Kompetensförsörjning är en stor utmaning inom energibranschen. Många företag konkurrerar om samma arbetskraft. Detta skapar ännu fler utmaningar. Men nio energibolag i Skaraborg tar en annorlunda väg och bemöter utmaningarna genom att samarbeta.
Intervju med
Anna Nyberg, biträdande rektor vuxenutbildning, Skövde kommun, Susanne Nilsson, HR-partner, Skövde Energi, Receb Necibov, servicechef, Kinnekulle Energi, Jacob Eriksson, affärsområdeschef, Kinnekulle Energi, Hampus Ringve, distributionselektriker, Kinnekulle Energi och Roger Strandh, utbildningsansvarig, Nercia Skövde
Bakgrund och utmaningar inom energibranschen
För att klara de internationellt uppsatta klimatmålen behövs en snabb omställning till ett mer elektrificerat samhälle. Konsekvensen av detta är ett omfattande tillskottsbehov av kompetens och resurser, vilket saknas.
Inom kommande tio till 20 år kommer energiuppdraget i Skaraborg vara tre gånger så stort som det är i dag.
I vissa forum uppges att antalet elektriker i Sverige skulle behöva dubbleras under de närmsta åren.
Utifrån denna bakgrund har sektor service i Skövde kommun och Skövde energi tagit initiativ till ett samarbete med Vuxenutbildningen Skövde och ytterligare åtta energibolag i Skaraborg att ta fram en påbyggnadsutbildning till distributionselektriker.
Avsiktsförklaringen är grunden för ett starkt samarbete
Vuxenutbildning Skövde tog fram en avsiktsförklaring för att tydliggöra vem som gör vad i samarbetet.
För att utbildningen ska kunna starta krävs det att medverkande energibolag i Skaraborg förbinder sig via denna avsiktsförklaring att samverka och ta emot 1–2 elever (beroende på bolagets storlek) per år.
Denna överenskommelse är inte på något sätt bindande men en start på ett gott samarbete.
Kinnekulle Energi och Götene Elförening
Kinnekulle Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är ett lokalt energibolag som är ett dotterbolag till Götene Elförening, som också äger elnätet i området.
Företaget äger elnätet i Götene kommun och erbjuder entreprenad och energitjänster främst inom Skaraborg.
Detta är Skövde Energi
Skövde Energi Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. bildades 2019 genom en sammanslagning av Skövde Värmeverk och SkövdeNät.
Bolaget ägs till 100 procent av Skövde Stadshus AB och ansvarar för nätdistributionen inom Skövde tätort, Hentorp och Ryd. Skövde Energi producerar även miljövänlig el och fjärrvärme för Skövde kommun.
Lärlingsutbildningar – en nygammal lösning för framtiden
En lärlingsutbildning är en utbildningsform där elever kombinerar teoretisk undervisning med praktiskt arbete på en arbetsplats.
Målet med lärlingsutbildningen är att ge eleverna yrkeskunskaper och erfarenheter genom att arbeta direkt i det yrke de utbildar sig för, samtidigt som de får stöd och handledning av erfarna yrkespersoner.
Flera av energibolagen i Skaraborg står bakom utbildningen och därför finns det stora möjligheter att den som väljer att gå utbildningen kan genomföra det arbetsplatsförlagda lärandet i sin hemkommun.
Lärlingsutbildning “Påbyggnadsutbildning till distributionselektriker, 800 p”
För vem: För utbildade elektriker och vill läsa vidare till distributionselektriker.
Upplägg: 30 procent är skolförlagd och 70 procent är praktik på ett energibolag.
Anställningsform: CSN-berättigad, tidsbegränsad anställning med avtalsenlig lön.
Nästa kursstart: augusti 2025.
Majoriteten av energibolagen i Skaraborg står bakom utbildningen och därför finns det stora möjligheter att eleven får genomföra det arbetsplatsförlagda lärandet i sin hemkommun.
