
Nytt räddningstjänstavtal med Kommunal och Vision
Sobona, SKR, Kommunal och Vision säger ja till medlarnas hemställan och ett nytt avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap. Brandmännens Riksförbund (BRF) väljer att säga nej.
− Sveriges 10 700 beredskapsbrandmän har ett viktigt uppdrag i samhället. Utöver att de rycker ut för att hantera bränder och trafikolyckor och utgör de också en bärande del av svensk krisberedskap. Med ett krig i Europa och en generell geopolitisk oro är deras uppdrag viktigare än på mycket länge, säger Ulf Olsson, ordförande i Sobonas föreningsstyrelse och SKR:s förhandlingsdelegation.
I likhet med andra branscher och sektorer på svensk arbetsmarknad saknas det personal inom många räddningstjänster. Det nya avtalet ska bidra till möjligheterna att säkerställa kompetensförsörjningen.
− Parterna gör flera förändringar i syfte att underlätta för räddningstjänsterna att behålla och rekrytera beredskapsbrandmän. Bland annat höjs det särskilda tillägget för styrkeledare från 10 till 15 procent. Arbetstagare som behöver ta ledigt från sin huvudarbetsgivare för att delta i övningar eller hälsoundersökningar får extra ersättning för att täcka inkomstbortfall, säger Sten Nordin, vice ordförande i Sobonas föreningsstyrelse och SKR:s förhandlingsdelegation.
Avtalet innehåller även anställningsformen utbildningsanställning, för medarbetare som är nya i yrket. I det ingår att arbetsgivaren tar fram en utbildningsplan och bekostar den utbildning som krävs för att arbetstagaren ska kunna få rätt kompetens. Här ingår bland annat MSB:s Grundutbildning för Räddningstjänstpersonal i Beredskap (GRiB) eller motsvarande utbildning, men även exempelvis C-körkortsutbildning. Centrala parter är också överens om att genomföra en översyn av avtalet och ersättningsmodellen. Utöver detta räknas ersättningarna i avtalet upp med det så kallade märket.
Alla måste följa märket för lönekostnadsökningar
Brandmännens Riksförbund (BRF) väljer att säga nej till medlarnas hemställan. BRF kräver ersättningsnivåer som är högre än märket, vilket är den nivå för lönekostnadsökningar som samtliga arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer följer på svensk arbetsmarknad.
− Jag är bekymrad över BRF:s agerande. Det förhandlas över 500 avtal i årets avtalsrörelse och den gemensamma nämnare alla har att rätta sig efter är att det som förhandlas fram ska rymmas inom märket på 6,4 procent för en tvåårsperiod. Att parterna följer märket är en grundbult i den svenska modellen och det gäller alla, även BRF, säger Ulf Olsson.
Sobona och SKR tecknar centrala kollektivavtal som omfattar omkring 1,2 miljoner medarbetare inom välfärdens verksamheter.
− Alla andra fackliga organisationer i välfärdssektorn som vi förhandlar med i årets avtalsrörelse samt övriga parter på arbetsmarknaden har respekterat spelreglerna och följt märket. Det är en självklarhet både för dem och oss. BRF behöver ta sitt fackliga ansvar och hålla sig till spelreglerna på svensk arbetsmarknad, säger Sten Nordin.
Vi lägger till en knapp: För dig som är medlem kan du läsa mer här, obs inloggning krävs.
FAKTA
Kollektivavtalet RiB 25 – Avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap – gäller för personal inom räddningstjänsten som är anställda enbart för beredskapstjänstgöring. Det betyder att arbetstagaren, vid sidan av sin huvudanställning, har en anställning som räddningstjänstpersonal i beredskap hos räddningstjänsten.
Sammanlagt finns det närmare 16 000 brandmän i Sverige. Av dessa är omkring 10 700 deltidsanställda. Systemet med deltidsbrandmän är därmed en bärande del av svensk räddningstjänst.
Normalt fullgörs beredskap var tredje eller var fjärde vecka med krav på en viss inställelsetid. Avtalet reglerar bland annat ersättning för beredskapstjänstgöringen samt ersättning vid utryckning, övning, materielvård med mera.
- Avtalsperioden är 1 maj 2025 till 30 april 2027.
- Ersättningarna följer märket och höjs med 3,4 procent för 2025 och 3,0 procent för 2026.
- Det särskilda tillägget för styrkeledare med flera höjs från 10 procent till 15 procent.
- En ny reglering innebär att arbetstagare som behöver ta ledigt från sin huvudarbetsgivare för att delta i övningar eller hälsoundersökningar får ersättning för att täcka inkomstbortfall.
- Det införs en utbildningsanställning för medarbetare som är nya i yrket.

Populärt just nu
De senaste nyheterna direkt i din inkorg
Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.
Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden