Hur gör Driftklart för att få tag på nya medarbetare med erfarenhet?

Driftklart arbetar med drift, underhåll och förvaltning i energibranschen. De märker av kompetensbristen och har sökt fler vägar för att rekrytera.

Thomas Lummi och Ibrahim Alaff är konsulter på teknikkonsultföretaget Driftklart Länk till annan webbplats..

Thomas är utbildad driftingenjör och har lång erfarenhet av att arbeta inom energibranschen i Sverige.

Ibrahim kommer ursprungligen från Palestina. Han är utbildad maskiningenjör, har en master i ekonomi samt är specialist på VVS och nätverk, med flera certifieringar.

Ibrahim har över 20 års erfarenhet från fem olika länder och internationella organisationer, som bland andra FN och Sigma.

Han delar med sig av sina erfarenheter som ny på den svenska arbetsmarknaden och delar med sig av tips till arbetssökande.

Tomas har en lång erfarenhet av att ha jobbat inom svensk energibransch; Ibrahim har jobbat nästan lika länge i Syrien.

Hitta bra kompetens

I sitt panelsamtal diskuterar Thomas och Ibrahim utmaningar och möjligheter inom kompetensförsörjning för energibranschen.

Det är tydligt att det finns många möjligheter för att hitta bra kompetens om man söker utanför “de vanliga vägarna”.

– Oavsett vilken del av energibranschen vi tittar på så behövs det kunniga medarbetare. Det gäller även Driftklart. Medarbetarna är företagets viktigaste resurs, utan dem blir det ingen affär. Det viktigaste för oss är att våra medarbetare kan hjälpa kunden, konstaterar Thomas.

När Driftklart vill attrahera medarbetare handlar det om möjligheten att få arbeta med spännande uppdrag och att kunna erbjuda roliga tjänster.

Men det är lika viktigt att se över förmåner och arbeta för delaktighet. Medarbetaren ska känna att hen har möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Medarbetaren ska känna att hen har möjlighet att påverka sin arbetssituation.

Thomas berättar att det är viktigt med individer som har erfarenhet så de kan hjälpa kunderna. På Driftklart finns både juniora och ny-utexaminerade individer, mer seniora och erfarna individer samt praktikanter.

– Många medarbetare är specialister inom sitt område. Vi vill att de vi anställer ska komma ut i uppdrag snabbt, berättar Thomas.

Thomas och Ibrahim träffades via Linkedin

Thomas berättar att de träffades via Linkedin och att han ville ge Ibrahim en chans. Det blev ett bra möte och nu är Ibrahim anställd på Driftklart.

– Ibrahim har mycket erfarenhet, men han saknade några certifieringar för att kunna arbeta inom branschen. Dessa har vi sett till att han har fått, säger Thomas.

Råd till arbetssökande

Ibrahim lyfter med en reflektion kring varför det kan vara svårt för nysvenskar att få jobb inom sitt specialområde och sammanfattar det i dessa punkter:

 1. Svenska språkkunskaper.
 2. Formulering av CV och personligt brev. Det kan vara svårt att veta vad som gäller i ett nytt land.
 3. Användning av Linkedin. I många länder används det knappt alls.
 4. Utbildningskompatibilitet (UHR - svensk utbildning). Många har utländsk utbildning som kan vara svår att validera.
 5. Specialisering/fokus. Utomlands är det vanligt med större bredd och kunnande inom många olika områden. I Sverige är det mer specialiserat.
 6. Annat (ålder, flexibilitet med mera)

Lär dig svenska, även om du kan engelska.

Råd till den som är nysvensk och vill in på den svenska arbetsmarknaden:

 1. Lär dig svenska, även om du kan engelska. Engelska fungerar bra i det sociala livet men inte i arbetslivet. Det är få som har engelska som arbetsplatsspråk. Däremot accepterar många att du använder engelska när svenskan inte räcker till.
 2. Förbättra dina färdigheter och din kunskap. Den som är utbildad utomlands behöver fylla på med kunskap. Här berättar Ibrahim om snabbspåret på LTU, som han själv har gått.
 3. Utomlands arbetar många mer som generalister, inom många olika områden. Ibrahim tipsar om att i stället välja ett område och fokusera på det. För Ibrahim var VVS ett av flera områden tidigare; nu fokuserar han enbart på det och sin kompetens som projektledare.
 4. Förbättra din profil och bredda nätverket på Linkedin.
 5. Ta fram ett kort effektivt brev på max tio rader som beskriver vad du tillför till tjänsten och företaget, med ett exempel som matchar det önskade jobbet. Skriv det personliga brevet från grunden till varje jobbansökan.
 6. Ring rekryteraren för varje tjänst som du söker.
 7. Sök inte tjänster av olika slag, utan välj en inriktning som passar dig.

Sök inte tjänster av olika slag, utan välj en inriktning som passar dig.

Kulturella skillnader och kompetens

Ibrahim har bott i flera andra länder innan han kom till Sverige. Därför var han öppen för kulturella skillnader och tyckte inte att det var svårt att komma in i jobbet hos Driftklart.

Det finns förstås kulturella skillnader men Ibrahim har lärt av kollegorna och fått mycket stöd.

Thomas berättar att Driftklart hela tiden har ansett att Ibrahim är väldigt kompetent. De pratade mycket engelska i början men var tydliga med att svenska är arbetsplatsspråket.

– Vi tror på Ibrahim och hjälps åt. Det blir bättre och bättre för varje dag. Vi satsar på att vara ett inkluderande företag och mitt råd till andra som vill anställa individer med utländsk bakgrund är att se hela människan. Skapa en relation och ta det därifrån, avslutar Thomas.

Mitt råd till andra som vill anställa individer med utländsk bakgrund är att se hela människan.