– Den geografiska aspekten är viktig. För vi har jourverksamhet och våra medarbetare behöver bo i närheten av sitt jobb för kunna vara på plats snabbt, förklarar Receb Necibov.
Susanne Nilsson flikar in att bolagen i regionen kan prata ihop sig om vilket företag som blir bäst för lärlingen, utifrån var hen bor i regionen.
Distributionselektrikerns roll och ansvar
För att förstå utbildningens betydelse är det viktigt att veta vad en distributionselektriker faktiskt gör. En distributionselektriker arbetar med lokalnät, låg- och högspänning 0,4-20kV, det så kallade distributions-näten i städer och på landsbygd.
Att arbeta som distributionselektriker är ett fritt och omväxlande jobb men det kräver också stor kunskap och problemlösningsförmåga.
Eleven som söker till lärlingsutbildningen ska vara utbildad elektriker eller ha motsvarande kunskaper som hen har tillägnat sig.
– Vi startar med en orienteringskurs som validerar elevens kunskaper inom ellära, säkerhet och strömmens väg, berättar Roger Strandh.
Vi startar med en orienteringskurs som validerar elevens kunskaper inom ellära, säkerhet och strömmens väg.
Roger Strandh
utbildningsansvarig, Nercia Skövde
När valideringen har synliggjort elevens yrkeskunskaper blir hen antagen till utbildningen. Roger Strandh är en erfaren eldistributör och har såldes de yrkeskunskaper som krävs för att klara jobbet som distributionselektriker.
Han har gått Sobonas bedömarutbildning Länk till annan webbplats. under hösten 2024 för att få fler verktyg till valideringen.
Nercia “klär på eleverna” utbildningar inom säkerhet så de kan åka lift, såga motorsåg, och de får även gå Heta arbeten, Arbete på väg, ESA, HLR och motorsågsutbildning.
Dessa säkerhetsutbildningar är ett krav innan lärlingarna börjar sin arbetsplatsförlagda praktik, vilket gör att de kan komma i gång direkt.
I lärlingsutbildningen ingår dessa sju delkurser:
- Orienteringskurs (här valideras elevens yrkeskunskaper): 200 p
- Lågspänningsnät: 100 p
- Belysningsnät: 100 p
- Högspänningsnät: 100 p
- Nätunderhållsarbete i stadsnät: 100 p
- Nätunderhållsarbete på luftledningsnät 0,4–24 kV:100 p
- Nät- och transformatorstationer: 100 p.
Lärlingsutbildningen: en kombination av teori och praktik
Kombination av skola och praktik
Eleverna tillbringar en del av sin utbildningstid i skolan för att lära sig teori, och en annan del på en arbetsplats där de lär sig praktiskt genom att utföra riktiga arbetsuppgifter.
Handledning
Under den praktiska delen av utbildningen får eleven en handledare på arbetsplatsen som lär ut yrkets praktiska moment och delar med sig av sin erfarenhet.
Branschinriktad utbildning
Lärlingsutbildningar är vanligtvis kopplade till specifika yrken och branscher, såsom bygg, hantverk, vård och teknik. Målet är att eleverna ska bli fullt kvalificerade för att kunna jobba i yrket efter avslutad utbildning.
Lärlingsutbildning kan finnas på gymnasienivå (yrkesprogram) och som vuxenutbildning, och den är ett bra alternativ för dem som vill lära sig ett yrke genom praktiskt arbete snarare än enbart teoretisk undervisning.
– Den första gruppen med lärlingar startade i april 2023 och den andra startade i oktober samma år, berättar Anna Nyberg.
Tio elever är utbildade hittills. Av dessa arbetar åtta med högspänning. I augusti 2024 påbörjade tre elever sin lärlingsutbildning.
– Det är brist på distributionselektriker och är glada att få in Hampus. Lärlingsupplägget gör att vi kan lära känna varandra och se hur samarbetet fungerar, säger Receb Necibov, servicechef.
