Som ett led i arbetet med kompetensförsörjningsfrågor har det nya arbetsmarknadsavtalet ÖKA tecknats med samtliga fackliga motparter.
Sobona berättar om det nya arbetsmarknadsavtalet ÖKA
Som ett led i Sobonas arbete med kompetensförsörjningsfrågor, har ett nytt arbetsmarknadsavtal, ÖKA (Överenskommelse för kompetens- och utbildningsanställning) tecknats med samtliga fackliga motparter.
Joakim inleder med att berätta att Sobona och deras fackliga motparter har tecknat ett nytt kollektivavtal för kompetensförsörjning – ÖKA.
Vad är Arbetsmarknadsavtalet ÖKA?
ÖKA är en förkortning för “överenskommelse för arbetstagare i kompetens– och utbildningsanställning”. Det är ett avtal för kompetensförsörjning.
Syftet med en anställning enligt avtalet är att Sobonas medlemsföretag ska kunna ta ett fortsatt samhällsansvar genom att sänka trösklarna in på den reguljära arbetsmarknaden, bidra till ett inkluderande arbetsliv och därmed säkra upp sin kompetensförsörjning på kort och lång sikt.
Bakgrund till ÖKA
En av de största utmaningarna som Sobonas medlemmar lyfter fram, både på kort och lång sikt, är just kompetensförsörjningen. Sobona strävar efter att stötta sina medlemmar genom att ta ett helhetsgrepp kring dessa frågor.
– För första gången har vi nu lyckats att teckna ett kollektivavtal med samtliga våra motparter i våra så kallade “bök-branscher”, det vill säga de branscherna som tillämpar en bransch-överenskommelse, berättar Joakim.
Fakta om ÖKA
ÖKA kan tillämpas av medlemmar i bök-branscherna:
Dessa branscher omfattas av kollektivavtalen Branschöverenskommelse om lön och allmänna anställningsvillkor (BÖK/BB). Läs mer om Arbetsmarknadsavtal på Enklare väg.
Tack vare avtalet får arbetsgivare en möjlighet att själva anpassa en arbetstagares kunskapsnivå för att just nå sina kompetensförsörjningsbehov.
Tack vare avtalet får arbetsgivare en möjlighet att själva anpassa en arbetstagares kunskapsnivå för att just nå sina kompetensförsörjningsbehov.
Avtalet gäller från 1 maj 2024.
Syftet med arbetsmarknadsavtalet ÖKA
Syftet med avtalet är att:
- Främja arbetsgivarens och branschens kompetensförsörjning
- Möjliggöra kompetens- och utbildningsanställning för personer som saknar efterfrågad kompetens och/eller formell utbildning
- Möjliggöra inträde eller återinträde på arbetsmarknaden genom lärande, handledning och praktiskt arbete
- Leda till en tillsvidareanställning hos arbetsgivaren.
Avtalet är inte till för att ge en snabb introduktion till personer som redan kan ta en reguljär anställning efter en kort introduktion. Det här är ett mer fördjupat verktyg för att säkerställa att personer får den kompetens de behöver för att bli en långsiktig resurs för verksamheten.
– Med det här verktyget hoppas vi att våra medlemmar ska våga rekrytera bredare och titta vid sidan av de normala rekryteringsvägar som man har. För att på så sätt kunna tillgodose verksamhetens behov av kompetensförsörjning, förklarar Joakim.
Sobona ser avtalet som en win-win-lösning. Arbetsgivare får möjlighet att ta samhällsansvar samtidigt som individer, som tidigare haft svårt att komma in på arbetsmarknaden, får en chans till anställning.
De viktigaste punkterna i ÖKA
Avtalet gäller samtliga BÖK-branscher och är tecknat med samtliga fackliga motparter.
– För att kunna tillämpa avtalet för första gången behöver man förhandla med berörd arbetstagarorganisation som organiserar de arbetsuppgifterna som är aktuella, förklarar Joakim.
Det är en särskild kollektivavtalsreglerad tidsbegränsad anställning om högst två år.
Innan en person ska anställas på avtalet behöver arbetsgivaren göra en analys och fundera över vilken individuell kompetens- och utbildningsplan som ska finnas.
– Den individuella planen syftar till att förbereda arbetstagaren så att hen har rätt förutsättningar för att kunna kliva in i det tänkta målyrket efter anställningen, säger Joakim.
Planen anpassas efter målyrket och arbetstagarens resurser.
Den förhandlade lönen att förhålla sig till en lägstalön på 90 procent av lägsta lön.
Avtalet innehåller även avvikelser från LAS, vilket bland annat innebär att regler om konvertering och företrädesrätt inte gäller. Uppsägningstiden är alltid en månad och övriga villkor följer BÖK.
Roller att anställa på inom avfallshantering och återvinning
Joakim berättar om några roller/målyrken inom avfallshantering och återvinning som det går att anställa på enligt avtalet:
I branscher där det finns en valideringsmodell, som exempelvis inom avfallshantering och återvinning, bör arbetsgivaren planera för validering under anställningen.
– Valideringen syftar till att personen får ett kvitto på att hen kan och har lärt sig yrket och även kan ha med det i sitt cv, säger Joakim.
Sobonas övriga arbetsmarknadsavtal
- ÖFA - överenskommelse för arbetstagare i anställning med arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det här avtalet riktar sig till personer som står väldigt långt ifrån arbetsmarknaden och det är främst till för individen som ska “kläs på och rustas” för att komma närmare arbetsmarknaden.
- Tekniksprångsavtalet – en praktikanställning för studenter som avslutat gymnasiet och som kan komma ut till arbetsgivare och prova på att se hur det är att vara och arbeta som ingenjör. Avtalet ger en bra möjlighet att locka ungdomar till sin verksamhet.
- Studentmedarbetaravtalet – detta riktar sig till universitet- och högskolestudenter som ska kunna kombinera sin studietid med ett arbete i olika verksamheter.
Joakim gör dessa avslutande medskick:
- Våga testa de verktyg som Sobona erbjuder för kompetensförsörjning
- Våga bredda rekryteringsbasen.
Läs gärna mer om avtalet i Sobonas arbetsgivarguide.
Moderator Willy Silberstein frågar Joakim om vad det betyder för medarbetare att få några rader till på sitt cv.
– Det är viktigt i konkurrensen om arbete, säger Joakim.
Vilka effekter hoppas du att avtalet kan ge om 2–3 år?
– Jag hoppas att avtalet är en naturlig del hos våra arbetsgivare, att de använder det, avslutar Joakim.
Handledning är en viktig del av arbetsmarknadsavtal
Varje individ ska ha en handledare som utses av dig som arbetsgivare. Företaget och det lokala facket formar tillsammans en utbildningsplan som bygger på den arbetssökandes kompetens och tidigare erfarenheter.
Det är viktigt att handledaren är väl insatt i den personens utbildningsplan och att arbetstid frigörs så handledaren kan utföra sitt uppdrag på bästa möjliga sätt. Sobonas handledarutbildning kan vara ett bra stöd till handledare.
Slut på faktaruta
Lyssna gärna på Sobonapodden avsnitt 44: Tips till arbetsgivare: Nytt ÖKA-avtal möjliggör lärande på arbetsplatsen.