Intresseanmälan till fokusgrupp med webbinriktning

Vill du vara med och påverka användarupplevelsen på sobona.se? Skicka då in en intresseanmälan att vara med i vår fokusgrupp så återkommer vi med mer information!
Det är viktigt för oss att utgå från slutanvändarnas behov i vår webbutveckling för att få ett så bra resultat som möjligt och skapa bästa möjliga användarupplevelse för våra besökare. Därför använder vi oss av fokusgrupper för olika projekt där deltagarna har möjlighet att t.ex. genomföra användartester och svara på enkäter som ger oss värdefulla inspel till utvecklingen av sobona.se.

Som deltagare i vår fokusgruppen har du möjlighet att bidra till utvecklingen av sobona.se genom att t.ex. svara på enkäter och genomföra användartester. Alla aktiviteter är digitala och det är helt upp till dig vilka aktiviteter du vill och kan vara med på.

Du tillhör en fokusgrupp men aktiviteterna görs individuellt.

Du väljer själv vilka aktiviteter du vill och kan vara med på. Ett användartest tar ca 30 minuter medan en enkät tar ungefär 10 minuter. Alla aktiviteter är digitala.

Du förbinder dig inte till något genom att vara med i fokusgruppen och kan när som helst tacka nej till olika aktiviteter eller att sluta få dessa inbjudningar.

Hur ett användartest går till kan vara lite olika beroende på projekt men oftast går det till så här:

1. Som deltagare i fokusgruppen får du ett mejl med en förfrågan om att vara med på ett digitalt användartest ca 1-2 veckor innan aktuellt datum.

2. Om du vill och har möjlighet att genomföra testet så får du en inbjudan med mer information samt en Zoom-länk. Oftast krävs inga förberedelser inför användartestet.

3. Under användartestet kommer du att få en länk till en demomiljö och testledaren kommer att ge dig några uppgifter som du ska genomföra, t.ex. att leta efter en viss sorts information. Mötet spelas in så att testledaren kan gå tillbaka till testet i efterarbetet.

Syftet med användartesterna är att förstå om den utvecklade tjänsten/sidan är lättförståelig och användarvänlig, så du som deltagare genomför testen i erfarenhet av webbanvändare. Du kan således inte göra ''fel'' i ett användartest.

Sarah-Kim Sjödelius
Webbansvarig