Det är brist på distributionselektriker och är glada att få in Hampus. Lärlingsupplägget gör att vi kan lära känna varandra och se hur samarbetet fungerar.
Receb Necibov
servicechef, Kinnekulle Energi
Samarbetet i Skaraborg som modell
Energiföretagen i Skaraborg har samarbetat för att skapa och utveckla lärlingsutbildningen Distributionselektriker påbyggnad genom att kombinera sina resurser, expertis och nätverk för att möta branschens behov av kvalificerad arbetskraft.
Här är några av de viktigaste sätten de samarbetar på:
1. Identifiering av kompetensbehov
Energiföretagen har tillsammans kartlagt vilka kompetenser och färdigheter som är nödvändiga för framtidens distributionselektriker.
Detta har hjälpt till att säkerställa att utbildningen innehåller rätt innehåll och praktiska moment för att förbereda eleverna för arbetslivet.
Genom branschdialog och nätverksmöten har de diskuterat och identifierat gemensamma utmaningar och behov, vilket ligger till grund för utbildningens utformning.
2. Utveckling av utbildningsinnehåll
Företagen har bidragit med sin expertis och praktiska kunskap för att utforma en utbildningsplan som matchar de krav och standarder som finns inom eldistributionsbranschen.
De har varit med och utvecklat kurser, praktiska övningar och arbetsplatsförlagd utbildning (APL) för att säkerställa att lärlingarna får den praktiska erfarenhet som krävs.
3. Arbetsplatsförlagd utbildning (APL)
Ett viktigt inslag i utbildningen är att eleverna får genomföra praktiska moment direkt på arbetsplatsen hos energiföretagen. Detta ger eleverna möjlighet att omsätta teori i praktik och få insyn i den dagliga verksamheten som distributionselektriker.
– Det är bra att en stor del av utbildningen är på plats. För då behöver jag tänka igenom vad jag gör, så det inte blir fel och får stora konsekvenser. Om man klättrar i stolar på en utbildningsplats finns det många andra som tänker på säkerheten åt mig; här behöver jag göra det själv och måste vara mer alert, förklarar Hampus Ringve.
Det är bra att en stor del av utbildningen är på plats. För då behöver jag tänka igenom vad jag gör, så det inte blir fel och får stora konsekvenser. Om man klättrar i stolar på en utbildningsplats finns det många andra som tänker på säkerheten åt mig; här behöver jag göra det själv och måste vara mer alert.
Hampus Ringve
lärling, Kinnekulle Energi
4. Erbjuder handledning och mentorskap
Energiföretagen i Skaraborg har engagerat sig i att utbilda och handleda lärlingarna under utbildningen, vilket innebär att de tilldelar erfarna distributionselektriker som fungerar som mentorer för eleverna.
Genom detta mentorskap får eleverna praktisk vägledning, råd och feedback som hjälper dem att utvecklas inom yrket.
5. Samarbete med Nercia
Energiföretagen samarbetar med Vuxenutbildning Skövde och Nercia, som är upphandlad utbildningsanordnare för att säkerställa att utbildningen är uppdaterad och relevansbaserad, samt för att underlätta övergången från utbildning till arbetsliv.
De har även bidragit till att stärka samarbetet mellan utbildningsanordnare och branschorganisationer, vilket har förbättrat kvaliteten på lärlingsutbildningen.
6. Rekrytering och anställning
Ett av målen med samarbetet är att skapa en stabil rekryteringsväg för framtida distributionselektriker. Efter avslutad lärlingsutbildning har eleverna ofta goda chanser att få anställning hos de företag som varit delaktiga i utbildningen.
Företagen ser till att matcha lärlingarnas kompetens med sina framtida behov, vilket underlättar rekryteringen av kvalificerad personal.
Genom detta samarbete kan energiföretagen i Skaraborg säkerställa att de har tillgång till välutbildade och kvalificerade distributionselektriker som kan möta framtidens krav.
