Se filmen från föreläsningen
Energisvenska 2.0 är en Jobbsprångspraktik med språkkurs
Energiföretagen Sverige har lanserat Energisvenska 2.0, ett program som kombinerar praktik med en språkkurs för att hjälpa utrikesfödda akademiker in i energibranschen. E.ON delar med sig av sina erfarenheter av att rekrytera internationella talanger till olika avdelningar inom företaget.
Nycklar för att underlätta för arbetsgivare
Många utrikesfödda akademiker som får praktik går vidare till kvalificerade jobb, men det kan vara en utmaning att få fler företag att ta emot praktikanter. Här är några nycklar för att förenkla processen:
- Använd etablerade program: Praktikprogram som Jobbsprånget Länk till annan webbplats. är beprövade och ger stöd genom hela processen.
- Erbjud administrativt stöd: Underlätta för företag genom att erbjuda stöd för praktiska och administrativa uppgifter, vilket minskar deras arbetsbörda
- Avlasta handledarna: Genom att minska deras arbetsbörda blir det enklare att ta emot fler praktikanter.
- Stärk språkkunskaper: Språkprogram ger praktikanterna bättre självförtroende och förbättrar deras kommunikation på arbetsplatsen.
Jobbsprånget är en väg till kvalificerat arbete
Jobbsprånget är Sveriges största praktikprogram för nyanlända akademiker. Under fyra månader får deltagare som ingenjörer, arkitekter, naturvetare och ekonomer chansen att visa upp sina kunskaper. Sju av tio går vidare till jobb efter avslutad praktik.
Läromedlet energisvenska - en grund för språkutveckling
Energisvenska Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. riktar sig till dem som vill förbättra sin yrkessvenska med ambitionen att arbeta inom energibranschen som ingenjör eller tekniker.
Läromedlet har tagits fram av LYS Förlag tillsammans med flera av Energiföretagen Sveriges medlemsföretag. Materialet visar det språk som används i några typiska yrkesroller och innehåller övningar för att träna.
Energisvenska har distribuerats i över 14 000 exemplar till skolor och utbildare i Sverige.
Nyhet! Energisvenska 2.0.
– Vi har kombinerat Jobbsprånget och Energisvenska och skapat en skräddarsydd svenskkurs som heter “Energisvenska 2.0” som riktar sig till personer som gör en jobbsprångspraktik på någon av våra medlemsföretag, berättar Elin Fellers.
Vi har kombinerat Jobbsprånget och Energisvenska och skapat en skräddarsydd svenskkurs som heter “Energisvenska 2.0” som riktar sig till personer som gör en jobbsprångspraktik på någon av våra medlemsföretag.
Elin Fellers
projektledare välutbildade nyanlända, Energiföretagen Sverige
Energisvenska 2.0 i korthet:
Vad: Kombinerar Jobbsprångets praktikprogram med en skräddarsydd språkkurs i svenska.
För vem: Internationella talanger med en utomeuropeisk akademisk examen. Fokus är på ingenjörer, IT, ekonomi och HR.
När: Praktiken pågår mellan oktober 2024 och januari 2024. Under de tio första fredagarna deltar praktikanterna i språkkursen Energisvenska 2.0.
Hur: Praktikanterna ansöker via Jobbsprångets jobbportal, där företagen ansvarar för urval, intervjuer och anställningsbeslut.
Så fungerar Energisvenska 2.0 i praktiken
Programmet kombinerar praktik med intensiva språklektioner under de första tio veckorna. Här är ett exempel på en typisk fredag:
08:30–10:00: Filmvisning om högspänning med fokus på hörförståelse.
10:30–12:00: Grammatikövningar med fokus på tempus.
13:00–14:00: Lektion med lärare via Zoom.
14:00–15:30: Läsförståelse med inriktning på svensk möteskultur.
15:30–17:00: Ordkunskap och uttalsträning.
Programmet är för närvarande i pilotfasen, och deltagande företag är optimistiska inför framtiden.
– Det ska bli intressant att följa kursen och studera de resultat och vinster som den här intensiva språkkursen i praktiken ger, säger Elin Fellers.
Det ska bli intressant att följa kursen och studera de resultat och vinster som den här intensiva språkkursen i praktiken ger.
Elin Fellers
projektledare välutbildade nyanlända, Energiföretagen Sverige
E.ON:s engagemang i Energisvenska 2.0
Hanna Havelius, tillförordnad HR-direktör på E.ON, ser Energisvenska 2.0 som ett naturligt nästa steg i företagets arbete med mångfald och rekrytering.
– Vi har en kompetensbrist och måste rekrytera bredare. Genom att erbjuda praktik kombinerat med språkutbildning öppnar vi upp för fler kvalificerade kandidater, förklarar hon.
Vi har en kompetensbrist på E.ON och måste rekrytera bredare. Genom att erbjuda praktik kombinerat med språkutbildning öppnar vi upp för fler kvalificerade kandidater
Hanna Havelius
tillförordnad HR-direktör, E.ON
Att kunna svenska är avgörande för att jobba på E.ON eftersom medarbetarna behöver förstå instruktioner, manualer och säkerhetsföreskrifter.
Det så kallades “kaffe-språket” som används på fikarasten räcker inte för att klara jobbet.
– Precis som Emil och Sofi sa i filmen som visades tidigare handlar det om vad man säger och att kunna få fram sitt budskap, säger Hanna Havelius.
Precis som Emil och Sofi sa i filmen som visades tidigare handlar det om vad man säger och att kunna få fram sitt budskap.
Hanna Havelius
tillförordnad HR-direktör, E.ON
Vikten av handledare
Handledare är avgörande för praktikanternas utveckling, men det kan vara svårt att hitta tid för att handleda. E.ON arbetar därför aktivt med att lyfta fram och stötta sina handledare internt.
– Vi publicerar artiklar om våra handledare på intranätet och försöker engagera inte bara chefer, utan också medarbetare som är nyfikna på ledarskap, berättar Hanna Havelius.
Energisvenska 2.0 på E.ON
E.ON har tagit emot tre praktikanter inom ramen för Energisvenska 2.0. Ansökningsprocessen var enkel och det var en smidig rekrytering av de tre kvalificerade kandidaterna, där en praktikant är inom HR och de andra två är inom IT.
Starten på praktiken har varit bra.
Moderator frågar om E.ON:s deltagande i Energisvenska 2.0 är en del i företags arbete med mångfald?
– Ja, absolut! Vi har arbetat länge med mångfald och inkludering. Vi vill få in kvinnor på E.ON och även i branschen. Nu har vi nästan 40 procent kvinnliga medarbetare och 40 procent kvinnliga chefer, berättar Hanna Havelius.
– Mångfald är avgörande för vår framgång, och vi ser stor potential hos kandidater med utländsk bakgrund. Det är en kompetens vi inte kan ignorera, avslutar Hanna Havelius.
Nedladdningsbara dokument
Dela sidan