TAIDA

I denna guide fokuserar vi på TAIDA-modellen, som är en strukturerad metod för omvärldsanalys och strategisk planering.

Lästid: 3 min

TAIDA står för Tracking, Analyzing, Imaging, Deciding, and Acting. Modellen har en bred ansats och fångar in så väl omvärlds- som invärldsanalys samt integrering i strategi och verksamhet.

Tracking: Identifiera och följa relevanta trender och signaler i omvärlden. Detta innebär att kontinuerligt samla in data från olika källor, såsom marknadsrapporter, nyhetsflöden, teknologiska framsteg, och politiska förändringar. Det är viktigt att ha ett brett spektrum av informationskällor för att få en mångfacetterad bild av omvärlden. Inom denna del ingår också en översyn eller analys av den organisatoriska situationen vad gäller styrkor, svagheter, kompteser mm.

Analyzing: Analysera insamlade data för att förstå deras potentiella påverkan på organisationen. Detta steg handlar om att bearbeta och tolka informationen för att identifiera mönster, trender och möjliga scenarier. Verktyg som SWOT eller olika typer av konsekvensanalyser kan användas här.

Imaging: Skapa en vision av möjliga framtider baserat på analysen samt baserat på organisationens vision. Här utvecklar man olika framtidsscenarier som kan påverka organisationen. Det handlar om att föreställa sig hur olika trender och händelser kan samspela och vilken inverkan de kan ha på verksamheten.

Deciding: Baserat på de framtidsscenarier som har utvecklats, fatta strategiska beslut om hur organisationen ska agera. Detta innebär att välja de mest relevanta och troliga scenarierna och utveckla strategier som kan hantera dessa framtider effektivt.

Acting: Implementera de strategiska besluten och anpassa organisationen efter de valda strategierna. Det handlar om att sätta upp konkreta handlingsplaner och säkerställa att organisationen har de resurser och kapabiliteter som krävs för att genomföra strategierna.

Genom att följa TAIDA-modellen kan organisationer systematiskt och proaktivt hantera förändringar i omvärlden och skapa robusta strategier för framtiden. Med denna guide kommer du att få grundläggande verktyg för att effektivt genomföra omvärldsanalys och strategiarbete, vilket stärker din förmåga att navigera i en föränderlig värld och bygga en hållbar framtid för din organisation.

Fokus kommer att ligga på omvärldsspaning, analys och implementeringen i strategin för att på ett så enkelt sätt som möjligt komma igång eller implementera arbetet som en tydligare del av den löpande verksamheten. Det innebär att denna guide utgör en förenklad process för att på ett smidigt sätt komma igång med omvärldsanalys och strategiarbete. Exempel på fördjupningar kommer också att ges för dig som redan har en fungerande omvärldsanalys och strategi på plats.

Vill, bör, kan

En robust strategi, som omvärldsanalysen syftar till att bidra till hanterar samtliga områden vill, bör och kan. Vill handlar om organisationens vision, vilkel framtid vill organisationen bidra till. Vad organistationen vill bidra till hanteras genom den del i TAIDA som förkortas av I, Imaging.

Bör handlar om omvärlden och de skeenden som organisationen verkar inom. Denna del tas om hand av bokstäverna T och A i TAIDA, Tracking och Analyzing. Det är inte helt ovanligt att denna del har en för liten roll i organisationers strategiarbete och strategin riskerar då att ta höjd för påverkan från omvärlden.

Kan handlar om organisationens kompetens och behov av utveckling. Vilka styrkor har organisationen och vad kan behöva utvecklas. Detta områden hanteras genom bokstaven A i TAIDA, analyzing. I detta sammanhang görs en analys av organisationens kompetens snarare än av skeenden i omvärlden.

Genom att strukturerat ta hänsyn till dessa tre delar skapas en möjlighet att arbeta fram en strategi som är robust och leder mot önskat mål. En stratagi som ger möjlighet till bokstäverna D och A i TAIDA, deciding och acting.

Publicerad: 2 november 2024 Uppdaterad: 2 november 2024