Ett stort valideringsprojekt tryggar kompetensförsörjningen och lyfter medarbetarna på Österlen VA

VA-branschen står inför ett paradigmskifte – digitalisering och tekniska framsteg förändrar kraven på medarbetarna. Österlen VA tar ett viktigt steg framåt genom att genomföra ett stort valideringsprojekt för att säkerställa framtidens kompetensbehov. Validering är nyckeln till att både trygga medarbetarnas kunskaper och säkerställa så att sydöstra Skånes VA-tjänster är rustade för framtiden.

Intervju med

Per Fremark, tillförordnad produktionschef och Sara Anheden, utredningssekreterare, Österlen VA

Österlen VA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett gemensamt driftsbolag för VA-verksamheterna i Simrishamn och Tomelilla kommun. De tillhandahåller trygga anslutningar och tillförlitlig drift av vatten- och avloppsförsörjning för drygt 13 000 hushåll och verksamheter i sydöstra Skåne.

Bolaget har 55 medarbetare, cirka 200 mil ledningar, 15 vattenverk, 15 tryckstegringsstationer, 88 avlopps-pumpstationer, 1 500 LTA-stationer (tätt trycksatt avlopp), vilket är en liten pumpstation med en tank, en pump och en apparatlåda för pumpens styrning samt 13 reningsverk.

I dag arbetar 30 av deras 55 medarbetare som drifttekniker på vattenverk och reningsverk, ledningstekniker ledningsnät VA, mätartekniker VA och underhållstekniker VA.

Dessa medarbetare har en varierande arbetslivserfarenhet, bakgrund och branschrelaterade kunskaper.

gastrike-vatten-1

En förändrad bransch kräver ny kompetens

VA-branschen förändras allt snabbare och förväntningarna på driftorganisationen har ökat över tid. Teknik och behov utvecklas i snabb takt, då föråldrad infrastruktur ersätts av alltmer moderna varianter.

Det ställer i sin tur allt högre krav på medarbetarnas fackkunskap, men även på högre effektivitet, professionellt kundbemötande och digital förståelse.

– Vi har många medarbetare som har arbetat länge hos oss, och det är viktigt att lyfta generationsperspektivet nu när allt fler processer digitaliseras, säger Per.

Österlen VA tar ett viktigt steg framåt genom att implementera ett stort valideringsprojekt under två år för att säkerställa framtidens kompetensbehov.

Valideringen är ett viktigt steg för att möta framtida krav, förbättra kompetensen och även höja kvalitén i arbetet.

Projektet innebär att de ska validera yrkeskunskaperna hos de 30 medarbetarna som arbetar som:

  • Drifttekniker på vattenverk
  • Drifttekniker på reningsverk
  • Ledningstekniker ledningsnät VA
  • Mätartekniker VA
  • Underhållstekniker VA.

– Eftersom allt högre krav ställs kan yrkesvalideringen vara avgörande för våra medarbetare och framtiden för bolaget, fastslår Sara.

Eftersom allt högre krav ställs kan yrkesvalideringen vara avgörande våra medarbetare och framtiden för bolaget.

gastrike-vatten-1

Valideringen är förankrad hos styrelsen

Valideringen sker utifrån ett styrelsebeslut. Per och Sara lyfter fram att styrelsen vill ta ansvar för kompetensförsörjningen samt långsiktigt trygga både kompetensen inom bolaget och uppdraget som stort.

– Det är viktigt att betona att beslutet kom från styrelsen. Ett projekt kring validering måste vara förankrat hos styrelsen, menar Per.

Sara flikar in att om yrkesvalidering inte genomförs så att driftskompetens säkerställs, riskerar kostnaderna att öka för driften, eftersom de behöver handla upp fler tjänster.

– Vi ser också kostnader för samhället i ett större perspektiv om vi inte kan ställa om våra medarbetare för att möta branschens nuvarande och framtida utmaningar, säger Per.

Steg för steg: Hur ska valideringen genomföras?

Valideringen kommer genomföras med hjälp av valideringsmodellen för vatten och avlopp, Länk till annan webbplats. som partsgemensamt har tagits fram av Sobona, genom Sobonas Kompetenskansli.

Vad är Sobonas Kompetenskansli?

Sobonas Kompetenskansli är en central funktion inom branschvalidering. Kompetenskansliet beställer tjänster för att samordna drift, förvaltning, kvalitetssäkring och vidareutveckling av branschvalideringsmodellen. Kansliet är avropsfunktion för tjänster inom branschvalidering.

Både Per och Sara har gått So Länk till annan webbplats.bonas bedömarutbildning och är utbildade bedömare. De har även tagit hjälp av den externa valideringsleverantören Swecon Nordic AB, som kommer genomföra merparten av valideringen.