Det gynnar både företagen, eleverna och samhället i stort genom att bidra till kompetensförsörjning och säkerställa att branschen har den arbetskraft den behöver.
– Vi måste samarbeta för att säkra kompetensen i regionen, fastslår Susanne Nilsson.
Vi måste samarbeta för att säkra kompetensen i regionen.
Susanne Nilsson
HR-partner, Skövde Energi.
– Jag håller med. Det är viktigt att samarbeta i frågor om kompetensförsörjning. Vi behöver tänka så för att hjälpa båda oss själva och andra, flikar Jacob Eriksson in.
Genom att samverka kring lärlingsutbildningen kan Skaraborgs energibolag säkra sin kompetensförsörjning på lång sikt, samtidigt som de stöttar den lokala arbetsmarknaden.
Lärlingsutbildningar ger vinster för alla
Lärlingsutbildningar har flera fördelar och vinster, både för elever, arbetsgivare och samhället i stort. Här är några av de främsta vinsterna:
Vinster för eleven
Praktisk erfarenhet från början - Lärlingsutbildningar ger eleven möjlighet att tidigt få praktisk erfarenhet i det yrke hen utbildar sig för. Det innebär att hen lär sig arbetsmomenten direkt på plats och blir snabbt bekväm med yrkets praktiska delar.
– Upplägget med mycket praktik i verkligheten är bra. Han hade haft praktik under två månader på Kinnekulle Energi under sin elektrikerutbildning och kände medarbetarna och rutinerna, förklarar Hampus Ringve.
Bättre förberedelse för arbetslivet - Genom att arbeta i en riktig arbetsmiljö lär sig lärlingen mer än bara teori; hen får också inblick i hur arbetsplatser fungerar, inklusive arbetsrutiner, samarbeten och kundkontakt. Detta gör personen mer redo för arbetslivet när de är klara med utbildningen.
Nätverk och kontakter - Eleven får chansen att bygga ett nätverk inom branschen genom att knyta kontakter med arbetsgivare och kollegor. Detta kan vara mycket värdefullt när hen söker jobb efter avslutad utbildning.
Större chans till anställning - Många lärlingar erbjuds anställning på den arbetsplats där de gjort sin praktik. Arbetsgivarna känner redan till deras kunskaper och arbetsmoral, vilket ökar chansen till en smidig övergång till ett fast jobb.
Vinster för arbetsgivare
Möjlighet att forma framtida medarbetare: Genom att välkomna lärlingar kan arbetsgivare forma nästa generations medarbetare. De lär sig arbetssätt och värderingar direkt från företaget. Det ger arbetsgivarna möjlighet att säkra en framtida medarbetare som redan är inskolad och erfaren.
Receb Necibov på Kinnekulle Energi var Hampus handledare. Han har arbetat länge på företaget och betonar vikten av att försöka få in Hampus som en i gänget direkt.
Receb Necibov på Kinnekulle Energi var Hampus handledare. Han har arbetat länge på företaget och betonar vikten av att försöka få in Hampus som en i gänget direkt.
Men det är minst lika viktigt att lyssna på lärlingen för att fånga vad hen tänker och tror om jobbet, branschen och framtiden.
Motiverade och engagerade anställda: Genom att investera i lärlingar får arbetsgivare tillgång till motiverade medarbetare som är ivriga att bidra.
Låg tröskel: Upplägget gör att det är en låg tröskel och med andra ord enkelt för en lärling att komma in i en ny roll på ett nytt företag.
Säkrad kompetensförsörjning: Lärlingsprogrammen är ett svar på bristen på distributionselektriker och skapar en kontinuerlig tillgång till kvalificerade medarbetare.
– Lärlingsutbildningar är den - i särklass - bästa utbildningsformen eftersom den sker i arbetslivet. Och genom täta avstämningar kan vi gå in och skruva i utbildningen direkt, efter dialog med företagen kring vilka kunskaper och färdigheter som personen behöver ha, säger Anna Nyberg.
