Unga vuxna testar livet som ingenjör med Tekniksprånget

22 oktober 2024
Lästid: 5 min
Föreläsare
Ylva Bäckström, Client Relationship Manager, Tekniksprånget
Föreläsare
Ylva Bäckström, Client Relationship Manager, Tekniksprånget

Tekniksprånget är ett betalt praktikprogram för unga vuxna mellan 18–21 år som vill utforska möjligheterna inom teknik- och ingenjörsyrken. Intresset för Tekniksprånget är stort och har potential att säkra kompetensen inom energibranschen för framtiden.

Ylva Bäckström, Client Relationship Manager på Tekniksprånget Länk till annan webbplats. berättar att över 500 personer sökte plats till ett företag inom energibranschen via Tekniksprånget under hösten 2024. Men bara 17 personer fick chansen att delta.

– Intresset för Tekniksprånget är stort bland unga vuxna, men vi behöver ge fler en möjlighet att delta, säger Ylva Bäckström.

Intresset för Tekniksprånget är stort bland unga vuxna, men vi behöver ge fler en chans att delta.

Ylva Bäckström

Client Relationship Manager, Tekniksprånget

Säkra framtidens kompetens inom energibranschen med Tekniksprånget

Ylva Bäckström berättar att ingenjörsstudenter har runt 20 arbetsgivare på sin radar. Är ni en av dem?

Arbetsgivare marknadsför sig aktivt mot studenter genom arbetsmarknadsdagar, seminarier och evenemang. Då är det ofta svårt att nå genom bruset och fånga studenternas uppmärksamhet.

Tekniksprånget ger en chans att bygga relationer till framtidens ingenjörer före alla andra

Tekniksprånget är ett betalt praktikprogram som varar i fyra månader och som drivs av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA).

Det ger unga vuxna på 18–21 år en chans att skaffa sig erfarenhet, lön och nätverk i en verklig framtidsbransch, som redan i dag behöver mycket kompetens. Personerna ska ha gått natur, teknik eller ekonomiprogrammet på gymnasiet.

För arbetsgivare innebär praktiken en möjlighet att lära känna nästa generation ingenjörer och skaffa sig ett försprång i framtida rekryteringar.

– Åtta av tio deltagare vill bli ingenjörer efter praktiken genom Tekniksprånget, berättar Ylva Bäckström.

Åtta av tio deltagare vill bli ingenjörer efter praktiken genom Tekniksprånget.

Ylva Bäckström

Client Relationship Manager, Tekniksprånget

Skaffa ett försprång inför framtiden

Genom Tekniksprånget får arbetsgivare ett försprång som underlättar deras framtida rekrytering av ingenjörer. Närmare 60 procent av alla Tekniksprångsalumner får möjlighet att återvända till arbetsgivaren där de praktiserat som sommarjobbare, exjobbare eller anställd.

– Det finns goda möjligheter att fortsätta bygga relationer efter praktiken, säger Ylva Bäckström.

I energibranschen medverkar bland annat dessa arbetsgivare under hösten för att skaffa sig ett försprång:

50 procent av praktikanterna är kvinnor, vilket ger Tekniksprånget en viktig roll i att främja framtidens kvinnliga ingenjörer.

Det är också fantastisk möjlighet att stärka arbetsgivarens arbetsgivarvarumärke och få unga ambassadörer som talar gott om företaget. Inom bara några år kan de vara anställda, kunder eller leverantörer.

Tekniksprånget ger vinster direkt

Företag behöver inte vänta länge på resultat; Tekniksprånget ger omedelbara vinster. Ylva Bäckström lyfter dessa vinster:

  • Energi: De unga kommer in med positiv energi som inspirerar, berikar och förbättrar gruppdynamiken. Unga personer som kommer in med nya ögon på er verksamhet.
  • Resurs: Arbetsgivarna imponeras ofta av hur mycket praktikanterna kan göra och beskriver dem som snabbtänkta, prestigelösa och duktiga på det digitala.
  • Ledarutveckling: Flera av våra medverkande arbetsgivare använder idag Tekniksprånget som ett verktyg för ledarutveckling. Handledarskapet är ett uppskattat sätt att träna medarbetare. Över 90 procent av handledarna upplever handledarskapet som givande.