Valideringen sker emot dessa nationella yrkesprofiler för vatten och avlopp som Sobona har tagit fram:

gastrike-vatten-1

I det första steget ska de berörda medarbetarnas yrkeskunskaper valideras mot dessa yrkesprofiler, för att fastställa medarbetarnas aktuella kompetensnivå.

Valideringen sker på arbetsplatsen och innehåller såväl teoretiska som praktiska uppgifter. Det finns inga tankar på att valideringen skulle ske digitalt eller genom AI, även om Österlen VA omfamnar allt som framtiden för med sig.

–I slutet av arbetsdagen kan inte AI göra jobbet, utan det är fötter, ögon och händer som gör jobbet på arbetsplatsen – alltså våra medarbetare, säger Per.

Sara berättar att bedömarutbildningen gav verktyg för att kunna föra en dialog med medarbetarna som skulle valideras, speciellt i de fall då någon var lite orolig.

Sara minns tydligt hur orolig en av medarbetarna var inför den första valideringen.

– Men det går att bedöma yrkeskunskaperna på olika sätt, utifrån vad som passar för medarbetaren, säger Sara.

Bedömarutbildningen gav verktyg för att kunna föra en dialog med medarbetarna som skulle valideras, speciellt i de fall då någon var lite orolig.

Yrkesbevis ger ett formellt erkännande

Valideringen ska resultera i ett formellt yrkesbevis för varje medarbetare. I framtiden kan yrkesbevis vara en förutsättning för en anställning inom bolaget.

Österlen VA planerar att arbeta med yrkesvalidering i framtiden när nya medarbetare ska rekryteras.

Yrkesbevis är inte bara en formalitet. Det stärker medarbetarnas självförtroende eftersom det visar deras kunskaper och erfarenheter. Och för många medarbetare kommer det att vara avgörande för deras framtida anställning.

Per betonar att arbetet med validering utifrån nationella yrkesprofiler som resulterar i yrkesbevis borde vara en ny standard för hela VA-Sverige, inte bara för Österlen VA.

gastrike-vatten-1

– Jag anser att man inte kan välja att arbeta med validering. Det ska vara en naturlig del i kompetensförsörjningen, säger Sara.

Omställningsfonden möjliggör satsningen på validering

För att kunna genomföra den första omgången av valideringen ansökte Österlen VA om medel från Omställningsfonden Länk till annan webbplats.. Och de blev beviljade 1 786 993 kronor.

– Det är oerhört glädjande att vi blev beviljade medel från Omställningsfonden. Medlen är helt klart en förutsättning för att vi ska kunna genomföra det här stora valideringsprojektet, säger Sara.

Per avslutar med dessa ord till den som vill starta upp ett liknande arbete med yrkesvalidering av medarbetarnas kunskaper:

Det är hela tiden för tidigt fram till det är för sent. Vänta inte, utan kontakta oss på Österlen VA för tips och råd, eller kontakta Sobonas Kompetenskansli direkt. Allt är startklart, se till att komma i gång!

Att säkerställa kompetenta medarbetare är inte bara viktigt för Österlen VA – det har också en direkt inverkan på samhällsservicen i sydöstra Skåne. Genom yrkesvalidering kan bolaget fortsätta leverera pålitliga VA-tjänster till över 13 000 hushåll och verksamheter.

Med yrkesvalideringen som en central del i kompetensutvecklingen säkerställer Österlen VA att både dagens och morgondagens utmaningar inom VA-sektorn kan mötas. Det här projektet visar vägen för hela VA-Sverige – en framtid där kompetensutveckling och modernisering går hand i hand.

gastrike-vatten-1

Företag: Österlen VA

Använda verktyg: yrkesprofiler och validering.

3 take-aways:

  1. Yrkesvalideringen på Österlen VA syftar till att säkerställa både medarbetarnas yrkeskompetens och bolagets långsiktiga kompetensbehov.
  2. Digitalisering och modernisering av VA-infrastrukturen ställer högre krav på medarbetarnas tekniska färdigheter och fackkunskaper.
  3. Valideringen innehåller både teoretiska och praktiska uppgifter för att fastställa medarbetarnas kunskaper.

Läs gärna artikeln om yrkesvalidering på Österlen VA från konferensen “Yrkesprofilering och branschvalidering inom vatten och avlopp 2024”.

Läs gärna nyhetsartikeln om att Thord Sonne på Österlen VA blev först i Sverige att få yrkesbevis som mätartekniker VA.

Kontakt mig gärna vid frågor

Conny Larsson

Chef för kompetenskansliet

Fler case