Logga
  • pressmeddelande
  • Kollektivavtal
  • Avtal 2025
08 april 2025

Tillsvidareavtalet med AkademikerAlliansen uppdaterat

Sobona och SKR är överens med AkademikerAlliansen om ändringar och tillägg i tillsvidareavtalet som gäller för branscherna Hälsa, vård och omsorg, Utbildning, Region och samhällsutveckling samt Räddningstjänst. Parterna tar gemensamt ansvar för välfärdens kompetensförsörjning och ett hållbart arbetsliv.

Avtalet är ett tillsvidareavtal, vilket innebär att parterna har omförhandlat avtalet under fredsplikt. Det nya avtalet omfattar cirka 100 000 medarbetare i kommuner, regioner och kommunala företag.

− Avtalet ger kommuner, regioner och kommunala företag bättre förutsättningar att planera och utveckla sina verksamheter. Avtalet innehåller flera åtgärder som bidrar till att hantera kompetensförsörjningsutmaningen och som förbättrar villkoren för välfärdens medarbetare, säger Ulf Olsson, ordförande i Sobonas föreningsstyrelse och SKR:s förhandlingsdelegation.

Nya villkor som bidrar till att trygga kompetensförsörjningen

Parterna förbättrar flera villkor som syftar till att kommuner, regioner och kommunala företag ska kunna attrahera, behålla och utveckla medarbetare. Det handlar bland annat om att deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid får samma övertidsersättning som heltidsanställda. Det görs också en särskild satsning på OB-tillägget natt mot lördag, söndag och helgdag samt åtgärder i syfte att förlänga arbetslivet.

− Kompetensbristen är stor i välfärdens yrken de kommande åren. Vi behöver bli ännu bättre på att ta till vara erfarenhet och kompetens hos samtliga medarbetare genom hela yrkeslivet och prioritera insatser för ett hållbart arbetsliv, säger Sten Nordin, vice ordförande i Sobonas föreningsstyrelse och SKR:s förhandlingsdelegation.

Åtgärder för förlängt arbetsliv

Att förlänga arbetslivet bland anställda i kommuner och regioner bidrar till, utöver en förbättrad ekonomi för individen, att stärka kompetensförsörjningen i välfärdssektorn. Det nya avtalet gör det möjligt för arbetstagare att minska arbetstiden ned till och med 80 procent av heltid med en fortsatt avsättning till tjänstepensionen om 100 procent av den pensionsgrundande lönen.

− Vi gör det attraktivt för fler att förlänga arbetslivet genom att gå ned i arbetstid och ändå behålla full avsättning till tjänstepensionen. Arbetsgivaren får ett bra verktyg för att stödja den anställde till ett längre arbetsliv och samtidigt bidra till arbetsgivarens kompetensförsörjning på ett strukturerat sätt, säger Ulf Olsson.

Fakta om avtalet

Gäller för Sobonas branscher inom HÖK-området, det vill säga Hälsa, vård och omsorg, Utbildning, Region och samhällsutveckling samt Räddningstjänst.

Avtalet med Akademikeralliansen är ett tillsvidareavtal. Avtalet är uppsägningsbart med en ömsesidig uppsägningstid av 5 kalendermånader och kan enbart sägas upp med verkan från 1 april varje år.

Avtalet omfattar cirka 100 000 medarbetare i kommuner, regioner och kommunala företag.

Avtalet är ett sifferlöst avtal utan angiven nivå.

Parterna belyser det delade ansvaret för, och vikten av, kompetensutveckling och karriär- och löneutveckling över tid.

Parterna ska utreda förutsättningar för införande av tidskonton genom att omfördela befintliga värden i anställningsvillkoren och möjliggöra uttag i tid, pengar eller pensionsavsättning. Arbetet ska vara slutfört 31 juli 2027.

Parterna är överens om att ersättningen för deltidsanställda som arbetar längre än ordinarie arbetstid höjs till samma nivå som heltidsanställdas övertidsersättning.

Parterna är överens om en särskild satsning gällande OB-tillägg för de som arbetar natt mot lördag, söndag och helgdag från och med 1 april 2026.

Parterna är överens om att fortsätta arbeta gemensamt med friskfaktorer för en stärkt arbetsmiljö och en uppdaterad avsiktsförklaring om kompetensförsörjning för att attrahera, behålla och utveckla fler medarbetare.

Parterna ska inleda ett partsgemensamt arbete i syfte att stärka den svenska modellens och kollektivavtalens legitimitet. Uppdraget utförs av Välfärdens partsråd (VPR) och ska pågå under avtalsperioden.

Avtalet innehåller en ny pensionsmodell med en så kallad partiell nedtrappningsförmån för seniora arbetstagare (tidigast 64 år). Förmånen innebär bland annat en möjlighet att minska arbetstiden ned till och med 80 procent av heltid med en fortsatt avsättning till tjänstepensionen om 100 procent av den pensionsgrundande lönen.

John Nilsson

Förhandlingschef

Populärt just nu

De senaste nyheterna direkt i din inkorg

Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.

Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden
Publicerad: 08 april, 2025 | Senast uppdaterad: 08 april, 2025

Relaterat innehåll