Tekniksprånget ger långsiktiga samhällsvinster

I dag har många arbetsgivare en stark vilja att bidra till ett bättre samhälle, och även här kan Tekniksprånget fungera som ett verktyg.

Tekniksprånget påverkar ungas vägval och får fler att bli ingenjörer. Det stärker inte bara kompetensförsörjningen i energibranschen, utan även Sveriges konkurrenskraft i stort.

Tekniksprånget får dessutom fler unga kvinnor att bli ingenjörer, vilket förbättrar jämställdheten inom tekniska branscher.

– Vi på Tekniksprånget arbetar också aktivt för att bidra till ökad mångfald genom riktade kommunikationsinsatser i socioekonomiskt svaga områden för att inspirera fler att bli ingenjör, säger Ylva Bäckström.

Vi på Tekniksprånget arbetar också aktivt för att bidra till ökad mångfald genom riktade kommunikationsinsatser i socioekonomiskt svaga områden för att inspirera fler att bli ingenjör.

Ylva Bäckström

Client Relationship Manager, Tekniksprånget

Ett stort intresse för Tekniksprånget

Intresset för Tekniksprånget är stort bland unga vuxna. Majoriteten av de som söker är tveksamma till att läsa en högre teknisk utbildning. Men efter praktiken vill 8 av 10 bli ingenjör.

Sedan 2012 har 30 000 sökt och 7 000 erbjudits praktik.

– Öppna dörrarna för dessa unga talanger, uppmanar Ylva Bäckström.

Det är enkelt att medverka i Tekniksprånget

Först behöver företaget utse en handledare och ett team som Tekniksprångaren kan tillhöra.

Företaget skriver en annons och lägger upp på Tekniksprångets portal. Företaget som söker efter Tekniksprångare genomför sin rekrytering.

Det finns två ansökningsperioder varje år. En på hösten och en på våren.

Ylva Bäckström berättar att företaget betalar ut en praktiklön på cirka 18 400 kr/månad under de fyra månaderna.

Elin på Gävle Energi och Agnes på Stockholm Exergi

Elin på Gävle Energi hade fokus på inmätning av exakta positioner på teknisk utrustning och kablar. Hon var med och gjorde utvärdering och förbättringsförslag av företagets nyckelhantering samt kartläggning och beräkning av energibehov för ett framtida område med nya bostäder. Dessutom deltog Elin i projekteringsmöten kring ombyggnation av en skola.

Agnes på Stockholm Exergi var på Högdalenverken. Hon fick lära sig hur verksamheten bedrivs och lära känna de olika processdelarna - från det att bränslet går in och ut samt rökgasernas väg.

Agnes lärde sig mer om miljövärden och att följa upp miljökraven. Hon utgick ifrån kontrollrummet där fjärrvärmen för hela södra Stockholm övervakas samt alla pannor övervakas.

Hon hängde med när operatörerna ronderade anläggningsdelar och pannorna och lärde sig om vad som händer då. Dessutom fick hon lära sig mer om säkerhetsarbete samt av- och påställning av anläggningsdelar.

Ett plus ett blir tre

Om budgetutrymme finns är det en fördel att ta emot två praktikanter, i stället för en. De blir mer självgående, de kan använda varandra som bollplank och kan genomföra större projekt. Det underlättar handledarskapet och gör ofta praktiken roligare.

Moderator frågar vad som är det viktigaste som ett företag bör tänka på när de vill ta emot en Tekniksprångare?

– Det viktigaste att tänka på är att göra en ordentlig rekrytering, och att inte bara titta på kandidatens betyg, utan titta på intresse och driv hos personerna, svarar Ylva Bäckström.

Vilken är den största nyttan för företag som går med?

– Förutom emplyoer branding får företaget in en extra resurs med energi som arbetar heltid och kan göra många arbetsuppgifter under fyra månader, säger Ylva Bäckström.

Läs gärna mer om Tekniksprånget på Enklare väg.

Se presentationen
Filmbild

Se filmen från föreläsningen

Nedladdningsbara dokument

Dela sidan