Vinnergi är en ledande aktör inom telekom, energi och fastighetsteknik. Genom att erbjuda sina kunder validering av medarbetarnas yrkeskunskaper bidrar de till att kompetensförsörjningen inom fiber och stadsnät möter dagens och framtidens behov.
Intervju med
Ronnie Johansson, projektledare, utbildare, Vinnergi
Ronnie Johansson, projektledare och utbildare på Vinnergi, har en nyckelroll i företagets satsning på validering. Han har gått Sobonas bedömarutbildning och är utbildad bedömare. Dessutom utbildar han inom Robust Fiber.
Vad är Vinnergi?
Vinnergi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett teknikkonsultbolag som erbjuder innovativa lösningar inom telekom, energi och fastighetsteknik. Cirka 500 medarbetare på 25 orter i Sverige, arbetar för att främja digitalisering, uppkoppling och energieffektivisering. Bolagets vision är att skapa ett mer hållbart samhälle genom smarta innovationer.
Validering – en strategisk satsning
Redan 2022 utbildade sig Ronnie Johansson till bedömare, då han och Vinnergi såg stora fördelar med att erbjuda kunderna validering av medarbetarnas yrkeskunskaper.
Han förklarar att Sobonas bedömarutbildning ger en djup förståelse för hur valideringsprocessen fungerar och hur IT-verktyget för valideringen används.
Våren 2024 tog Vinnergi ett stort steg i sitt arbete med branschvalidering när ytterligare fem av deras medarbetare utbildade sig till bedömare.
Nu kan företaget erbjuda branschvalidering till sina uppdragsgivare. Detta stärker inte bara kundföretagens konkurrenskraft, utan bidrar också till att höja standarden inom branschen.
Nationella yrkesprofiler för fiber och stadsnät
Sobona, Svenska Stadsnätsföreningen och referensföretag har utvecklat dessa sex nationella yrkesprofiler för fiber och stadsnät:
- Fiberinstallatör
- Fibertekniker
- Projektör - fiberoptiskt nät
- Projektledare - fiberoptiskt nät
- Nätverkstekniker - aktivt nät
- Beredskapstekniker - optofiber.
Yrkesprofilerna finns som verktyg i valideringsmodellen för fiber och stadsnät och det går att validera individers yrkeskunskaper mot dessa yrkesprofiler.
Sobonas valideringsmodell för fiber och stadsnät
Den partsgemensamma valideringsmodellen för fiber och stadsnät är nationellt förankrad i branschen och hos arbetsmarknadens parter.
Den innehåller sex nationella yrkesprofiler och kvalitetssäkrade verktyg som möjliggör systematisk validering.
Valideringsmodellen är framtagen av Sobona, Svenska Stadsnätsföreningen, referensföretag, fackliga företrädare och utbildningsanordnare.
Drift och utveckling sker genom Kompetenskansliet på Sobona.
– Vi validerar mot samtliga av Sobonas nationella yrkesprofiler för fiber och stadsnät, med undantag för beredskapstekniker - optofiber, berättar Ronnie Johansson.
Fyra fördelar med validering
Ronnie Johansson ser validering som affärsutveckling. Han lyfter fram dessa fyra konkreta fördelar med validering:
Ronnie Johansson ser validering som affärsutveckling.
1. Höjd leveranskvalitet:
Med rätt kompetens ökar kvaliteten i företagets leverans; detta gör företaget mer konkurrenskraftigt.
2. Minskar felrekryteringskostnader:
En strukturerad valideringsprocess identifierar kompetensbrister och minskar kostnader för felrekryteringar och ineffektiv kompetensutveckling. Med rätt kompetens från start kan företaget undvika kostsamma misstag.
3. Engagerade medarbetare:
När medarbetarnas yrkeskunskaper valideras får de möjlighet att växa och utvecklas. Detta skapar engagemang, stärker lojaliteten och minskar personalomsättningen.
4. Starkare arbetsgivarprofil:
Organisationer som satsar på kompetensförsörjning och kompetensutveckling blir mer attraktiva på arbetsmarknaden. Genom att validera sina medarbetares yrkeskunskaper visar arbetsgivaren att de investerar i både människor och framtiden.
– Validering är en strategisk satsning för att långsiktigt stärka både branschen, företagen och medarbetarna. Genom att säkerställa att rätt kompetens finns på plats stärker vi branschen, bidrar till hållbar tillväxt och säkrar kompetensförsörjningen, förklarar Ronnie Johansson.
Validering är en strategisk satsning för att långsiktigt stärka både branschen, företagen och medarbetarna. Genom att säkerställa att rätt kompetens finns på plats stärker vi branschen, bidrar till hållbar tillväxt och säkrar kompetensförsörjningen.
Ronnie Johansson
projektledare och utbildare, Vinnergi
Många lär sig jobbet på jobbet
Många medarbetare lär sig jobbet på arbetsplatsen. Men arbetsgivare vet inte alltid exakt vilka kunskaper deras medarbetare har.
– Validering erkänner medarbetarnas faktiska kompetens och identifierar eventuella kunskapsluckor, vilket underlättar riktade utbildningsinsatser och effektiv kompetensutveckling, förklarar Ronnie Johansson.
Validering erkänner medarbetarnas faktiska kompetens och identifierar eventuella kunskapsluckor, vilket underlättar riktade utbildningsinsatser och effektiv kompetensutveckling.
Ronnie Johansson
projektledare och utbildare, Vinnergi
Det går även att använda validering under en provanställning, för att undersöka om personen i fråga har de yrkeskunskaper som efterfrågas inom den specifika rollen.
Skillnad mellan validering och Robust Fiber
När det gäller skillnader mellan validering och utbildningen Robust Fiber så förklarar Ronnie Johansson att Robust Fiber är en specifik utbildning och en kunskapskontroll som bedömer branschens lägstanivå för passiva optiska nät.
Validering, å andra sidan, täcker ett bredare spektrum av yrkeskunskaper och ger ett erkännande för individens kompetens.
– När medarbetare känner att deras företag satsar på dem genom validering, ökar lojaliteten och viljan att stanna kvar, säger Ronnie Johansson.
När medarbetare känner att deras företag satsar på dem genom validering, ökar lojaliteten och viljan att stanna kvar.
Ronnie Johansson
projektledare och utbildare, Vinnergi
Fler företag kommer använda validering
Ronnie Johansson förutspår att fler företag kommer att använda validering som ett verktyg för kompetensförsörjning inom de närmaste fem till tio åren. Detta kommer att bidra till att höja statusen för både yrken och branschen.
– Validering är viktigt, inte bara för branschen utan också för att stärka arbetsgivarvarumärket. Konkurrensen om medarbetare är hård, och vi måste arbeta med kompetensförsörjningen på nya sätt. Här är validering ett klokt val, betonar Ronnie Johansson.
Validering är viktigt, inte bara för branschen utan också för att stärka arbetsgivarvarumärket. Konkurrensen om medarbetare är hård, och vi måste arbeta med kompetensförsörjningen på nya sätt. Här är validering ett klokt val.
Ronnie Johansson
projektledare och utbildare, Vinnergi
Kompetenskansliet på Sobona har försett Vinnergi med bra underlag, som kalkylmallar, vilket hjälper Vinnergi att skapa tydliga underlag för sina kunder när de ska genomföra valideringar.
Vad är Sobonas Kompetenskansli?
Sobonas Kompetenskansli är en central funktion inom branschvalidering. Kompetenskansliet beställer tjänster för att samordna drift, förvaltning, kvalitetssäkring och vidareutveckling av branschvalideringsmodellen. Kansliet är avropsfunktion för tjänster inom branschvalidering.
Vinnergi börjar erbjuda validering till sina kunder under hösten 2024.
Ronnie Johansson avslutar med uppmaningen:
Vill du veta mer om hur validering kan stärka ditt företag och branschen? Kontakta oss på Vinnergi eller Conny Larsson, kanslichef vid Sobonas kompetenskansli, för mer information och för att komma i gång med validering
Företag: Vinnergi
Använda verktyg: yrkesprofiler och validering.
3 take-aways:
- Validering stärker företagets kompetensförsörjning, eftersom det säkerställer att medarbetare har den kompetens som efterfrågas.
- Validering minskar kostnader för felrekryteringar och gör företaget mer attraktivt för nya medarbetare.
- Fler företag förväntas använda validering för att möta branschens utmaningar och stärka arbetsgivarvarumärket.