med SKR, ska delta i ett treårigt avfallsprojekt i Ukraina Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.för att reformera den kommunala avfallshanteringen i landet. Projektet finansernas med 160 miljoner kronor via Sida.

– Jag ser en enorm möjlighet att höja statusen för så kallade “waste pickers”, eftersom de är en viktig del i den totala cirkulära ekonomin, avslutar Tony.

Moderator Willy Silberstein frågar vilken den största vinsten med validering är?

– Det höjer statusen. Många medarbetare blir stolta över att deras kunskaper har blivit validerade. Avfallsbranschen har varit negligerad och därför är detta extra viktigt, svarar Tony.

Tony betonar att validering är viktigt i upphandling, och då för att kunna ställa krav på underleverantörer. Bland Sveriges kommuner handlar 2/3 av alla upphandlingar om insamlingskompetensen.

– När kommunerna kan ställa krav på att underleverantörernas medarbetare har validerade yrkeskunskaper höjs kvaliteten i hela branschen, säger Tony.

Fortsätter ni att arbeta med validering?

– Ja, det gör vi. För validering höjer kvaliteten i hela branschen och vi säkerställer att det finns förståelse för det som alla gör i den cirkulära ekonomin. Alla är en viktig del i kugghjulet som bidrar till helheten. Under konferensen kommer vi få höra exempel från Telge Återvinning som har mycket ambitiösa planer vad gäller validering, avslutar Tony.

Se presentationen
Filmbild

Avfall Sverige ger en framtidsspaning om utvecklingen inom avfallshantering och återvinning.

Nedladdningsbara dokument

Dela sidan