Alla är på jakt efter distributionselektriker just nu och vi ska inte slåss om samma person. Vi kan inte rekrytera på samma sätt som vi har gjort förut.
Receb Necibov
servicechef, Kinnekulle Energi
Roger Strandh menar att det inte bara är Skaraborg som är på jakt efter distributionselektriker; det ser likadant ut på företag över hela Sverige.
I dag finns det för få utbildningsplatser för distributionselektriker och stadsbidragen har också minskat.
Lärlingsutbildningens samhällsnytta
Minskad arbetslöshet bland unga - Lärlingsutbildningar bidrar till att minska ungdomsarbetslösheten eftersom de ger praktiska färdigheter som direkt kan omsättas i arbete. Elever som gått en lärlingsutbildning har ofta lättare att få jobb jämfört med dem som endast studerat teoretiskt.
Stärkande av yrkesutbildningens status - Genom att visa att yrkesutbildningar är ett viktigt och värdefullt alternativ till akademiska studier, hjälper lärlingsutbildningar till att höja statusen på yrkesutbildningarna och visa att de är en viktig del av utbildningssystemet.
Flexibel kompetensutveckling - Lärlingssystemet gör det möjligt för samhället att snabbare anpassa sig till förändringar på arbetsmarknaden genom att utbilda personer i de yrken som efterfrågas mest. Det leder till en mer flexibel och kompetent arbetskraft.
Sammanfattningsvis är lärlingsutbildningar ett effektivt sätt att skapa en länk mellan utbildning och arbetsliv. De ger elever praktiska färdigheter och erfarenheter, erbjuder arbetsgivare en chans att säkra kvalificerad arbetskraft, och bidrar till att stärka samhällets kompetensbas.
Två världar som möts
Det formella utbildningsystemet och validering av yrkeskunskaper som individer har erhållit genom arbetslivet är två världar som kan mötas.
– Inom vuxenutbildningen ska vi inledningsvis alltid validera elevernas yrkeskunskaper. Validering tillsammans med en lärlingsutbildning är ett bra koncept, menar Roger Strandh.
Inom vuxenutbildningen ska vi inledningsvis alltid validera elevernas yrkeskunskaper. Validering tillsammans med en lärlingsutbildning är ett bra koncept.
Roger Strandh
utbildningsansvarig Borås och Skövde, Nercia.
– Lärlingsutbildningar är ett jättebra sätt för att bredda rekryteringsbasen inom energibranschen, säger Jacob Eriksson, Kinnekulle Energi. Utbildningsformen är viktig och måste utvecklas ännu mer, med tanke på de behovs som finns.
Lärlingsutbildningar är ett bra sätt för att bredda rekryteringsbasen inom energibranschen. Utbildningsformen är viktig och måste utvecklas ännu mer, med tanke på de behovs som finns.
Jacob Eriksson
affärsområdeschef, Kinnekulle Energi
Genom samarbetet kring lärlingsutbildningar visar energibolagen i Skaraborg att framtidens kompetens säkras bäst tillsammans.
Med lärlingsutbildningen får framtidens distributionselektriker de verktyg och erfarenheter de behöver, medan företagen tryggar sin kompetensförsörjning. Det är en lösning som gagnar både näringslivet och samhället i stort.
Företag: Skövde kommun, Skövde Energi, Kinnekulle Energi
Använda verktyg: Validering och yrkesprofiler
3 take-aways:
- Samarbetet kring lärlingsutbildningen säkrar framtidens kompetensförsörjning för energibolagen i Skaraborg och motverkar bristen på kvalificerade distributionselektriker.
- Lärlingsutbildningen erbjuder elever en unik kombination av teori och praktik, vilket ger dem yrkeskunskaper, nätverk och bättre förutsättningar för anställning direkt efter utbildningen.
- Vinsterna med samarbetet och utbildningen gynnar både företag, elever och samhället i stort genom att bidra till fler arbetstillfällen, stärkt lokal kompetens och en hållbar kompetensförsörjning för regionen.