
Pilotprojekt ska stärka välfärdens kompetensförsörjning
Sobona, SKR och de fackliga organisationerna initierar ett pilotprojekt för att stötta vissa kommuner, regioner och kommunala bolag i Norr- och Västerbotten med omställningsinsatser.
Det pågår en intensiv grön industriomställning i hela Sverige, från norr till söder. Omställningen påverkar inte bara kommuner där företag etablerar sig eller expanderar, utan också på andra orter. Omställningen ställer krav på infrastruktur, energi, bostäder, transporter, kompetensförsörjning och inte minst på välfärdens verksamheter.
− Sveriges stora industriomställning skapar många nya jobb. Men när det inte finns tillräckligt många att anställa blir kompetensförsörjningen ett problem. Vi har därför tillsammans med facken kommit överens om att starta ett pilotprojekt via den partsgemensamma organisationen Omställningsfonden. Projektet avsätter sammanlagt 46 miljoner kronor i syfte att stärka möjligheterna att kompetensförsörja välfärdens viktiga verksamheter i Norrbotten och Västerbotten, säger John Nilsson, förhandlingschef på Sobona.
Stor kompetensbrist och stort utbildningsbehov
Bakgrunden till att projektet initieras i just Norrbotten och Västerbotten är bedömningen att det saknas upp mot 35 000 personer bara de närmaste två åren för att täcka kompetensbehoven inom välfärden. Det handlar både om brist på rätt kompetens och brist på människor att anställa. Utbildningsbehovet är mycket stort för såväl nyrekryteringar som för befintliga medarbetare. Förhoppningen är att projektet resulterar i erfarenheter som sedan kan nyttjas för andra arbetsgivare i sektorn med liknande utmaningar.
− Läget kräver extraordinära insatser. Den omfattande kompetensbristen påverkar både medarbetarna och verksamheterna negativt. Parterna har möjlighet att med stöd av kollektivavtalet komma överens om att avsätta särskilda medel för riktade omställningsinsatser och har nu i och med pilotprojektet för första gången nyttjat den möjligheten, säger John Nilsson.
Kartläggning och koordinering av vilka insatser som krävs
Pilotprojektet ställer krav på att Omställningsfonden koordinerar matchningsinsatser i samarbete med berörda arbetsgivare, Arbetsförmedlingen och övriga omställningsorganisationer. Det innefattar kartläggning av berörda arbetsgivares kompetensbehov samt kompetens och intresse av att jobba inom sektorn hos potentiella arbetstagare, identifiering av kompetensgapet och att slutligen konstatera relevanta insatser och kostnader för dessa.
Omställningsfonden avsätter 40 miljoner kronor till fyra kommuner – Skellefteå, Boden, Luleå och Piteå och regionerna Norr- och Västerbottens verksamheter inom dessa kommuner. Till de kommun- och regionägda bolagen avsätts 6 miljoner kronor. Pilotprojektet pågår mellan 1 mars 2025 till och med 31 december 2027.
Fakta
Grupper som kan vara aktuella för pilotprojektets insatser är exempelvis:
- Arbetstagare / anställda som behöver en omfattande insats för att kunna ta en annan anställning än de har idag.
- Unga personer (under 24 år som kommunen ansvarar för) som inte kommer in på/hoppar av gymnasium, som anställs in i verksamheten.
- Uppsagda och arbetslösa bland annat mot bakgrund av uppsägningar inom Northvolt.
- Medföljande make/maka till de som flyttat upp för arbete på exempelvis Northvolt.
- Uppsagda eller arbetslösa från andra delar av landet som anställs in i verksamheten.
Projektet är en extraordinär insats som begränsas till att omfatta kommunerna Boden, Luleå, Piteå och Skellefteå samt regionerna Norr- och Västerbottens verksamhet inom dessa kommuners gränser samt Sobonas medlemmar i nämnda kommuner.
Parterna som tecknar denna principöverenskommelse är:
Från arbetsgivarsidan: Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona - Kommunala företagens arbetsgivarorganisation.
Från den fackliga sidan: Svenska Kommunalarbetareförbundet, OFR:s förbundsområden Allmän kommunal verksamhet, Hälso- och sjukvård, Läkare samt Lärare jämte i förbundsområdena ingående organisationer samt AkademikerAlliansen och till AkademikerAlliansen anslutna riksorganisationer.
Omställningsfondens uppdrag är att underlätta för omställning inom välfärden. I detta ingår till exempel att arbeta förebyggande med tidiga omställningsinsatser och kompetensutveckling inom kommuner och regioner, samt kommunala företag som är medlemmar i Sobona. Omställningsfonden stödjer och hjälper också medarbetare, med kompetensutveckling och karriärväxling både under och efter anställning. Arbetet baseras på Kompetens- och omställningsavtalet, som omfattar cirka 1,3 miljoner medarbetare i välfärdssektorn.
Läs vidare:

Populärt just nu
- 26 februari 2025
Så håller du ett framgångsrikt lönesamtal – nycklar för arbetsgivare
- 20 februari 2025
Intervju i Dagens Samhälle: CSRD kan hjälpa till att synliggöra de kommunala företagens hållbarhetsarbete
- 24 februari 2025
Tekniksprånget – en möjlighet att möta framtidens ingenjörer
- 31 oktober 2024
Tips för att sänka trösklarna för AI-användning på jobbet
De senaste nyheterna direkt i din inkorg
Få koll på det senaste från Sobona och våra medlemmar, de kommunala företagen. Genom att prenumerera på nyhetsrummet blir du notifierad via mejl så fort vi publicerar nyheter eller pressmeddelanden.
Prenumerera på nyheter och pressmeddelanden