Omvärldsanalys
Del 2 av 4 handlar om omvärldsanalys.
Efter att ha genomfört omvärldsspaningen är nästa steg att analysera den insamlade informationen. Omvärldsanalysen hjälper organisationen att förstå betydelsen av de identifierade trenderna och osäkerheterna, bedöma deras sannolikhet och risker, och utveckla strategier för att hantera dem. Kom ihåg att analysen kan göras på olika nivå. Det är fullt tillräckligt att börja med diskussioner för att skapa en förändring. Ju mer van organisationen blir vid att jobba med omvärldsanalyser desto fler verktyg blir relevanta för analysen.
Diskutera: Vad betyder det vi hittat för oss?
En av de första stegen i omvärldsanalysen är att ha en levande dialog kring den insamlade datan och informationen. För många organisationer som är i uppstartsskedet av att arbeta med omvärldsanalys systematiskt eller som är mindre till storleken kan det räcka med detta steg för att få en mer robust grund att stå på. Detta innebär att samla organisationen eller relevanta personer och diskutera:
- Vad betyder de identifierade trenderna och osäkerheterna för vår organisation?
- Vilka möjligheter och hot medför de?
- Hur kan vi dra nytta av dessa trender eller skydda oss mot potentiella risker?
Genom att ha en öppen och inkluderande diskussion kan organisationen få olika perspektiv och en djupare förståelse för hur omvärldsfaktorer påverkar verksamheten.