Se filmen från föreläsningen
Beredskap och kompetensförsörjning i en föränderlig tid
Det förändrade säkerhetsläget påverkar kompetensförsörjningen inom många branscher. Ta del av hur riktade utbildningsinsatser kan stärka Sveriges beredskap och garantera nödvändig kompetens för framtida kriser och höjd beredskap.
Jimmy Persson, utvecklings- och säkerhetschef på Svenska Stadsnätsföreningen Länk till annan webbplats., inleder med att berätta att de kommunalt ägda stadsnäten är:
- Den aktör som anslutit flest mobilmaster
- Den aktör som byggt ut mest fiber.
– Nästan 60 procent av Sveriges fiberanläggningar är gjorda av kommunala aktörer, berättar Jimmy Persson.
Offentligt ägd digital infrastruktur måste värnas
Riskkapitalister vill köpa upp digital infrastruktur för egen vinning, vilket kan leda till ökade kostnader för samhället.
En gemensam infrastruktur är inte lämplig. Kommunernas ekonomiska svårigheter riskerar att medföra försäljning av viktig infrastruktur.
Vikten av rådighet – ett offentligt ägande säkerställer kontroll och tillgänglighet för alla.
Offentliga sektorns användning av sensorer för samhällsviktiga funktioner
Jimmy Persson ger exempel på användningsområden som mätning av el, vatten och fjärrvärme. Han berättar att infrastrukturen också kan också användas för flöden, larm och statistik.
– Vi går över alltmer till fiberbaserade nät, eftersom kopparnätet är gammalt och drar för mycket energi för att det ska vara hållbart över tid. Fiber är det enda alternativet, eftersom det är otroligt tåligt mot störningar, berättar Jimmy Persson.
Rådighet över infrastruktur och kompetens är avgörande
Det är en stor brist på kompetens inom fiber och stadsnät, precis som inom energibranschen. Jimmy Persson betonar vikten av att attrahera och behålla talanger – och att åtgärder krävs för att göra detta.
Kompetensutveckling är viktigt och innovativa utbildningsmetoder behövs. Han berättar att Stadsnätsföreningen arbetar mot beredskapsfunktionen och där finns mycket att göra kring innovation.
Vad gör Stadsnätsföreningen för att stödja sina medlemmar i att skapa en trygg och säker digitalstruktur?
Linda Kindberg, nationell beredskapssamordnare, resilienta telekomnät på Stadsnätsföreningen tar över föreläsningen och berättar om dessa tre förmågor som är avgörande för att öka krisberedskap:
- Materiel
- Kunskap
- Samverkan.
Förstärkt beredskap är nödvändigt. Aktörer måste kunna samverka, ha relevant kunskap och kompetens samt tillgång till materiel.
De tre förmågorna är beroende av varandra. Tillsammans möjliggör de att stadsnäten kan upprätthålla sina nät, även vid kris och krig.
Utbildningar i allmän krisberedskap och för fibertekniker i beredskapsfunktion
Linda Kindberg berättar att Stadsnätsföreningen har en utbildningsplattform där alla utbildningar om beredskap finns.
Tillsammans med Edugrade har Stadsnätsföreningen tagit fram en utbildningsplattform där den första utbildningen blev en digital utbildning i “Allmän krisberedskap för telekom”. En viktig utbildning för hela telekombranschen, oavsett roll och befattning.
Utbildningen är helt digital och tar ungefär tio timmar att genomföra. När deltagaren har genomfört kursen får hen ett kursintyg som visar att kompetensen finns.
Stadsnätsföreningen har även tagit fram utbildningen “Fibertekniker i beredskapsfunktion”. Detta är en praktisk utbildning där individen får praktisk kunskap om felsökning, lagning och mätning av fibernät i akuta skeenden under fältliknande förhållanden under tre dagar.
– Den som blir godkänd på utbildningen får ett kompetensbevis, som är framtaget av arbetsmarknadens parter, förklarar Linda Kindberg.
Tre nya utbildningar
Stadsnätsföreningen håller på att ta fram en ny utbildning för reservdel 6kVA. De ska även ta fram en utbildning för mobil tankstation med Ecopar A och reperationsvagn för optofiber. Samtliga utbildningar kommer vara digitala.
Hur många har utbildats på ett år?
För mindre än ett år sedan startade Stadsnätsföreningen utbildningssatsningen. Under året har:
- Cirka 1 350 personer utbildads i allmän krisberedskap för telekom
- Cirka 160 personer har gått den praktiska utbildningen för fibertekniker i beredskapsfunktion.
Sammanfattning
– Utbildningarna utgör grunden för att kunna hantera beredskapsmateriel, som vi blir tilldelade av vår myndighet Post- och Telestyrelsen, säger Jimmy Persson.
Utbildningarna utgör grunden för att kunna hantera beredskapsmateriel, som vi blir tilldelade av vår myndighet Post- och Telestyrelsen.
Jimmy Persson
utvecklings- och säkerhetschef, Svenska Stadsnätsföreningen
Robust digital infrastruktur är fundamentala för samhällsförmågan
Ökat säkerhetshot mot offentliga aktörer och hela samhället är ett faktum. Kommuner använder sensorer för samhällsviktiga funktioner. Kommunal rådighet över digitaliseringen är enda alternativet
Med rådighet följer ett ansvar:
– Sälj inte ut offentlig viktigt (digital) infrastruktur
– Uppmaning till handling genom riktad utbildning och kompetensförsörjning för egen personal, exempelvis beredskapsutbildningar.
Moderator frågar Linda Kindberg om det har varit svårt att få deltagare till utbildningarna?
– Vi har haft ett stort engagemang och stadsnäten har varit mycket engagerade. Många vill delta och känner att det är viktigt, svarar Linda Kindberg.
Vilken roll spelar utbildningen i allmän krisberedskap för att stärka den digitala infrastrukturen?
– De får träna på att reparera. Genom kriget i Ukraina har vi lärt oss att det är grundstommen för att upprätthålla samhället i stort. Detta gäller telefon, energi och även vatten, svarar Jimmy Persson.
Läs gärna caset om Svenska Stadsnätsföreningen och beredskapsutbildningar.
Nedladdningsbara dokument
Dela sidan